- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Branimir Brstina dobitnik nagrade „Mija Aleksić – biti glumac“

© Foto : Printscreen/Youtube/RTSBranimir Brstina
Branimir Brstina - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2023
Pratite nas
Branimir Brstina dobitnik je nagrade „Mija Aleksić – biti glumac” za 2023. godinu koju dodeljuje Kultrni centar „Mija Aleksić” iz Gornjeg Milanovca.
Brstinu su predložili prethodni nosioci tog priznanja: Nenad Jezdić, Nebojša Dugalić, Gordan Kičić, Vesna Trivalić i Olga Odanović, što je Upravni odbor Kulturnog centra usvojio.
Branimir Brstina, rođen 1960. godine u Banatskom velikom selu kod Kikinde, glumu je studirao zajedno sa Žarkom Lauševićem, Svetislavom Buletom Goncićem, Zoranom Cvijanovićem, Sonjom Savić, Andrejom Maričićem i Suzanom Petričević u klasi profesora Miroslava Minje Dedića.
Ostvario je na stotine uloga u pozorištu, na televiziji i filmu.
Prepoznatljiv je po ulogama Žitomira Žitka Stojkovića u seriji „Porodično blago“, Milenka u seriji „Vratiće se rode“, Bogdana u filmu „Montevideo, Bog te video“, i drugim.
Od 1983. je stalni član Ateljea 212, a sarađivao je i sa drugim pozorištima.
Uloge u predstavama „Narodni poslanik“, „Razvojni put Bore Šnajdera“, „Kus petlić“, „Kumovi“donele su mu nagrade na festivalima širom Srbije i regiona.
© Foto : Jugoslovenska kinotekaMija Aleksić
Mija Aleksić  - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2023
Mija Aleksić

Dani Mije Aleksića

Brstini će nagrada biti uručena 26. septembra u Gornjem Milanovcu u okviru „Dana Mije Aleksića“, manifestacijom kojom će ove godine biti obeležen i vek od rođenja velikog Mije.
U čast velikana srpskog glumišta koji je pre 100 godina rođen u Gornjoj Crnući (Gornji Milanovac), Kulturni centar i opština Gornji Milanovac organizuju od 26. septembra do 10. oktobra „Dane Mije Aleksića”.
Nastojeći da mu se na adekvatan način oduže, grad pod Rudnikom i Kulturni centar, koji od nedavno nosi ime Mije Aleksića, pokrenuli su manifestaciju kako bi stalno obnavljali sećanje na njega.
Sve je počelo 2013. godine prilikom realizacije izložbe „Mija Aleksić – biti glumac”, autora Bobana Stefanovića.
© Foto : Boban StefanovićIzložba „Mija Aleksić – biti glumac”
Izložba „Mija Aleksić – biti glumac” - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2023
Izložba „Mija Aleksić – biti glumac”
Nakon višegodišnjeg istraživanja karijere Mije Aleksića utvrđen je model manifestacije, a okosnica je savremeno stvaralaštvo - pozorišna, filmska, likovna, muzička i vizuelna umetnostuz prikupljanje, istraživanje i dokumentovanje kulturnog nasleđa.
Paralelno sa "Danima Mije Aleksića" održavaće se deveti Međunarodni filmski festival, za koji je prijavljeno više od 318 filmova iz 35 zemalja.
Za takmičarske programe odabrano je 79 ostvarenja iz 17 zemalja koji će biti prikazani u okviru selekcija „Filmovi za tebe“ (program evropskog dugometražnog igranog i dokumentarnog filma), „Kratka forma“(program filmova do 15 minuta) i „Filmsko stvaralaštvo dece i omladine“(filmovido 15 minuta čijisu autori uzrasta do 19 godina).

Veliki Mija Aleksić

Milosav Mija Aleksić (1923 - 1995) rođen je 26. septembra u Gornjoj Crnući, opština Gornji Milanovac, a 1933. se sa porodicom preselio u Kragujevac.
U matičnu knjigu Srpskog narodnog pozorišta okruga kragujevačkog upisan je 1943. Iste godine odigrao je prvu ulogu u predstavi „Devojačka kletva”.
Iz Kragujevca je prešao u Narodno pozorište Beograd 1949, a prva uloga u tom teatru bila je stražar u predstavi „Hamlet”.
Iz Narodnog prešao je u Jugoslovensko dramsko pozorište (1951), da bi se u nacionalni teatar vratio 1965.
Filmski debi ostvario je 1950. godine u kratkometražnom filmu „Muva”, Branka Ćelovića, nakon čega je usledilo više od 50 filmova – „Skupljači perja“, „Bokseri idu u raj“, „Maratonci trče počasni krug“, „Tango argentino“...
Najveću popularnost je stekao u serijama koje je režirao Radivoje Lola Đukić – „Servisna stanica“, „Ogledalo građanina Pokornog“ i „Deset zapovesti“, a igrao je u više od dve trećine svih ekranizacija Nušićevih dela.
Za svoje glumačke bravure dobio je mnogobrojne nagrade i najviša društvena priznanja. Preminuo je u Beogradu 12. marta 1995. godine.
Mija Aleksić u filmu Pusti snovi Soje Jovanović - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2023
KULTURA
Sto godina od rođenja Mije Aleksića: Film „Pusti snovi“ 30. avgusta na terasi Doma Vojske
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala