- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Amandmani na migracioni zakon u Letoniji diskriminacija prema ruskim građanima

© Sputnik / Vladimir Vyatkin / Uđi u bazu fotografijaRusko ministarstvo spoljnih poslova
Rusko ministarstvo spoljnih poslova - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2023
Pratite nas
Amandmani na migracioni zakon koji su u Letoniji usvojeni u septembru i koji se tiču ruskih državljana u toj zemlji imaju diskriminacioni karakter. Svi slučajevi diskriminacije ruskih državljana se registruju, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
„Amandmani na migracioni zakon usvojeni u septembru u Litvaniji bez sumnje imaju diskriminacioni karakter i njima se na najgrublji mogući način krše norme međunarodnog prava, uključujući Deklaraciju o ljudskim pravima, Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, Međunarodnu konvenciju o eliminisanju svih vidova rasne diskriminacije, Evropsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.
Zbog svega toga, ističe se u saopštenju, ruska ambasada u Rigi svakodnevno dobija na desetine pisama od svojih sunarodnika u kojima se izražava nezadovoljstvo onim što se dešava.
„U okviru svojih mogućnosti misija im pruža svu neophodnu konzularnu i pravnu podršku. Svi slučajevi diskriminacije ruskih građana i predstavnika ruske dijaspore se registruju i na osnov toga se radi sa lokalnim vlastima, animiraju se mediji, letonske nevladine organizacije i odgovarajuće međunarodne strukture“, ističe se u saopštenju.
Ruskim državljanima koji žive u Letoniji preti proterivanje iz zemlje od 1. septembra. Radi se o 6.000 ljudi koji imaju rusko državljanstvo ali i dozvolu stalnog boravka koju su im ranije izdale letonske vlasti.
Oni su se našli na udaru nakon što je prošle godine promenjen zakon uz obrazloženje da nisu položili obavezni ispit letonskog jezika.
I ne samo to - letonske vlasti zahtevaju od njih i da popune anketu i tako se odrede prema politici Rusije na međunarodnoj sceni odnosno, od njih se traži da se odreknu svojih političkih pogleda i da osude aktivnosti Rusije i to dokumentovano.
Riga - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2023
RUSIJA
Preti im proterivanje: Rusija traži od međunarodnih organizacija da zaštite Ruse u Letoniji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala