- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Nećemo dozvoliti diktat Zapada u Azijsko-pacifičkom regionu

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2023
Pratite nas
Rusija će raditi sa partnerima u Azijsko-pacifičkom regionu kako bi sprečili diktat država koje žele drugima da naređuju šta smeju da rade a šta ne, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
Lavrov je na pres konferenciji u okviru posete Bangladešu istakao da NATO, predvođen Amerikom, ulaže napore u cilju promovisanja svojih interesa u Azijsko-pacifičkom regionu pod izgovorom da se radi o „indo-pacifičkoj strategiji“ usmerenoj na obuzdavanje Kine i izolaciju Rusije.
„Radićemo sa partnerima u regionu na tome da ovde ne dozvolimo diktat zemalja koje se vode isključivo sopstvenim interesima i naređuju drugima šta mogu da rade, a šta ne smeju“, rekao je ruski ministar.
Podsetio je da u NATO već govorili o globalnoj odgovornosti Alijanse, što predviđa stvaranje blokovskih struktura u Azijsko-pacifičkom regionu što je usmereno na rušenje arhitekture bezbednosti u regionu.
Lavrov je naveo da su strukture koje su postojale decenijama podrazumevale ravnopravnost i donošenje odluka konsenzusom, zbog čega Vašington i njegovi sateliti nisu bili zadovoljni.

„Rezultati Istočno-azijskog samita u Džakarti potvrdili su da se takva nametljiva, tvrdoglava linija promovisanja sopstvenih interesa ni izbliza ne dopada svima. Uspelo se u tome da se u deklaraciji samita odbrane osnovni principi inkluzivne i ravnopravne arhitekture“, istakao je Lavrov.

Američka flota - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2023
RUSIJA
Amerika približava vojnu infrastrukturu granicama Rusije i Kine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala