- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj o isporukama municije sa osiromašenim uranijumom Kijevu: Loša vest, setimo se Jugoslavije

© Sputnik / Natalья SeliverstovaMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2023
Pratite nas
Najava da će Vašington isporučiti Kijevu municiju sa osiromašenim uranijumom je loša vest, smatra portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, podsetivši na posledice njene upotrebe u Jugoslaviji
"To je loše. To smo već videli u novijoj istoriji Evrope, ove granate su aktivno korišćene protiv Jugoslavije. Upotreba granata je imala veoma, veoma tužne posledice, koje su zabeležile i međunarodne organizacije. Upotreba ovih granata je rezultirala galopirajućim povećanjem broja onkoloških bolesnika i drugih bolesti. Ove posledice se osećaju i na narednim generacijama onih koji su na neki način došli u kontakt sa njom ili boravili u područjima gde je to oružje korišćeno“, rekao je Peskov.
Pres-sekretar je dodao i da je "ovo veoma loša vest" i da se može očekivati ponavljanje istorije Jugoslavije i na onim ukrajinskim teritorijama gde će se koristiti granate.
„Naravno, sva odgovornost će pasti na rukovodstvu Sjedinjenih Država koje je donelo takvu odluku. Svi treba da budu svesni toga“, rekao je Peskov.
Ranije je Pentagon saopštio da će SAD isporučiti projektile sa osiromašenim uranijumom Ukrajini u okviru novog paketa vojne pomoći od 175 miliona dolara.
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2023
RUSIJA
Srbi znaju: Zaharova podsetila Vašington koliko je „bezbedan“ osiromašeni uranijum
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala