- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Film „Što se bore misli moje“ u Kragujevcu povodom obeležavanja dva veka od rođenja kneza Mihaila

© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/PromoFilm "Što se bore misli moje" Milorada Milinkovića
Film Što se bore misli moje Milorada Milinkovića - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2023
Pratite nas
Svečana premijera filma „Što se bore misli moje“ u režiji Milorada Milinkovića biće održana 15. septembra u Zastavinoj bašti u Kragujevcu povodom obeležavanja dvesta godina od rođenja kneza Mihaila Obrenovića.
Uzbudljiv istorijski i politički triler „Što se bore misli moje“ govori o ubistvu kneza Mihaila Obrenovića, kao i događajima koji su neposredno prethodili samom tragičnom činu.
Film je nastao po scenariju Milorada Milinkovića i Dragoljuba Stojkovića o atentatu na jednog od naših najvećih vladara 1868. godine dogodio na Košutnjaku.
„Sve što se vidi u filmu je istorijski tačno. Tamo gde se ne zna šta se dešavalo, mi smo dali svoje mišljenje. Kao kod većine atentata, a ovaj je možda bio preloman za Srbiju, znaju se izvršioci, ali se nagađa ko bi mogao da stoji iza toga. Ja sam tu sebi dao slobodu da pokažem prstom. Nisam pravnik i ne trebaju mi dokazi. Prosto smo se vodili činjenicom ko najviše dobija od smrti kneza i koje bi strane službe mogle biti upletene u to, kako obično biva kod nas“, rekao je Milinković za Sputnjik.
Film prati poslednjih sedam dana u životu kneza Mihaila:
„U flešbekovima se vraćamo na neke ključne stvari koje je on uradio kao što je predaja ključeva Beograda, izbacivanje turske vojske iz Srbije prvi put posle Kosovskog boja, njegov odnos sa ocem. Ne možete zaobići neke značajne događaje u životu kneza Mihaila, ali sama radnja se odvija poslednjih sedam dana njegovog života“.
Glavna uloga kneza Mihaila Obrenovića poverena je Draganu Mićanoviću, dok ostale istorijske ličnosti igraju Miloš Timotijević, Nebojša Dugalić, Nataša Ninković, Aleksandar Srećković Kubura, Tamara Krcunović, Nenad Okanović, potom mladi glumci: Luka Grbić, Jana Ivanović, Maja Čampar, Stojša Oljačić i drugi.
Film, koji je festivalsku premijeru imao na nedavno završenim Filmskim susretima u Nišu, na repertoaru domaćih bioskopa biće od 21. septembra.
Dragan Mićanović kao knez Mihailo - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2023
KULTURA
Misterija atentata koji je promenio Srbiju: Poslednjih sedam dana života kneza Mihaila
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala