- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Čačak nacionalna prestonica kulture: Od Stepe Stepanovića do Bore Đorđevića

© Foto : Ministarstvo kulture/Dario KonstantinovićSpektaklom „Sve boje slobode“ Čačak je sinoć i zvanično postao prva nacionalna prestonica kulture za 2023. godinu
Spektaklom „Sve boje slobode“ Čačak je sinoć i zvanično postao prva nacionalna prestonica kulture za 2023. godinu - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2023
Pratite nas
Spektaklom „Sve boje slobode“ Čačak je sinoć i zvanično postao prva nacionalna prestonica kulture za 2023. godinu.
Na četiri bine na Gradskom trgu u centru Čačka, uz 350 kvadratnih metara led ekrana i 310 rasvetnih uređaja nastupilo je više od 100 umetnika - pevača, muzičara, glumaca i igrača, čime je zvanično počeo program „Čačanska rodna“.
Pred nekoliko hiljada okupljenih građana nastupili su glumci Narodnog pozorišta u Beogradu Vanja Milačić i Bojan Krivokapić, mladi glumci iz Čačka, kao i braća Teofilović, Bilja Krstić, sopran Marija Nešić, Nenad Marić - Kralj Čačka, Čegi-Bend, KUD „Dule Milosavljević - Žele” i hor muzičke škole „Dr Vojislav Vučković” iz Čačka.
© Foto : Ministarstvo kulture/Dario KonstantinovićPriče o buntu, imaginaciji i igri
Priče o buntu, imaginaciji i igri - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2023
Priče o buntu, imaginaciji i igri

Graditelj, Slikarka i Mađioničari

Tri međusobno povezane priče, čiji junaci nose simbolična imena i u kojima se pokazuju tri glavna oblika slobodarske kulture Čačka - bunt, imaginacija i igra - stopile su se u multimedijalni spektakl.
Prva priča „Graditelj“ predstavila je viševekovnu borbu za obnovu crkve uprkos rušenjima od strane brojnih osvajača, a inspirisana je sudbinom hrama Svete Bogorodice – Gradačke, odnosno Sabornim hramom Vaznesenja Gospodnjeg.
Druga priča „Slikarka“ o suočavanju slikarke sa okolinom na intimnom i profesionalnom planu inspirisana je životom i umetničkim opusom Nadežde Petrović, a treća priča „Mađioničari, vreme igre“ bila je posvećana karijerama košarkaša Radmila Mišovića i reditelja Puriše Đorđevića.
© Foto : Ministarstvo kulture/Dario KonstantinovićNadežda Petrović: Umetnost i tradicija najbolje niti za povezivanje naroda
Nadežda Petrović: Umetnost i tradicija najbolje niti za povezivanje naroda - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2023
Nadežda Petrović: Umetnost i tradicija najbolje niti za povezivanje naroda

Umetnost i tradicija – niti koje povezuju

Od večeras i tokom cele 2023. godine, Čačak će biti centar kulture i umetnosti naše zemlje. Mnogobrojni programi predstaviće svo bogatstvo i raznovrsnost tradicije ovog kraja i sve ono što lokalnu sredinu i okolinu čini privlačnom i upečatljivo, poručila je u svom obraćanju potpredsednice Vlade i ministarke kulture Maja Gojković.
Podsećajući da je velika umetnica Nadežda Petrović često govorila da su „umetnost i tradicija najbolje niti za povezivanje naroda“, Gojković je poručila da upravo te reči potvrđuju jednu od istaknutijih osobina našeg naroda - da umemo da čuvamo i negujemo tradiciju.
„Pod ovim nebom prožimale su se, spajale i oplemenjivale tradicionalne i savremene vrednosti, stvarajući autentičnu kulturnu dimenziju i šarm prepoznatljiv daleko van granica naše zemlje. O tome govori i to što se Unesko ove godine pridružio obeležavanju 150 godina od rođenja velike srpske slikarke Nadežde Petrović, kao i to što je rakija šljivovica, jedno od znamenja ovog kraja, prošle godine upisana na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva“, dodala je ministarka.

Od Stepe Stepanovića do Bore Đorđevića

Koloritnu sliku sredine nadaleko poznate po pravdoljubivosti, patriotizmu, talentovanim i kreativnim pojedincima, svojim delima bojili su Tanasko Rajić i Stepa Stepanović, veliki glumci Sonja Savić i Miodrag Radovanović Mrgud, muzičke legende Radomir Mihajlović Točak i Bora Đorđević, filmski režiseri PurišaĐorđević i Miloš Radivojević, košarkaši Radmilo Mišović, Dragan Kićanović i Željko Obradović.
© Foto : Ministartsvo kulture/Dario KonstantinovićČačak će bogatim programom predstaviti svoju istoriju, znamenite ličnosti, nematerijalno i materijalno kulturno nasleđe
Čačak će bogatim programom predstaviti svoju  istoriju, znamenite ličnosti, nematerijalno i materijalno kulturno nasleđe  - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2023
Čačak će bogatim programom predstaviti svoju istoriju, znamenite ličnosti, nematerijalno i materijalno kulturno nasleđe
„Dobijanje ove titule koja obavezuje, prilikaje i da podsetimo javnost Srbije kakav i koliki doprinos su kulturi dala brojna mesta širom naše zemlje, među kojima je Čačak jedno od najplodonosnijih. Na ponos svih Čačana, kojima poreklom i sama pripadam, u gradu koji se ugnezdio podno Jelice i iz kojeg je nikla 'Čačanska rodna' rođeni su Nadežda Petrović, Vladislav Petković Dis i drugi stvaraoci koji su ga učinili poznatim. Ovaj grad čuven je i po izvornoj narodnoj, kao i rok muzici, košarci, državotvornim vladarima i vojskovođama, stvaranju mnogih duhovnih i materijalnih vrednosti koje uz umetnost čine kulturu jednog naroda“, ukazala je Gojković.
Kroz četiri programske celine - „Na slobodi“, „Na raskršću“, „Na kaldrmi“ i „Na Moravi“, Čačak će kroz 90 programa i 365 različitih događaja predstavitisvoju bogatu istoriju, znamenite ličnosti, nematerijalno i materijalno kulturno nasleđe i neke manje poznate gradske priče.
Finale programa „Čačanska rodna“ planirano je za 18. decembar kada će biti otvoren Muzej košarke u Čačku.
Čačanska rodna - Čačak prestonica kulture Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2023
KULTURA
Sve boje slobode: Čačak nacionalna prestonica kulture Srbije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala