- Sputnik Srbija, 1920
Mundobasket 2023
Svetsko prvenstvo u košarci 2023. održava se od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinima, u Japanu i Indoneziji. Sva dešavanja sa Mundobasketa pratite uz Sputnjik sport.

Nije vam ovo Amerika – Litvanija se slupala o „srpski zid“

© AP Photo / Aaron FavilaSrbija Litvanija Mundobasket
Srbija Litvanija Mundobasket - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2023
Pratite nas
Kada pobedite Ameriku samopouzdanje vam ode visoko, kao živa na termometru između 12 i 15 časova u piku leta. To je bio slučaj sa Litvancima, koji su se „napalili“, a onda raspali pred granitnom Srbijom u četvrtfinalu Mundobasketa (87:68).
Nestvarne procente šuta imali su Litvanci protiv Sjedinjenih Američkih Država, preko 50 odsto za tri poena, identičan slučaj je bio i sa dvojkama, dok je Srbija uspela da pronađe rešenje za njihovo najjače oružje! Svega 32 odsto ubačenih šuteva van linije 6,75. Pokušali su čak 28 puta, pogodili devet.
Litvanci, nije vam ovo Amerika!
Pokušali su Litvanci da primene recept kao protiv Amerikanaca i da igraju na veliki broj poena do kojih se stiže preko visokih procenata za tri poena, ali je odbrana Srbije, onu koju je selektor Svetislav Pešić apostrofirao, odradila posao.
Amerikancima su zatrpali obruč sa 110 poena, Srbija ih je svela na svega 68! Nije duplo, ali je 42 poena manje izuzetno visok broj.
Početak utakmice nije previše obećavao, ali Orlovi nisu gubili glavu. Ubacili su Litvanci 25 poena, imali vođstvo 18:12 zahvaljujući stoprocentnom šutiranju trojki – 4/4, zatim 5/6. A, onda „čvrsta odbrana“ i zid o koji su se slupali i razbili!
Narednih osam pokušaja Litvanaca za tri poena i NULA ubačenih!
Sve to vreme Srbija je strpljivo gradila napade, „reketirala“ je Litvaniju i polako, ali sigurno, prvo je istopila tu prednost od šest razlike, a zatim i prešla u sigurno vođstvo. I povratka Litvancima više nije bilo!
Više je faktora za to. Ne može se izdvojiti jedan čovek, jer je Aleksa Avramović uneo „ludačku energiju“, Petrušev je pogađao, Stefan Jović kad se "lomilo" nanizao tri trojke, Milutinov dominirao u skok igri i pod košem.
Bogdanović je odigrao kapitenski meč, i on je naučio svoju lekciju nije dozvolio da mu se ponovi Italija i da šutira trojke 1/13. Posle početnog promašaja, strpljivo je čekao i vrebao šansu, a onda je vezao dve trojke, od kojih druga sa preko osam metara pred odlazak na poluvreme za kapitalnih plus 11.
Nastavila je Pešićeva četa da igra čvrstu odbranu, u drugoj četvrtini svega 13 primljenih poena, duplo manje u odnosu na uvodnu deonicu. Ništa bolje nije bilo po grogirane Litvance u nastavku. U trećoj četvrtini 17 poena u poslednjoj 13, ukupno 30 za poluvreme, a Amerikancima su ubacili za drugo poluvreme 57, Srbiji 68 za meč!
Pa, gospodo, nije vam ovo Amerika. Ovo je Srbija!
Srbija Litvanija - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2023
Mundobasket 2023
Moćna Srbija u polufinalu Mundobasketa – čas košarke Litvancima!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala