- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin povodom 80 godina od oslobođenja Donbasa od nacista: Duh Crvene armije predvodi borce i danas

© Sputnik / Gavriil Grigorov / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin na svečanosti povodom 80 godina od pobede u Kurskoj bici
Ruski predsednik Vladimir Putin na svečanosti povodom 80 godina od pobede u Kurskoj bici - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2023
Pratite nas
Podvig sovjetskih vojnika još u vreme Drugog svetskog rata bio je inspiracija borcima Donbasa pre devet godina i ulio im hrabrost i snagu kako bi odbranili svoju zemlju, kulturu i jezik, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio povodom 80. godišnjice oslobođnja Donbasa od nacista.
Kako je rekao, 8. septembar 1943. godine je važan i značajan datum u istoriji Ruske Federacije, to je dana kada je pre 80 godina oslobođen i od nacista i očišćen Donbas – uporište ruskih zemljoradnika, ratnika, bogata i darežljiva zemlja.
Resursi Donbasa su za neprijatelja imali kolosalni značaj, ističe Putin i dodaje da je jedan od ciljeva napada Nemačke na Sovjetski Savez bio da zavlada ovim teritorijama.
„Nacisti su radili sve da sačuvaju za sebe donjecku stepu i da nateraju ljude da rade u korist ratne mašinerije Trećeg rajha. Ali na okupiranim teritorijama dočekala ih je neukrotiva pobuna čiji intenzitet nije slabio skoro 700 dana. Dok je surova i cinična zver harala Donbasom mučeno je i ubijeno oko 100.000 partizana, civila i dece“, podsetio je Putin.
Neprijatelj je na ključnim pozicijama na granici podigao moćna utvrđenja, na obalama Sevreskog Donca izgradio je mnoštvo bunkera i postavio kilometre minskih polja, opisuje Putin nacističku liniju i dodaje da je bilo nezamislivo teško slomiti je.
„Ali borci Crvene armije su ispunili taj zadatak, napravili su podvig izvan ljudskih mogućnosti. Prošli su herojski i požrtvovani put i tako izvojevali trijumf sovjetskih trupa u Kurskoj bici“, naglašava Putin.
Posebna stranica istorije je teški i požrtvovan juriš kod Savur-Mogila, strateški važnog vrha koji su Nemci pretvorili u nepristupačnu tvrđavu.
„Ali nije na svetu bilo sile koja bi mogla da zaustavi naše borce“, istakao je Putin i podsetio da se ova strateški važna lokacija nakon dugih borbi pokorila sovjetskoj vojsci. „Pokorila se onima koji su se do smrti borili za istinu, pravdu, slobodu i budućnost naše otadžbine“, kazao je on.
Putin je dodao i da je memorijalni spomenik „Savur-Mogila“, koji je uništen 2014. godine, danas potpuno obnovljen.
„To i jeste Rusija, dosledna svojoj istoriji, nesalomiva u svojim duhovnim tradicijama, verna zavetu i sećanju predaka. Srdačno čestitam građanima Donjecke Narodne Republike i svim građanima Rusije 80. godišnjicu oslobođenja Donbasa od nacističkih okupatora“, zaključio je Putin.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2023
RUSIJA
Putin: Zapad na čelo Ukrajine postavio Jevrejina koji prikriva nacizam
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala