- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Sonjin septembar u Čačku

© Foto : PromoSonja Savić
Sonja Savić - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2023
Pratite nas
Umetnička galerija „Nadežda Petrović” u Čačku organizuje novo izdanje manifestacije „Sonjin septembar”, kao deo aktivnosti na istraživanju i afirmaciji umetničke zaostavštine glumice Sonje Savić (1961-2008).
Manifestacija „Sonjin septembar” posvećena je dobitnicima istoimene nagrade koju dodeljuje stručni žiri Festivala „Alternative film i video“, koji se održava svakog decembra u Domu kulture Studentski grad u Beogradu.
Gošće Čačka su dobitnice nagrade „Sonja Savić” 2021. i 2022. godine – Marijam Tafakori (Iran/Velika Britanija) i Gloria Gamer (Austrija/Nemačka), koje će se predstaviti samostalnim izložbama.
Izložba „[ she stuttered ]“ Marijam Tafakori biće otvorena 5. septembra u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović”, a 12. septembra u Galeriji Risim biće otvorena i izložba „Alone Out There” Glorie Gamer.
Nakon otvaranja izložbi, uslediće razgovori sa gošćama i svojevrsno vođenje kroz njihovo stvaralaštvo uz goste – mlade filmske teoretičare i kritičare Anu Filipović i Jovana Markovića, čiji će se tekstovi naći u katalogu manifestacije.
Manifestacija „Sonjin septembar” održava se od 2017. godine u mesecu rođenja i smrti Sonje Savić (Čačak, 15. septembar 1961 – Beograd, 23. septembar, 2008), a sastoji se od izložbe nagrađenih autora, specijalnih projekcija u Čačku i Beogradu i rezidencijalnog boravka za laureate nagrade „Sonja Savić”.
Manifestacija se od 2021. godine održava bijenalno, uz učešće dva nagrađena autora iz protekle dve godine.
Nakon umetničke rezidencije u Čačku, autorke nastavljaju boravak u Beogradu, gde će, u organizaciji Akademskog filmskog centra DKSG-a, biti organizovane specijalne projekcije njihovih radova i prezentacije.
Spektaklom „Sve boje slobode“ Čačak je sinoć i zvanično postao prva nacionalna prestonica kulture za 2023. godinu - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2023
KULTURA
Čačak nacionalna prestonica kulture: Od Stepe Stepanovića do Bore Đorđevića
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala