Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbija potpisala Ugovor o prijateljstvu i saradnji sa zemljama Jugoistočne Azije

© AP Photo / Dita AlangkaraIvica Dačić na samitu ASEAN- u Indoneziji
Ivica Dačić na samitu ASEAN- u Indoneziji - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2023
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić potpisao je u Džakarti, gde se održava 43. samit ASEAN, instrument o pristupanju Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji.
Dačić je, na svečanoj ceremoniji u glavnom gradu Indonezije, rekao da mu je velika čast što danas, u ime Vlade Srbije, potpisuje instrument o pristupanju Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji, dodajući da je to za Srbiju događaj od velikog značaja za dalje unapređenje saradnje sa prijateljskim zemljama.
Šef srpske diplomatije je podsetio da je Srbija naslednica bivše Jugoslavije i da je ponosna na višedecenijsko prijateljstvo koje ima sa zemljama jugoistočne Azije, koje doseže još od pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka iz perioda osnivanja Pokreta Nesvrstanih.
„Mi delimo izuzetno prijateljska osećanja prema Indoneziji i drugim zemljama koje su članice ASEAN-a“, rekao je Dačić.
Istakao je da su principi kojih se Srbija držala svih ovih godina i principi ASEAN-a, a to su uzajamno poštovanje nezavisnosti, suvereniteta, jednakosti, teritorijalnog integriteta i nacionalnog identiteta svih naroda, nemešanja u unutrašnje stvari drugih država, prevazilaženje svih razlika mirnim putem.
„Zato ću sa zadovoljstvom danas potpisati instrument i hvala vam puno na poverenju“, poručio je Dačić.

Dačić na marginama ASEAN-a sa ministrima Singapura i Kambodže

Dačić se sastao na marginama 43. Samita ASEAN sa ministrom spoljnih poslova Republike Singapur Vivijanom Balakrišnanom i sa zamenikom premijera i ministrom spoljnih poslova Kraljevine Kambodže Sok Čendom Saupiom u Džakarti sa kojima je razgovarao o saradnji i unapređenju odnosa.
Dačić je na početku razgovora izrazio zahvalnost na podršci koju je Singapur pružio Srbiji tokom procesa pristupanja Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji (TAS), koji će dodatno ojačati odnose dve zemlje, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.
Sagovornici su konstatovali da su bilateralni politički odnosi Srbije i Singapura tradicionalno prijateljski i kreću se uzlaznom putanjom, uz očekivanje da će se politički dijalog dodatno intenzivirati u predstojećem periodu.
Razgovarali su i o tome da postoje snažani interesi za dalji svestrani razvoj ekonomske saradnje.
Dva ministra izrazila su zadovoljstvo saradnjom na multilateralnom planu i zainteresovanost za nastavak međusobne podrške u međunarodnim organizacijama.
Dačić se sastao i sa zamenikom premijera i ministrom spoljinih poslova Kraljevine Kambodže Sok Čenda Saupiom.
Na početku razgovora Dačić je izrazio čestitke povodom nedavnog preuzimanja dužnosti zamenika premijera i ministra spoljnih poslova Kambodže svom kolegi, kao i spremnost da u predstojećem periodu zajedno rade na jačanju srpsko - kambodžanskih odnosa, kao i na jačanju saradnje Srbije države sa državama članicama ASEAN.
Kako se navodi u saopštenju, sagovornici su konstatovali da su bilateralni politički odnosi Srbije i Kambodže tradicionalno prijateljski i kreću se uzlaznom putanjom.
Dva ministra spoljnih poslova potpisali su Memorandum o razumevanju između diplomatskih akademija, zahvaljujući kojem će diplomatska saradnja biti podignuta na viši nivo kroz saradnju u obuci diplomatskih kadrova dve zemlje.
Izrazili su očekivanje da će se politički dijalog dodatno intenzivirati u narednom periodu, kroz razmenu bilateralnih poseta na visokom i najvišem nivou, te saglasili da je unapređenje ekonomske saradnje kroz direktnu saradnju ekonomskih institucija dve zemlje i privrednih komora, unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede i informaciono - komunikacionih tehnologija.
Dačić je izrazio zahvalnost Kambodži na principijelnoj i doslednoj podršci očuvanju suvereniteta i teritorijalne celovitosti Srbije, uz nadu da će se ona nastaviti i u budućnosti.
Ministri su izrazili zadovoljstvo zbog uspešne saradnje na multilateralnom planu i zainteresovanost za nastavak međusobne razmene podrški u međunarodnim organizacijama i institucijama.
Izražena je zahvalnost na podršci Kambodže u nastojanjima Srbije da pristupi Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u JI Aziji.
Države članice Asocijacije zemalja Jugoistočne Azije jednoglasno su u julu ove godine odobrile pristupni zahtev Srbije Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji, a članice te organizacije su Indonezija, Filipini, Malezija, Singapur, Tajland, Kambodža, Laos, Vijetnam, Brunej Darusalam i Mjanmar.

Šta donosi ASEAN

Pristup tom ugovoru otvara mogućnosti Srbiji za bliži dijalog, saradnju i uključivanje u različite mreže i platforme ASEAN-a, ali i doprinosi promovisanju suštinske saradnje u ekonomskim i sociokulturnim oblastima Srbije sa tim blokom.
Najvažnije oblasti saradnje ASEAN-a sa državama potpisnicama Ugovora o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji su, između ostalih, ekonomska saradnja, obrazovanje i razvoj međuljudskih kontakata, nauka, tehnologija i inovacije i održivi razvoj, dok sa pojedinim državama ASEAN razvija saradnju i u drugim specifičnim oblastima.
Srbija je formalni zahtev za pristupanje Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji uputila 2013. godine.
Među potpisnicama ugovora nalaze se i: Kina, Indija, Japan, Pakistan, Ruska Federacija, Francuska, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Turska, Evropska unija i Velika Britanija.
Na današnjoj svečanosti instrument o pristupanju Ugovoru o prijateljstvu i saradnji potpisali su i Panama i Kuvajt.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov učestvovao je na Istočnoazijskom samitu - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2023
SRBIJA
ASEAN jednoglasno odobrio pristupni zahtev Srbije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala