https://lat.sputnikportal.rs/20230907/ruski-naucnici-otkrili-novu-tehnologiju-za-ishranu-teskih-pacijenata--1160552031.html
Ruski naučnici otkrili novu tehnologiju za ishranu teških pacijenata
Ruski naučnici otkrili novu tehnologiju za ishranu teških pacijenata
Sputnik Srbija
Naučnici Državnog medicinskog fakulteta „Razumovski“ u ruskom gradu Saratovu su osmislili tehnologiju koja će zameniti uvoznu i omogućiti terapijsku ishranu... 07.09.2023, Sputnik Srbija
2023-09-07T13:55+0200
2023-09-07T13:55+0200
2023-09-07T17:08+0200
rusija
rusija – društvo
nauka
ishrana
bolest
magazin
društvo
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/110488/72/1104887224_0:160:3073:1888_1920x0_80_0_0_4f25852b673ccd2e368f6ad3194d5587.jpg
Priprema enteralne, terapijske ishrane pacijenata je složen naučni i tehnološki proces. Dobijen proizvod treba da bude spreman za apsorpciju u crevima, da ima viskoznost kao u vodi, a sadržaj i kvalitetan sastav hranljivih materija da bude kao u svakodnevnoj ishrani.Prema njenim rečima, osnova većine smeša su supstance koje se dobro rastvaraju, ali ne nadoknađuju neophodnu biološku aktivnost u potpunosti. Takve smeše imaju niz nedostataka, skupe su i često se slabo vare.Ruski naučnici su predložili originalan način za stvaranje enteralnih smeša koje će zameniti inostrane.Preliminarni rezultati su potvrdili da komponente smeša ispunjavaju zahteve medicine i dobro se vare.Nučnici su započeli klinička ispitivanja linije proizvoda koji su neophodni za očuvanje i održavanje života pacijenta.Naučno-proizvodni centar za tehnologije zdrave ishrane osnovan je kao odgovor na rast bolesti izazvanih deficitom hrane ili zbog viška supstanci koje se unose u organizam.
https://lat.sputnikportal.rs/20230813/ruski-naucnici-pretvaraju-kozu-u-neurone-u-cilju-proucavanja-alchajmerove-bolesti-1159784908.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2023
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/110488/72/1104887224_170:0:2901:2048_1920x0_80_0_0_e21c8def8e25e3fd3b5e8dc4d86c4013.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
rusija, rusija – društvo, nauka, ishrana, bolest, magazin
rusija, rusija – društvo, nauka, ishrana, bolest, magazin
Ruski naučnici otkrili novu tehnologiju za ishranu teških pacijenata
13:55 07.09.2023 (Osveženo: 17:08 07.09.2023) Naučnici Državnog medicinskog fakulteta „Razumovski“ u ruskom gradu Saratovu su osmislili tehnologiju koja će zameniti uvoznu i omogućiti terapijsku ishranu teških pacijenata nakon operacije digestivnog trakta, saopštila je pres služba Univerziteta.
Priprema enteralne, terapijske ishrane pacijenata je složen naučni i tehnološki proces. Dobijen proizvod treba da bude spreman za apsorpciju u crevima, da ima viskoznost kao u vodi, a sadržaj i kvalitetan sastav hranljivih materija da bude kao u svakodnevnoj ishrani.
„Enteralna ishrana pacijenata se skoro u potpunosti uvozi. To su koncentrati iz komponenti koje su veoma tehnološki obrađene. Svakodnevni načini za proizvodnju hrane, zbog složenosti tehnološkog procesa, ne mogu da proizvedu ove smeše“, rekla je direktorka Naučno-proizvodnog centra za tehnologije zdrave ishrane Ina Simakova.
Prema njenim rečima, osnova većine smeša su supstance koje se dobro rastvaraju, ali ne nadoknađuju neophodnu biološku aktivnost u potpunosti. Takve smeše imaju niz nedostataka, skupe su i često se slabo vare.
Ruski naučnici su predložili originalan način za stvaranje enteralnih smeša koje će zameniti inostrane.
„Eksperti centra koriste prirodni potencijal hrane i proizvoda u kombinaciji sa domaćom tehnologijom obrade, za razliku od proizvodnje kompozicija od pojedinačnih hranljivih materija“, rekla je ona.
Preliminarni rezultati su potvrdili da komponente smeša ispunjavaju zahteve medicine i dobro se vare.
Nučnici su započeli klinička ispitivanja linije proizvoda koji su neophodni za očuvanje i održavanje života pacijenta.
Naučno-proizvodni centar za tehnologije zdrave ishrane osnovan je kao odgovor na rast bolesti izazvanih deficitom hrane ili zbog viška supstanci koje se unose u organizam.