Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Osmanijeva kod šefa NATO – veze Srbije i Rusije krive joj za sve

© Flickr / MarijananaSrbija - tzv. Kosovo - NATO - ilustracija
Srbija - tzv. Kosovo - NATO - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2023
Pratite nas
Vjosa Osmani se zaista potrudila da prvog čoveka NATO pakta ubedi da Rusija upravlja Srbijom na svim poljima, što čak i Zapad zna da nije tačno, kaže general u penziji Mitar Kovač komentarišući sastanak predsednice tzv. Kosova i Jensa Stoltenberga, generalnog sekretara Alijanse.
Vjosa Osmani se na sastanku sa Jensom Stoltenbergom u Briselu požalila da Srbija sarađuje sa Rusijom u vojnoj, političkoj i ekonomskoj sferi, dok je Priština pravi saveznik NATO-a. U isto vreme je istakla da je takozvana država Kosova u potpunosti predana svojim partnerima iz NATO i EU što, kako je rekla, Beograd nije.

Samo Priština vidi ruski uticaj na Srbiju

General –major u penziji profesor dr Mitar Kovač osnivač Evroazijskog bezbednosnog foruma ovaj „referat“ Osmanijeve prvom čoveku NATO-a komentariše na sledeći način:
„Srž politike lažne države Kosovo je da prikažu Srbiju i Beograd kao leglo saradnje sa Ruskom Federacijom i to jedino leglo koje je preostalo i jedini oslonac na prostoru Evrope a da su sve druge zemlje usaglasile dvoje delovanje i politiku sa NATO i EU. To naravno nije ništa novo, jer u svim kontaktima, u svim medijskim saopštenjima, oni insistiraju na tome da se bilo koji pokušaj povrataka suvereniteta nad Kosovom i Metohijom od strane Srbije i njena aktivnost u tom smislu prikazuje kao produžena ruska delatnost,“ ističe Kovač.
On napominje da Srbija ne treba da se osvrće na to i da ne treba da beži od toga da se po istim principima i po međunarodnom pravu podrži povratak Kosova i Metohije matici u pregovaračkom procesu.
Logo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2023
Podkast
Igre bez granica: Šta to Brisel smera s Balkanom | Svet sa Sputnjikom
„Ne može se tumačiti i nije ispravno da se primenjuju dupli standardi, da se jedni zapadni standardi i standardi EU i NATO odnose na Ukrajinu a da se dugi kriterijumi primenjuju kada smo mi u pitanju. Odnosno, da se podržava otcepljena teritorija i novostvorena lažna država Kosovo,“ naglašava sagovornik Sputnjika.

Priština se plaši da ne izgubi podršku Amerike

Kovač je u razgovoru Stoltenberga i Osmani takođe zapazio i da prištinski lideri i dalje pokušavaju da Srbiju prikažu kao zle rusofilne momke kako bi udobrovoljili zapadne centre moći.
„Naravno da Zapad zna da je ova priča Osmanijeve prazna i da se ne može ničim argumentovati, s obzirom da imamo aktivnosti i sa američkim i NATO snagama. To smeta vlastima u Prištini jer veruju da razvijanjem bilo kakve saradnje Srbije i Zapada, posebno Amerike, gube u apsolutnu podršku Amerike i u pregovaračkom procesu, a i u zahtevima za deeskalaciju krize na severu Kosova,“ objašnjava Kovač.
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je u svojoj izjavi pozdravio potez Prištine u, kako tvrdi, spuštanju tenzija na severu Kosova i naglasio da je bitno izbeći dalju eskalaciju, zbog čega je obe strane pozvao na suzdržanost, dodajući da je dijalog „jedini način da se reše otvorena pitanja i da se dođe do rešenja koje poštuje prava svih zajednica.

Osmanijevoj smeta Rusko-sprski humanitarni centar

On je takođe naglasio da, u skladu sa obavezama Prištine iz 2013. godine, svako raspoređivanje kosovskih bezbednosnih snaga na severu KiM zahteva saglasnost Kfora.
Osmanijeva se osim gore pomenutog požalila Stoltenbergu i da Srbija ima 48 operativnih baza duž administrativne linije sa Kosovom, da je Ruski humanitarni centar (Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu – prim. aut.) veoma blizu Kosova, kao i da srpski migovi lete oko granica Kosova, a Srbija nastavlja da povećava svoju vojnu, političku i ekonomsku saradnju sa Rusijom i u potpunosti koordinira spoljnu i bezbednosnu politiku sa Ruskom Federacijom.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2023
SRBIJA
Stoltenberg i Osmanijeva: NATO podržava dijalog, raspoređivanje KBS na sever zahteva saglasnost Kfora
Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2023
SRBIJA
Petković: Osmani lažima napada Beograd, iako je poznato da je Priština centar nestabilnosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala