Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zašto je za Srbiju važna saradnja sa zemljama Jugoistočne Azije

© AP Photo / Dita AlangkaraIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2023
Pratite nas
Pristupanje Srbije Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji predstavlja dobru osnovu za jačanje pozicije Srbije i u tom delu sveta, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ističući da to ne utiče na evropske integracije Srbije.
„Želimo da budemo član Evropske unije i pristupanje ugovoru nije u suprotnosti sa tim. Mi nismo država koja je članica (ASEAN) već pristupamo ugovoru kao što su to uradile mnogo veće zemlje”, rekao je Dačić srpskim novinarima u Džakarti, gde prisustvuje 43. samitu Asocijacija nacija jugoistočne Azije (ASEAN).
Dačić je naveo da je Srbija kao jedan od prioriteta u prethodnom periodu postavila i pristupanje raznim regionalnim inicijativama, a da je jedna od takvih inicijativa i Ugovor o prijateljstvu i saradnji sa zemljama Jugoistočne Azije.
Podsetio je da je Srbija prvi put iskazala interesovanje za pristupanje toj inicijativi još 2009. godine, ali, kako je dodao, nikada ranije nije postojao konsenzus među državama članica ASEAN-a da Srbija potpiše pristupanje ugovoru.
Objasnio je da se Srbija tim povodom ponovo obratila ASEAN-u u januaru i da su se posle toga sve zemlje, njih 10, pozitivno izjasnile.
Napomenuo je i da je Srbija 52. organizacija ili zemlja koja je pristupila ugovoru, dodajući da su među njima SAD, Rusija, Kina, kao i Evropska unija.

Odnos prema Kosovu i Ukrajini

Dačić je naveo da zemlje članice ASEAN-a imaju ukupno oko 600 miliona stanovnika, više hiljada milijardi dolara BDP-a, ističući da Srbija sa njima ima spoljnotrgovinsku razmenu oko 700 miliona dolara, a da se u ovoj i u sledećoj godini očekuje razmena viša od milijardu dolara.
Kako je ocenio, ovo je važan mehanizam za Srbiju kada je reč o ekonomiji i unapređenju odnosa u drugim oblastima, ali je napomenuo da su svakako politički odnosi najvažniji.
„Svi su prisutni na samitu ASEAN-a, veoma često dolaze predsednik SAD, predsednik Rusije, Kine, zato mislim da je Srbija mnogo dobila. Prvi put smo prisutni i bićemo stalno na ovakvim događajima”, rekao je Dačić.
Dačić je naveo da od 10 zemljama članica ASEAN-a njih šest nije priznalo samoproglašenu nezavisnost Kosova i ocenio da su četiri države možda to učinile zato što Srbija nije bila dovoljno prisutna u tom regionu.
Podsetio je i da većina tih zemalja ima stav po pitanju Ukrajine sličan Srbiji, a to je da su osudile kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali da nisu uvele sankcije Rusiji.
Dačić je ranije danas na svečanoj ceremoniji u Džakarti potpisao instrument o pristupanju Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji.
Ivica Dačić na samitu ASEAN- u Indoneziji - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2023
SRBIJA
Srbija potpisala Ugovor o prijateljstvu i saradnji sa zemljama Jugoistočne Azije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala