Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Pakleni plan: Tirana i Priština zajedno udaraju na Srbiju u UN

© Tanjug / JADRANKA ILIĆEdi Rama i Vjosa Osmani
Edi Rama i Vjosa Osmani - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2023
Pratite nas
Priština očekuje da joj Tirana tokom jednomesečnog predsedavanje SB UN sa svojim saveznicima pomogne na njenom putu ka Ujedinjenim nacijama, za šta je prema albanskim medijima već razrađen plan. Međutim, to što planiraju, smatra diplomata i nekadašnji ambasador SRJ pri Ujedinjenim nacijama Vladislav Jovanović, nije moguće.
Albanija je od 1. septembra kao nestalna članica SB UN preuzela jednomesečno predsedavanje ovim telom, a Priština polaže velike nade da će u ovom periodu moći da ostvari svojih primarni cilj i da se nađe među država UN, pa bar kao posmatrač.

Vjosa Osmani se uzda u Tiranu

Ovo je u Tirani otvoreno rekla i takozvana predsednica Kosova Vjosa Osmani koja je u razgovorima sa premijerom Albanije i ostalim članovima vlade izrazila nadu da će Tirana sa svojim saveznicima uspeti da pomogne Prištini, prenose albanski mediji.
Da li ovakav scenario uopšte može da proguta neko u SB UN?
Diplomata i nekadašnji ambasador SRJ pri Ujedinjenim nacijama Vladislav Jovanović smatra da je ovo još jedan u nizu pokušaja Prištine da se dočepaju UN ali ne vidi da bi ovaj scenario mogao da im uspe.
„To ne može! Za svako odvajanje dela teritorije od jedne zemlje, pogotovu jedne manjine, neophodna je saglasnost matične države, u ovom slučaju Srbije. Od nas se ta saglasnost očekuje i to je razlog zbog čega se sa nama nadmeću već nekoliko godina, stalno postavljajući neke rokove i insistirajući na nekoj pravno obavezujućoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine,“ podseća Jovanović.

Ne mogu ništa bez Srbije

Njima je jedini cilj međusobno priznanje i ulazak u UN, ali taj cilj ne mogu da ostvare bez Srbije.
„To što radi Priština sa Tiranom sada je čisto zanošenje, jer od toga nema ništa. Srbija zajedno sa Crnom Gorom je u UN primljena u republičkim granicama s obzirom da je to bila odluka Međunarodne konferencije o Jugoslaviji posle raspada SFRJ i sve biše Republike Jugoslavije, koje su danas države, ostale su u svojim republičkim granicama i kao takve primljene u UN. To SB UN ne može da ignoriše iako bi neki hteli, jer je ta odluka obavezujuća i zato je svim zagovornicima nezavisnog Kosova neophodno da matična država Srbija učestvuje u sopstvenoj razgradnji i da pristane na priznanje tzv. Kosova, objašnjava naš sagovornik.
On kaže da Albanija može, dok je na ovoj funkciji, da pokuša da nametne dnevni red na kome bi se našlo pitanje prijema Kosova u nekom obliku u UN ali ništa više.
Albanija može da predloži članovima SB UN da to uđe u dnevni red ali potrebna je saglasnost da se to desi a najmanje dve zemlje će se tome suprotstaviti, prema tome, to što Albanija želi može da proba ali nema mogućnost prolaza jer ko god nešto predloži potrebna je saglasnost svih članova SB oko toga,“ ističe naš sagovornik.

Pakleni plan Tirane i Prištine

Inače, kao pišu albanski mediji, plan je da u narednim danima Albanija pokuša da zatraži posebnu sednicu za Kosovo, gde bi se raspravljalo o Prištini kao strani koja je tzv. država koja je u regionu najugroženija u bezbednosnom i vojnom smislu od strane Srbije ali i koja je najizloženija „malignom uticaju Rusije“, na Balkanu, upravo preko Srbije. Plan je da se po toj osnovi održi sednica a onda da se postavi pitanje članstva Kosova u UN .
Albanija je nestalna članica Saveta bezbednosti od 1. januara 2022. godine. Nestalne članice biraju se po regionalnom principu, na period od dve godine.
SRBIJA
Kurti promovisao Veliku Albaniju, a sebe za vođu svih Albanaca na planeti
Edi Rama na samitu u Kišinjevu - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2023
REGION
Čistka u albanskoj Vladi: Rama smenio šest ministara i predložio nove
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala