- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Kineska delegacija posetila Marijupolj – Kijev inicira zabranu ulaska u zemlju

© AP Photo / Daniel ColeKijev
Kijev - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2023
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine iniciraće zabranu ulaska operskoj pevačici Vang Fang i blogerima iz Kine koji su posetili Marijupolj, izjavio je portparol ukrajinskog Ministarstva Oleg Nikolenko.
Kako je istakao, kineska delegacija je prekršila ukrajinski zakon koji reguliše prelazak državne granice za strance.

„Ukrajina poštuje teritorijalni integritet Kine i očekuje od kineske strane objašnjenje svrhe boravka kineskih državljana u Marijupolju, kao i putanju njihovog ulaska u grad. Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine iniciraće zabranu ulaska u Ukrajinu za sve kineske 'turiste'“, navodi se u saopštenju ukrajinske strane.

Kineska delegacije je u Marijupolju posetila ruševine dramskog pozorišta, gde je kineska operska pevačica izvela legendarnu rusku pesmu „Kaćuša“. Nikolenko je ovaj događaj okarakterisao kao „primer potpune moralne degradacije“.
Delegacija kineskih blogera doputovala je u Rusiju na poziv portala „Ukraina.ru“. Gosti su posetili DNR i Krim gde su se sastali sa v.d DNR Denisom Pušilinom i liderom Krima Sergejem Aksjonovom.
Pušilin im je ispričao kako je ukrajinska vojska, dok su oni boravili tu, „hajmarsima“ uništila već obnovljeni Dom kulture u obližnjoj Volnovahi.
Prizori uništenih kompanija, višespratnica i kuća u Marijupolju su ih, kako su rekli, duboko potresli.
Podsetimo, ruska vojska je u martu 2022. godine opkolila Marijupolj a grad je oslobođen 21. aprila. Tokom borbi grad je značajno porušen. Sada na njegovoj obnovi aktivno radi više od 20.000 građevinara iz cele Rusije.
Nakon Marijupolja blogeri su otišli na Krim, gde su se u Simferopolju sastali sa liderom Krima Sergejem Aksjonovom i razmotrili saradnju u sferi turizma, informatike, kao i o razmeni studenata iz muzičkih škola. Blogeri su posetili i fabriku sladoleda na Krimu.
Simferopolj je ostavio jak utisak na kinesku delegaciju. Bloger Hun Janj je rekao da su impresionirani spomenikom Vladimira Lenjina koji se nalazi u centri krimske prestonice.
Kineska operska pevačica Van Fen, koja je deo delegacije, predložila je da se razmisli o razmeni studenata sa umetničkih fakulteta, konzervatorija i muzičkih škola Kine i Krima. Blogeri su na kraju posete istakli važnost razvoja naučnih veza između kineskih i ruskih studenata.
Obišli su i medijsku grupu „Rosija sevodnja“.
Pokušaji Kijeva da nateraju kineske državljane da Ukrajini prijave gde se kreću su bez takta i ne idu u korist Kijevu, izjavili su Sputnjiku u pres službi medijske grupe „Rosija sevodnja“. Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine je ranije izjavilo da očekuje da Peking objasni posetu kineskih blogera i operske pevačice Van-Fan DNR-u.
Ruski predsednik Vladimir Putin na svečanosti povodom 80 godina od pobede u Kurskoj bici - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2023
RUSIJA
Putin povodom 80 godina od oslobođenja Donbasa od nacista: Duh Crvene armije predvodi borce i danas
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala