- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

„Politiko“: Kijev ima plan u slučaju smrti Zelenskog

© AP Photo / Efrem LukatskyUkrajinski predsednik Vladimir Zelenski
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2023
Pratite nas
Američki list „Politiko“ objavio je članak u kojem je pokrenuo temu moguće smrti predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog i posledica do kojih bi taj događaj doveo.
Kako list navodi, postoji određena procedura u slučaju smrti ukrajinskog predsednika.

„Formalno, prema Ustavu Ukrajine, linija sukcesije je jasna. Kada predsednik nije u mogućnosti da obavlja svoje dužnosti, njegove odgovornosti preuzima predsednik Vrhovne rade Ukrajine“, rekao je ukrajinski poslanik Nikolaj Knjažicki na kojeg se „Politiko“ poziva.

Međutim, kako se ističe, pošto aktuelni predsednik parlamenta Ruslan Stefančuk ne uživa veliki autoritet, pretpostavlja se da bi predsedničke dužnosti obavljala grupa uticajnih političara koju bi činili Andrej Jermak, Dmitrij Kuleba, Aleksej Reznjikov i Valerij Zalužni.
U članku je precizirano da bi smrt Zelenskog mogla uticati na zapadne saveznike Kijeva koji su „fascinirani njegovom harizmom“ i koji ga smatraju „simbolom borbe“. U tom slučaju Zapad bi mogao povećati pritisak na Kijev kako bi Ukrajina pokrenula pregovore, smatra autor članka.
Takođe se navodi da, uprkos odvažnim izjavama ukrajinskog lidera da on ne razmišlja o smrti, pitanje bezbednosti je za njegov kabinet od najveće važnosti. Prema pisanju lista, u februaru ove godine zvaničnici u Kijevu su bili besni kada je informacija o putovanju Zelenskog u Brisel procurila u javnost tri dana pre dolaska tamo. Slično tome, bugarska vlada bila je zabrinuta prošlog meseca dabi poseta Zelenskog njihovoj zemlji mogla biti otkazana nakon što su se detalji pojavili u medijima.
Ranije je bivši analitičar CIA Lari Džonson rekao da terorističkim napadima na Moskvu ukrajinski predsednik „ide ka preranoj smrti“.
Ukrajinski vojnici u Zaporoškoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
„Stvari ne idu dobro“: U SAD otkrili kako je Zelenski podrio ukrajinsku kontraofanzivu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala