- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Preti im proterivanje: Rusija traži od međunarodnih organizacija da zaštite Ruse u Letoniji

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaRiga
Riga - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2023
Pratite nas
Savet za ljudska prava pri kancelariji predsednika Rusije pozvao je UN, Savet Evrope i OEBS da odreaguju na pretnju iseljenja Rusa iz Letonije, saopštio je Sputnjiku šef komisije Saveta za ljudska prava za međunarodnu saradnju, izvršni direktor medijske grupe „Rusija sevodnja“ Kiril Višinski.
„U Letoniji, kao što znate, živi do 6.000 ruskih državljana koji su bili primorani da polažu test iz letonskog jezika kako bi potvrdili svoju boravišnu dozvolu, prema zakonu koji je letonski Sejm uveo bukvalno krajem prošle godine. Oni nisu položili taj test i, prema novom zakonu, preti im deložacija iz Letonije“, rekao je Višinski.
Povodom toga on je uputio dokument vrhovnom komesaru UN za ljudska prava Volkeru Turku, komesaru za ljudska prava Saveta Evrope Dunji Mijatović, kao i vrhovnom komesaru OEBS-a za pitanja nacionalnih manjina Kajratu Abdrahmanovu.
Višinski je istakao da se Savet za ljudska prava obratio i uglednim ličnostima iz mnogih zemalja, uključujući Indiju, Srbiju, Kipar i Belgiju, koje mogu da utiču na javno mnjenje. Po njegovim rečima, Savet je primio više od 30 pisama podrške inicijativi iz Izraela, Jordana, Belorusije i drugih zemalja.
U dokumentu se navodi da prinudno iseljenje iz Letonije uglavnom preti starijim osobama koji žive u toj zemlji još od vremena Sovjetskog Saveza.
„Njihovim dugogodišnjim radom oni su učestvovali u stvaranju ekonomske osnove te zemlje i do jeseni prošle godine letonsko zakonodavstvo nije zahtevalo od njih da polažu nikakve jezičke testove kako bi potvrdili mogućnost da žive sa ruskim državljanstvom u republici“, precizirano je u tekstu.
Autori inicijative ističu da je posebno ciničan zahtev lokalnih vlasti da pomenuta lica, pored polaganja jezičkog testa, popune i upitnike u kojima bi izrazili svoj odnos prema politici Moskve na međunarodnoj areni.
Dodaje se da postupci Rige grubo protivreče Međunarodnom paktu UN o građanskim i političkim pravima, kao i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.
U avgustu 2022. godine Vlada Letonije donela je odluku da državljanima Rusije produži privremene boravišne dozvole samo u izuzetnim slučajevima, a da im izdaje dozvolu za stalni boravak samo ukoliko polože ispit iz državnog jezika na nivou A2 do septembra 2023. godine. Osobe mlađe od 15 i starije od 75 godina oslobođene su provere iz znanja letonskog jezika.
Prema izmenama zakona o imigraciji, državljani Rusije će imati mogućnost da ponovo polažu ispit iz letonskog jezika do 30. novembra, i u tom slučaju će im boravišna dozvola biti produžena do kraja 2023. godine.
U Letoniji živi oko 1,8 miliona ljudi od kojih oko 40% govore ruski. Istovremeno, Letonija ima jedan državni jezik – letonski. Ruski jezik ima status stranog jezika.
Zastava Letonije - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2023
SVET
Hiljadama Rusa preti progon iz Letonije; Moskva: Najgrublje kršenje prava građana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala