- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Novi ministar odbrane Ukrajine – rusofob i „vezir kijevskog sultana“

© AP Photo / Sergei KholodilinNovi ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov
Novi ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2023
Pratite nas
Rustem Umerov, koji će najverovatnije biti novi ministar odbrane Ukrajine, poznat je kao rusofob, mrzitelj Rusije i Rusa. Đak je turskog opozicionog lidera Fetulaha Gulena, koji se krije u Americi i slepi je poslušnik SAD. Njegovo imenovanje mogao bi biti signal da Kijev i njegovi zapadni mentori kuju planove o zauzimanju Krima.
Ako ukrajinski parlament da saglasnost za smenu ministra odbrane Alekseja Reznikova, na njegovo mesto trebalo bi da dođe četrdesetjednogodišnji Umerov, šef glavne ukrajinske agencije za privatizaciju, koga je predložio predsednik Vladimir Zelenski.
Umarov će, ocenjuju eksperti, biti glavni provodnik američkih interesa u regionu.
Georgij Muradov, zamenik predsednika Saveta ministara Republike Krim – stalni predstavnik Republike Krim pri predsedniku Rusije kaže da je Umerov „marioneta Vašingtona“.

„Početak njegovog obrazovanja bio je na Krimu, u školi za darovitu decu Fetulaha Gulena, koji je protivnik aktuelnog turskog predsednika Erdogana i koji je protiv njega organizovao državni udar. Zatim je odveden na američki univerzitet, pa ima dovoljno osnova koji svedoče o tome da on aktivno sarađuje, a možda i radi, sa američkim obaveštajnim službama. Ako Umerova kandidatura bude odobrena, onda će sve aktivnosti novog ministra odbrane Ukrajine biti povezane sa jasnom potčinjenošću Vašingtonu, sve će biti pod američkom kontrolom“, uveren je Muradov.

Turski mediji navode da je Umerov povezan sa organizacijom FETO, zabranjenom u Turskoj, koja je pokušala da izvede državni udar u Ankari 2016. godine, a pored toga učestvovao je u programu razmene FLEKS, koji sponzoriše Stejt department SAD za obuku stručnjaka iz zemalja Zajednice nezavisnih država.
Pojedini eksperti ocenjuju da je Zelenski predložio Umerova i zato jer je krimski Tatarin, računajući na to da će on rasplamsati pobunu Tatara na tom poluostrvu.
Umerov je, nakon povratka Krima u sastav Rusije, 2014. godine, bio savetnik Mustafe Džemiljeva, lidera ekstremističke organizacije zabranjene u Rusiji „Medžlis krimskotatarskog naroda“, odgovorne za organizovanje diverzija, kao i energetsku i vodnu blokadu Krima, a od 2020. je član radne grupe za razvoj državne strategije za „deokupaciju“ Krima i Sevastopolja, koja je stvorena u okviru ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu. Takođe je 2021. izabran za kopredsedavajućeg novoosnovane Krimske platforme, koja ima za cilj da skrene pažnju na pitanja Krima i vrati to poluostrvo u sastav Ukrajine.
Muradov smatra da će imenovanje Rustema Umerova za ministra odbrane Ukrajine ujedno biti i provokacija protiv krimskih Tatara i pokušaj da se taj narod uvuče u konflikt.
„Ispada da je Umerov "anti-krimski Tatarin", s obzirom da glavni vektor koji Amerikanci zagovaraju jesu vojne akcije protiv Krima, bombardovanje poluostrva i čistka stanovništva, jer je ono uglavnom prorusko“, kaže Muradov.

Sluga više naroda

Kada je Zelenski objavio da će Umerov biti ministar odbrane Ukrajine, rekao je da bivšem poslaniku „ne treba predstavljanje“.
Umerov je rođen u današnjem Uzbekistanu, gde su sovjetske vlasti za vreme Staljina deportovale njegovu porodicu, u sklopu kampanje etničkog čišćenja Krima od krimskih Tatara, zbog činjenice da je velika većina sarađivala sa nemačkom vojskom. Nakon raspada Sovjetskog Saveza, Umerov se sa porodicom vratio na Krim koji je tada bio u sastavu nezavisne Ukrajine, pošto je poluostrvo odlukom sovjetskog lidera Nikite Hruščova 1954. ustupljeno toj sovjetskoj republici.
Vladimir Putin će kasnije ispraviti istorijske greške – krimske Tatare će vratiti na Krim, a Krim u sastav Rusije.
Putin je smatrao da je prema krimskim Tatarima, isto kao i prema nekim drugim narodima SSSR, bila učinjena „teška nepravda“, navodeći da su od Staljinovih represija postradali milioni ljudi raznih nacionalnosti, a najviše, Rusa.
Martovski referendum iz 2014. godine na kome je skoro 97 odsto stanovnika Krima glasalo za otcepljenje od Ukrajine i pripajanje Rusiji pokazao je da je veći deo krimskih Tatara orijetisan prema Rusiji. Po svemu sudeći, Umerov pripada manjini.
Ovaj rusofob biće prvi krimski Tatarin i musliman u istoriji koji je došao na čelo ukrajinskog Ministarstva odbrane, a eksperti ocenjuju da Vašington namerava da aktivno iskoristi nacionalni faktor za opravdanje svake agresije na Krim u očima svetske zajednice.
Ono što Umerova čini posebno dragocenim za Zelenskog, jesu njegove veze sa Turskom, odnosno islamskim svetom. Iako je učenik Erdoganovog protivnika, mediji navode da po krimsko-tatarskoj liniji ima dobre veze sa raznim krugovima u Turskoj, uključujući i turske vlasti, koje su Kijevu slale dronove tipa „Barjaktar“ za sukob sa Rusijom.
Bio je i član delegacije tokom posete Zelenskog Saudijskoj Arabiji u maju i pratio je prvu damu Jelenu Zelensku tokom posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima u martu.
Zapadni mediji navode da Umerov tečno govori engleski, te da će u novoj ulozi biti u stalnoj komunikaciju sa zapadnim saveznicima, uključujući SAD i zemlje EU. Očekuje se da će Umerov, kao ministar odbrane, održavati stabilno snabdevanje Ukrajine zapadnim oružjem.
Zbog svega ovoga mediji ga ironično nazivaju i „novim vezirom kijevskog sultana“ i „slugom više naroda“.
Aleksej Reznjikov - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Triler u Kijevu: Zašto je smenjen ukrajinski ministar odbrane
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala