- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Sto godina od rođenja Mije Aleksića: Film „Pusti snovi“ 30. avgusta na terasi Doma Vojske

© Foto : Jugoslovenska kinotekaMija Aleksić u filmu "Pusti snovi" Soje Jovanović
Mija Aleksić u filmu Pusti snovi Soje Jovanović - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2023
Pratite nas
Povodom stogodišnjice od rođenja poznatog srpskog glumca Mije Aleksića, na terasi Doma Vojske Srbije 30. avgusta biće premijerno prikazan digitalno restaurisan film „Pusti snovi“, u režiji Soje Jovanović iz 1968. godine.
Domaći klasik „Pusti snovi“, u produkciji Centar filma, donosi univerzalnu priču o običnom čoveku koji sanja velike snove.
Mija Aleksić tumači ulogu prodavca u robnoj kući koji mašta o poznatoj filmskoj divi i o tome da postane cenjen u filmskom svetu.
© Foto : Jugoslovenska kinotekaMija Aleksić tumači ulogu prodavca u robnoj kući koji mašta o poznatoj filmskoj divi i o tome da postane cenjen u filmskom svetu.
Mija Aleksić tumači ulogu prodavca u robnoj kući koji mašta o poznatoj filmskoj divi i o tome da postane cenjen u filmskom svetu. - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2023
Mija Aleksić tumači ulogu prodavca u robnoj kući koji mašta o poznatoj filmskoj divi i o tome da postane cenjen u filmskom svetu.
Svoje slobodno vreme provodi pišući scenarija i baveći se amaterskom glumom.
Sekvence realnosti i snova smenjuju se tokom filma, a poznata imena tadašnje televizije, mode i muzike, kao i autentične lokacije, publiku će vratiti u Beograd s kraja šezdesetih godina, na modne revije, filmske setove, u robne kuće.
Pored Mije Aleksića, glumačku postavku čine Mira Banjac, Nuša Marović, Dragutin Dobričanin, Uglješa Raičević, Mića Tomić, Ana Krasojević, Arsen Dedić i drugi.
© Foto : Jugoslovenska kinotekaFilm "Pusti snovi" će publiku vratiti u Beograd s kraja šezdesetih godina, na modne revije, filmske setove, u robne kuće
Film Pusti snovi će publiku vratiti u Beograd s kraja šezdesetih godina, na modne revije, filmske setove, u robne kuće - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2023
Film "Pusti snovi" će publiku vratiti u Beograd s kraja šezdesetih godina, na modne revije, filmske setove, u robne kuće
Film „Pusti snovi“ je digitalno restaurisan u okviru projekta „A1 Kinoteka“ Jugoslovenske kinoteke i kompanije A1.
„Restauracijom filma u kome je glavnu ulogu odigrao velikan domaće kinematografije Mija Aleksić želeli smo da obeležimo jubilej njegovog rođenja i odamo počast njegovoj značajnoj filmskoj karijeri. Zadovoljstvo mi je što će domaća publika od sada imati priliku da gleda ovaj film onako kako dolikuje, kao i kada je film snimljen pre 55 godina“, izjavio je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke.
„Bioskop je uvek bio moćan medij koji ima ogroman kulturni, društveni i umetnički značaj. Da bi tu svoju moć zadržao neophodno je da na njegovom platnu ožive legendarni filmski klasici, a ostvarenje Soje Jovanović, prve srpske filmske rediteljke, 30. je film digitalno restaurisan u okviru projekta A1 Kinoteka“, rekao je Dejan Turk, generalni direktor A1 Srbija i A1 Slovenija.
Ulaz na projekciju je besplatan, a ulaznice se mogu preuzeti sat vremena pred početak projekcije ispred Doma vojske Srbije u ulici Braće Jugovića 19.
U slučaju kiše, projekcija će se održati u Jugoslovenskoj kinoteci.
A1 Kinoteka letnji bioskop održava se drugu godinu na krovnoj terasi Doma Vojske u periodu od 15. jula do 31. avgusta.
Projekat se realizuje u saradnji Jugoslovenske kinoteke, kompanije A1 Srbija i Doma Vojske Srbije.
U okviru A1 Kinoteka letnjeg bioskopa biće prikazano 48 filmskih naslova, među kojima je 20 domaćih klasika.
Pop Ćira i Pop Spira - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2022
KULTURA
Novi sjaj našeg prvog filma u boji: Digitalno restaurisan „Pop Ćira i Pop Spira“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala