Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Stoltenberg i Osmanijeva: NATO podržava dijalog, raspoređivanje KBS na sever zahteva saglasnost Kfora

© AP Photo / Olivier MatthysGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2023
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je najavljeni sastanak na najvišeem nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu i poručio da je dijalog jedini način da se reše otvorena pitanja između dve strane i postigne rešenje koje, kako je naveo, omogućava poštovanje prava svih zajednica na KiM.
Stoltenberg je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora sa predsednikom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani u Briselu ponovio da NATO snažno podržava dijalog koji se vodi posredstvom EU između Beograda i Prištine.
"Pozdravljam najavu o održavanju još jednog dijaloga na visokom nivou naredne nedelje. To je jedini način da se reše otvorena pitanja i postigne rešenje kojima se poštuju prava svojih zajednica. To zahteva strpljenje, istrajnost i kompromis", rekao je Stoltenberg.
On je pozdravio nedavne korake koji su preduzeti kako bi se smanjile tenzije na severu KiM, uključujući smanjenje broja pripadnika specijalne policije na severu i planove za održavanje opštinskih izbora.
Stoltenberg je rekao da je ključno izbeći dalju eskalaciju.
"Pozivam obe strane da izbegnu zapaljivu retoriku i da deluju uzdržano i u skladu sa svojim obavezama", naglasio je on.
Naveo je da je sa Osmani u Briselu razgovarao o tenzijama na severu KiM i važnosti mandata Kfora u skladu sa Rezolucijom 1244.
On je rekao da je napad na snage Kfora u maju ove godine, kada su, kako je rekao, povređena 93 pripadnika te misije NATO, potpuno neprihvatljiv i poručio da je važno da počinioci odgovaraju.
Stoltenberg je naglasio da, u skladu sa obavezama Prištine iz 2013. godine, svako raspoređivanje kosovskih bezbednosnih snaga na severu KiM zahteva saglasnost Kfora.
On je dodao da NATO očekuje blagovremene i smislene konsultacije o svakoj akciji kosovskih bezbednosnih snaga ili kosovske policije koje bi mogle da utiču na bezbednosno okruženje.
Stoltenberg je podsetio da je NATO nakon nemira na KiM rasporedio stotine dodatnih trupa u pokrajini i istakao da Kfor nastavlja da pažljivo prati situaciju i spreman je da reaguje kada je to neophodno kako bi ispunio svoj mandat u okviru UN da osigura bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na KiM.
Ukazao je i na važnost neutralnosti i nepristrasnosti za uspeh Kfora.
"Naš komandant na Kosovu je u bliskom kontaktu i sa bezbednosnim organizacijama na Kosovu, i sa srpskim šefom odbrane", naveo je Stoltenberg.
Vjosa Osmani je, govoreći o nastavku dijaloga 14. septembra u Briselu, rekla da se Priština nada da će postojati uravnotežen pristup EU, tvrdeći da to nekada nije bio slučaj.
Ona je dodala i da je ravnopravan pristup važan "ako želimo da vidimo stabilne rezultate i rezultate koji doprinose miru i bezbednosti u regionu".
Ponovila je i tvrdnje da je Priština jedina "konstruktivna strana" u tom procesu, a da je "dugačak spisak sporazuma" koje Beograd ne sprovodi.
Kazala je i da je "sever Kosova bio i biće i dalje sastavni deo Republike Kosovo".
"Nećemo dozvoliti da sever Kosova postane bojno polje za ostvarivanje hegemonističkih ambicija regionalnih autokrata. Umesto toga, mi smo posvećeni daljoj integraciji lokalnih zajednica, podržavajući njihova ustavom zagarantovana prava i nudeći im socioekonomske mogućnosti za prosperitet", tvrdi ona.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala