- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Šta se krije iza Ramine čistke u vladi

© AP Photo / Olivier MatthysPremijer Albanije Edi Rama
Premijer Albanije Edi Rama - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2023
Pratite nas
Edi Rama je napravio „čistku“ u svom kabinetu a iako je do sada isticao da se promene ne dešavaju pod pritiskom opozicije ili javnosti, sada verujem da je baš ovo bio jedan od ključnih razloga. Ovim potezom bar za sada, otklonio je razloge za prevremene parlamentarne izbore, ocenjuje novinar Dragana Vučićević.
Premijer Albanije Edi Rama razrešio je šest ministara i predložio njihove zamene, u radikalnoj promeni kabineta albanske Vlade, te zatražio da predsednik države o tome donese dekret.

Smene u kabinetu Ramina redovna praksa

Dragana Vučićević, dopisnik RTS iz Albanije i odličan poznavalac tamošnje političke scene, za Sputnjik kaže da „čistka“ koju je Edi Rama napravio u svojim redovima nije prva.
„Od početka svog mandata albanski premijer Edi Rama je više puta izvršio promene u sastavu svog kabineta, pri čemu su neki od ministara samo menjali resore, neki su se vraćali na više funkcije u partiji a pojedini na kraće ili druže vreme odlazili sa političke scene Albanije,“ podseća naša sagovornica.
Vučićevićeva podseća da su u Raminom prvom mandatu 2013/17. Godine, u vreme kada je njegova Socijalistička partija bila zajedno na vlasti sa Pokretom za integracije Iljira Mete, promene u vladi bile usaglašavane sa koalicionim partnerom, a nakon toga odluke o promenama je donosio isključivo Rama.

Bolje sprečiti nego ići na prevremene izbore

„Uvek je kao zvaničan razlog za izmene u kabinetu govoreno da se one vrše radi što efikasnijeg rada Vlade i da se stoga traže najbolja kadrovska rešenja, što je u većini slučajeva reklo bi se i bilo tačno. Međutim, do pojedinih smena je došlo jer su visoki funkcioneri Ramine Socijalističke partije počinili zloupotrebe u obavljanju funkcija pa i krivična dela zbog čega se protiv jednog dela tih funkcionera vode sudski procesi. Nekoliko bivših ministra i zamenika ministara je u zatvoru, a slična sudbina reklo bi se, sudeći po sadašnjim dešavanjima, očekuje još nekolicinu bivših ministra i njihovih zamenika jer je sada u Albaniji još jedna afera u žiži a tiče se medicinske opreme,“ napominje Vučićevićeva.
Drugim rečima, kako kaže sagovornica Sputnjika, ova najnovija odluka Edija Rame saopštena na sednici nacionalne skupštine vladajuće Socijalističke partije da se izvrši zamena nekih od ministra i da na njihova mesta imenuje nove, nije iznenađenje, posebno jer je poslednjih dana tako nešto i najavljivano.
„Interesantno je da sada kada Albanija predsedava Savetom bezbednosti UN Rama menja ministra za Evropu i spoljne poslove Oltu Džačku, ali i to treba razumeti jer se ona u poslednjih godinu dana suočava sa zahtevom opozicije za oduzimanje poslaničkog mandata. Njen suprug, inače biznismen, dovodi se u vezu sa malverzacijama, i kako opozicija navodi, od strane Vlade proglašen je za strateškog investitora u zemlji. Smenjena je i ministarka poljoprivrede Frida Krifca, što može da se poveže sa najavom EU da će biti suspendovani IPA fondovi zbog sumnje u korupciju u Agenciji za poljoprivredni i ruralni razvoj koju je ona ranije vodila,“ napominje Vučićevićeva.

Svako odgovara za sebe

Ona podseća da je Edi Rama do sada uvek isticao da se promene u kabinetu ne dešavaju pod pritiskom opozicije i javnosti ili neke druge strane, a i sada veruje da je za donošenje pojedinih odluka ovo bio jedan od ključnih razloga.

„Ujedno, Edi Rama kao predsednik Socijalističke partije i premijer Vlade Albanije uvek je isticao da svaki funkcioner ima ličnu odgovornost i da stranka koju vodi nema veze s njihovim zloupotrebama pa tako ni odgovornost za njih. Rama je dosta eksperimentisao sa sastavom svog kabineta, pa je tako imao ministra prosvete sa Kosova i Metohije, ali i v.d. ministra spoljnih poslova. Danas mu bezbednosne službe takođe vodi čovek iz južne srpske pokrajine. Ali imajući u vidu njegovo političko umeće ovim potezom su verovatno privremeno otklonjene spekulacije o prevremenim parlamentarnim izborima, čiji je redovni termin za održavanje 2025. godina,“ ističe naša sagovornica.

Rama je inače naglasio da "nije dužan nikome od socijalističkih funkcionera koji uđu u probleme sa pravdom", te da niko od njih ne treba da se krije iza zastave stranke koju on vodi. Skupština Socijalističke partije izvršila je izmene u celokupnom sekretarijatu, a očekuje se da će izmene biti odobrene na Kongresu ove partije početkom oktobra.
Edi Rama na samitu u Kišinjevu - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2023
REGION
Čistka u albanskoj Vladi: Rama smenio šest ministara i predložio nove
Edi Rama - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2023
SRBIJA
Rama odbio da održi konferenciju za medije u Prištini, objavio i razlog
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala