- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska obaveštajna služba: Amerika priprema atentate na novo rukovodstvo Nigera

© AFP 2023Storonniki Nacionalьnogo soveta Nigera po zaщite rodinы (CNSP) provodяt demonstraciю v Niamee
Storonniki Nacionalьnogo soveta Nigera po zaщite rodinы (CNSP) provodяt demonstraciю v Niamee - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2023
Pratite nas
Vašingtonu ne odgovara promena vlasti u Nigeru, stoga američke obaveštajne službe razmatraju opciju fizičke eliminacije novog rukovodstva te zemlje, saopštila je Spoljnoobaveštajna služba Rusije.
„Prema informacijama koje je dobila Spoljna obaveštajna služba, SAD očigledno nisu zadovoljne razvojem događaja u Nigeru, gde je nakon vojnog puča nedavno na vlast došla privremena administracija na čelu sa generalom Abdurahmanom Čijanijem. U Vašingtonu razmišljaju o tome kako ne samo da uspore tendenciju pretvaranja Afrike u jedan od centara moći multipolarnog sveta, koja je opasna za Zapad, nego i da prigrabe francusko 'nasleđe' u strateški značajnom Sahelu“, navodi ruska služba.
Kako se navodi, u Beloj kući rade na različitim opcijama „jačanja demokratije“ u Nigeru.
„Smatra se da je neopravdano da se to radi preko Ekonomske zajednice država Zapadne Afrike, koja je tesno povezana sa Parizom. Amerikanci kao 'efikasniju' opciju vide fizičku eliminaciju 'lidera puča', koji se oslanjaju na podršku većine stanovništva. Predstavnici američkih obaveštajnih službi razgovaraju direktno sa partnerima o potencijalnim izvršiocima mogućih atentata, računajući na ljude iz najbližeg okruženja lidera prelaznih struktura, po mogućnosti iz redova onih koji su prošli specijalnu obuku u obrazovnim institucijama Pentagona“, precizirano je u saopštenju.
Suočivši se sa neočekivanim i, za sebe, krajnje neprijatnim geopolitičkim buđenjem Afrike, Bela kuća je odlučila da pribegne starim, proverenim receptima, ističe ruska Spoljnoobaveštajna služba.
Međutim, kako je precizirano, upotreba takvih „prljavih metoda“ od strane Vašingtona nije ništa novo.
„Počevši od 60-ih godina prošlog veka, Amerikanci su ciljano radili na 'izbavljanju' afričkog kontinenta od jakih nacionalnih lidera. CIA je, konkretno, umešala prste u ubistvo Patrisa Lulumbe u Kongu, svrgavanje Kvamea Nkrume u Gani, hapšenju Nelsona Mandele u Južnoafričkoj republici. Američka obaveštajna služba delovala je tako okrutno i drsko, da je čak predsednik SAD Lindon Džonson u naletu besa nazvao 'prokletom korporacijom ubica'“, podseća ruska strana.

Eskalacija u Nigeru

Pobunjenici u Nigeru su 26. jula objavili da smenjuju Muhameda Bazuma sa mesta predsednika zemlje, zatvaraju granice, uvode policijski čas, suspenduju ustav i zabranjuju političko delovanja partija. Oni su 28. jula saopštili da je šef države postao general Abduraman Tijani. Tokom puča on je predvodio predsedničku gardu, čije su jedinice pritvorile i nastavljaju da drže Bazuma. U Bazumovom kabinetu prvo su tvrdili da vojska nije podržala pobunjenike, ali je kasnije komanda Oružanih snaga izjavila o svojoj solidarnosti sa njima.
Protestuющie na demonstracii v Niamee, Niger - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2023
SVET
Gabon poslednji u nizu: Hronika vojnih udara u afričkim i azijskim zemljama od 2014. godine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala