- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Triler u Kijevu: Zašto je smenjen ukrajinski ministar odbrane

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaAleksej Reznjikov
Aleksej Reznjikov - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2023
Pratite nas
Smena ukrajinskog ministra odbrane Alekseja Reznjikova povezana je sa njegovom umešanošću u korupcionaške skandale, a moguće je da će biti „nagrađen“ postavljanjem na mesto ambasadora u Velikoj Britaniji.
Iako protiv Reznjikova zvanično nije podignuta optužnica za korupciju, ukrajinsko Ministarstvo odbrane mesecima potresaju skandali vezani za nabavku robe i opreme za vojsku po mnogo većim cenama od realnih.
Smena Reznjikova je istovremeno deo državne kampanje borbe protiv korupcije, kako bi se umanjilo nezadovoljstvo javnosti i umirio Zapad, gde takođe ukazuju na korupciju u toj zemlji, dovodeći u pitanje i to kako Ukrajina upravlja sa zapadnom pomoći.
U suštini, pokrenut je rat protiv vojnih komesara i istraga protiv ukrajinskog oligarha Igora Kolomojskog, koji je podržao predsednika Vladimira Zelenskog na izborima 2019.
„Ne znam tačno sa čime je povezana njegova smena, ali verovatno sa nekakvim korupcijskim skandalima. Danas u Ukrajini radi američki komitet koji sprovodi istragu o korupciji. Mislim da je Zelenski smenio Reznjikova upravo da bi pokazao kako se bori protiv korupcije, a zbog toga je čak uhapsio i Kolomojskog, svog šefa i čoveka koji ga je doveo na vlast...“, kaže ruski vojni ekspert Viktor Litovkin.
Mandat Reznjikova, između ostalog, obeležili su skandali sa kokošijim jajima i jaknama za vojsku. Novinari su došli do saznanja da Ministarstvo odbrane Ukrajine kupuje prehrambrene proizvode za vojnike ukrajinske vojske po cenama skupljim nego u maloprodajnim objektima u Kijevu. Na primer, vojni resor je kupovao jaja za 17 grivni po komadu, iako je maloprodajna cena u kijevskim prodavnicama sedam grivni. Ista priča je sa povrćem, mesom i drugim namirnicama.
U aferi „zlatna jaja“ Reznjikov je pokušao da se opravda "običnom tehničkom greškom" tvrdeći da se cena jaja ne odnosi na komad, nego na njihovu težinu.
Takođe, Ministarstvo odbrane Ukrajine je u septembru 2022. potpisalo ugovor s turskom firmom o kupovini 33 miliona dolara vredne zimske odeće za vojsku, za koju se kasnije ispostavilo da je letnja, a da je njihova cena na putu od Turske do Ukrajine porasla za skoro tri puta.
Navodi se da je istraga pronašla dokaze o neovlašćenom menjanju cene, pri čemu su neke jake vredne oko 29 dolara u dokumentima navedenim po ceni od čak 86 dolara.
Reznjikov je negirao umešanost u ove i druge korupcijske skandale, tvrdeći da se protiv njega vodi medijska kampanja.
Udarac Ministarstvu odbrane bila je i smena svih regionalnih vojnih komesara i hapšenje nekoliko komesara optuženih za primanje mita kako bi muškarcima omogućili da izbegnu regrutaciju u ukrajinsku vojsku.

Sve verzije o smenjivanju ministra odbrane

Ruski eksperti smenu ukrajinskog ministra odbrane povezuju još i sa njegovom neefikasnošću, neuspehom ukrajinske kontraofanzive i težnjom Zelenskog da na to mesto postavi nekog „čvršćeg“.
Među ekspertima ima i mišljenja da je Reznjikov „žrtveni jarac“, jer je Zelenski shvatio da su korupcionaški skandali u Ministarstvu odbrane udar na njegov rejting uoči mogućih prededničkih izbora.
Održavanje tih izbora, na proleće iduće godine, pod znakom je pitanja, a u tom kontekstu pitanje je i s čim će Zelenski izaći pred građane. Njemu su potrebne pobede na frontu i uspesi na unutrašnjem planu, među kojima je i borba protiv korupcije.
Pominje se čak i da je Zelenski odlučio da ukloni mogućeg konkurenta u slučaju predsednički izbora u Ukrajini, ako zbog ratnog stanja uopšte i budu održani.
Postoji i verzija da je Zapad „ubedio“ Zelenskog da napravi takvu rokadu kako bi poboljšao imidž zemlje u očima evropskih i američkih poreskih obveznika, a Reznjikovu je ponuđen dogovor koji nije mogao da odbije, iako on tvrdi da ne zna ništa o mogućem imenovanju na mesto ambasadora u Velikoj Britaniji.
Ima čak i teza da ga Zelenski hitno šalje u London kako bi ga sačuvao i sklonio od istrage, pa je u tom smislu njegovo smenjivanje i njegov spas od mogućih optužbi za korupciju.
Spekuliše se da će Reznjikov biti imenovan za novog ambasadora u Londonu, gde je razvio dobre odnose sa visokim zvaničnicima. On je redovno prisustvovao sastancima sa zapadnim saveznicima i igrao je ključnu ulogu u lobiranju za slanje i nabavku vojne tehnike i oružja.
Ako bude poslat u Veliku Britaniju, koja važi za glavnog evropskog saveznika Kijeva, on bi mogao da bude od koristi kijevskom režimu.
„Prvo, on zna engleski, a drugo poznaje rukovodstvo Velike Britanije, jer je više puta putovao na razne samite, na sastanke u Ramštajnu i tako dalje. Stoga, mislim da će od toga kasnije biti neke koristi. Ambasador je ambasador, to nije osoba koja donosi odluke, već ona koja prenosi informacije o tim odlukama na obe strane. On će u tom slučaju biti među Britancima i odluke koje će Velika Britanija doneti u vezi sa Ukrajinom, on će ih dobijati i prenositi ih Ukrajini“, kaže Litovkin.

Novi ukrajinski ministar odbrane – američki čovek

Zelenski, koji je podsetio da je Reznikov „prošao kroz više od 550 dana rata“, smatra da su „ministarstvu potrebni novi pristupi i drugi formati interakcije kako sa vojskom tako i sa društvom u celini“. Na njegovo mesto predložio je Rustema Umerova, šefa glavne ukrajinske agencije za privatizaciju, koji je ranije bio savetnik lidera ekstremističke organizacije „Medžlis krimsko-tatarskog naroda“, zabranjene u Rusiji i jedan od glavnih organizatora blokade Krima posle njegovog ponovnog ujedinjenja sa Rusijom.
„On je okoreli nacionalista, krimski Tatarin, koji se školovao u SAD, gde je prošao i specijalnu obuku i zbog toga ga smatram američkim čovekom. Povezan je sa ‘Medžlisom’ koji je kod nas zabranjen. To je čovek koji mrzi Rusiju i učiniće sve da nam zadaje nevolje. Osim toga, učestvovao je i u mirovnim pregovorima Rusije i Ukrajine u Istanbulu i digao je u vazduh elektične stubove koji dovode struju na Krim. Dakle, prilično je neprijateljski nastrojen prema Rusiji“, zaključio je Litovkin.
Kandidaturu Umerova mora da odobri parlament pre nego što bude imenovan za ministra odbrane.
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
„Politiko“: Kijev ima plan u slučaju smrti Zelenskog
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala