- Sputnik Srbija, 1920
Mundobasket 2023
Svetsko prvenstvo u košarci 2023. održava se od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinima, u Japanu i Indoneziji. Sva dešavanja sa Mundobasketa pratite uz Sputnjik sport.

Simonov hitac: To je srpska škola košarke – razmišljamo, nismo kao roboti

© Foto : FIBAMarko Simonović
Marko Simonović - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2023
Pratite nas
Kada neko igra finale Olimpijskih igara i Svetskog prvenstva u košarci, i to protiv Amerikanaca, može se reći da košarku poznaje do tančina. Upravo takav as je Marko Simonović, bivši reprezentativac Srbije i kapiten Crvene zvezde koji će za Sputnjik tokom Mundobasketa pisati kolumne i iznositi mišljenje o reprezentaciji Srbije, ali i ostalim ekipama.
Najdraža kolumna do sada...
Fenomenalno!
Odigrali smo najbolju utakmicu u poslednje vreme. Gotovo bez greške. Toliko smo zrelo i pametno odigrali, zatvorili smo im sve adute koje su imali. Zaista odlična pobeda.
I ranije sam pisao da očekuem od najiskusnijih igrača da povuku, to su svakako Stefan Jović, Bogdanović i Milutinov. I to je tako izgledalo danas. Naravno uz sve ostale. Jović je krunisao i ubacio poene kada smo pravili razliku.
Timska igra, fenomenalna, svi su igrali kao jedan, verujte mi i dalje sam pod utiskom kako smo odigrali.

Sa Petruševim sam sarađivao, s obzirom na važnost utakmice – fenomenalno! Imao je dobrih utakmica u kvalifikacijama, ali je sada odigrao sjajno. Dao je timu to što je trebalo, držao je širinu, njihovog visokog igrača je izvukao na liniju za tri poena, što je posle dalo drugima šansu da naši bekovi idu do kraja i završavaju.

Zaista imamo šta da ponudimo, imamo puno kvaliteta, neugodni smo i teško nam je parirati kada igramo u našem ritmu.
Bogdanović je pokazao strpljenje. Morali smo da zaustavimo njihovu tranziciju i šut za tri poena, videli smo to protiv Amera, a mi smo upravo to u uradili, zaustavili smo njihovu tranziciju.
Utisak je da su bili malo umorni i istrošeni posle Amerike, ali nas to ne treba da zanima. Bogdan je igrao strpljivo, nametnuli smo im ritam.
Odigrali smo zaista pametno, baš pametno. Takva kontrola napada - radili smo apsolutno sve što njima ne odgovara. Apsolutno smo sve zatvorili.
Ne mogu da verujm da smo odigrali na ovom nivou, možda i najbolja naša utakmica u poslednjih nekoliko godina.
Kada je duel Slovenije i Kanade u pitanju, lično mislim da su Kanađani u blagoj prednosti, ali to ne mora ništa da znači. Slovenci imaju svoje adute. Iskreno bih voleo više da prođe Slovenija.
Posle ovoga danas, ko god da dođe, možemo da odigramo dobru utakmicu. Videćemo. Kada dobijete ovakvu utakmicu, to mnogo znači, imaćemo dve utakmice da se borimo za medalju.
Generacija je stasala, vidi se zrelost kod mnogih igrača. Stvarno ima mnogo razloga za radost. Uz malo sreće, ako ponovimo samo ovo što možemo, medalja neće izostati.
Na kraju, da istaknem i ovo:
Biti u četiri ekipe na svetu je velika stvar. Uz neke male pauze, mi smo u vrhu svetske košarke godinama, imamo fenomenalnu školu. Kada pogledate naše igrače, od malih nogu ih učimo da razmišljaju, da čitaju odbranu, da razmišljaju. Da ne budu roboti na terenu.
Baš kroz ovu utakmicu se pokazalo da nam je košarkaška inteligencija na nenormalnom nivou, jako visoko.
Treba da ostanemo skromni, ali ne treba da se zadovoljavamo: Mi jesmo Srbija. Mi smo košarkaška sila.
Do sledećeg čitanja i naredne kolumne,
Marko Simonović
Srbija Litvanija Mundobasket - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2023
Mundobasket 2023
Nije vam ovo Amerika – Litvanija se slupala o „srpski zid“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala