- Sputnik Srbija, 1920
Mundobasket 2023
Svetsko prvenstvo u košarci 2023. održava se od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinima, u Japanu i Indoneziji. Sva dešavanja sa Mundobasketa pratite uz Sputnjik sport.

Dragutinović za Sputnjik: Očaravajuća i fascinantna Srbija – za košarkaške udžbenike!

© Foto: FIBASvetislav Pešić
Svetislav Pešić - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2023
Pratite nas
U momentu dok je Partizan osvajao titulu prvaka Evrope 1992. godine pogotkom Aleksandra Đorđevića, na parketu se nalazio prekaljeni bek Vladimir Dragutinović. To dovoljno govori o njegovoj karijeri. Danas Dragutinović kao bivši šampion Evrope za Sputnjik komentariše učinak Orlova na Mundobasketu.
Nekada vrhunski košarkaš teško pronalazi prave reči za partiju koju su Orlovi pokazali protiv Litvanije.
Srbija se izborila da uđe među četiri najbolje ekipe na šampionatu Sveta u Japanu, Filipinima i Indoneziji.
„U svakom slučaju veliki uspeh, jedan od najvećih u poslednjih nekoliko godina. Meni je način na koji smo igrali protiv Litvanije onako zaista nešto očaravajuće, fascinantno, što se kaže za košarkaške udžbenike. Protiv jedne ekipe koja ima šut, koja ima unutrašnju igru kroz Moteijunasa i Valančijunasa, a mi imamo samo Milutinova, sve smo neutralisali sve. Što je izuzetno teško“, kaže Dragutinović za Sputnjik.
Posebno je odbrana bila dominantna.
„Toliko dominantno i toliko superiorno – nisam očekivao. Niko nije mogao ni da očekuje, ali zaista smo odigrali maestralno“, kaže Dragutinović.
Srbija je u pojedinim momentima terala Litvaniju da deluje kao da se prvi put sastala. A, to je tim koji je nadigrao Sjedinjene Američke Države.
„U prvoj četvrtini su oni nešto i igrali, ubacili su nešto, a mi smo izdržali, pa počeli da igramo svoju igru. Podigli smo odbranu na viši nivo, mučili su se da pređu pola, primali loptu na devet, deset metara bez šanse da šutnu na koš. To nije jedan, dva ili tri napada, to je non-stop bilo tako“.
Posebno je Filip Petrušev dobio pohvale, momak koji je sa klupe ušao i za 17 minuta ubacio 17 poena, upisao je tri trojke, a dve su praktično odlučile pobednika.
„Meni je zanimljiva, u prvom poluvremenu, minijatura Petruševa kada je izašao Milutinov da se odmori. Onog Litvanca je odučio od košarke – šut za tri poena, odbrana, prodor. Nije primio loptu kako ga je čuvao Petrušev. On je ušao čovek, čak su svirali jedan faul koji je bio kontrafaul kada se onaj gnezdio u reketu. Neverovatno“.
Ističe sagovornik Sputnjika i koliko je reprezentacija Srbije imala igrače koji su napravili posao u odbrani i podredili se timu.
„Dobrić i Vanja Marinković su zajedno postigli jedan poen. Napadački to nije nešto, ali su u odbrani uradili fenomenalan posao. Ma odigrali smo školski. Bogdan je odigrao tako da kao da nekome nacrtaš kako treba da igra. E, tako je odigrao. Sad idi na prodor – on ode. Sad šutni – on šutne. To je ekstremno teško“.
Ko god počne da komentariše srpsku reprezentaciju ne može, a da ne ukaže na učinak Alekse Avramovića.
„Aleksa unosi fantastičnu energiju, a to kao da svi ostali prate. Amerikanci nisu odigrali ovako kao mi, odbranu na spoljnim pozicijama. Fascinantno smo igrali u tom delu. Energija Aleksina, koju svi ostali prate, pa i Gudurić, Jović, Marinković... Litvance koji su šuterska ekipa smo naterali da ne smeju da pogledaju u koš. Ameri to nisu uradili, a mi jesmo“:
Za kraj, dilema: Kanada ili Slovenija?
Ko bi nam više legao u polufinalu Mundobasketa?
„Ako me već pitate, ja bih zbog gledanosti svega više voleo Sloveniju, ali mislim da bi nam iz nekog ugla više odgovarala Kanada koja računa na sedam-osam igrača. Mi bismo tu sa našom dužinom i spoljnim linijama imali prednost. Milutinov je dominantan, imali bismo i dubinu. Čini mi se, eto. Ali, to je polufinale. Ne možeš tražiti slabijeg protivnika“, zaključio je Dragutinović.
Bogdan Bogdanović - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2023
Mundobasket 2023
Neki novi Bogdan: „Nećemo još o tome...“
Marko Simonović - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2023
Mundobasket 2023
Simonov hitac: To je srpska škola košarke – razmišljamo, nismo kao roboti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala