- Sputnik Srbija, 1920
Mundobasket 2023
Svetsko prvenstvo u košarci 2023. održava se od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinima, u Japanu i Indoneziji. Sva dešavanja sa Mundobasketa pratite uz Sputnjik sport.

Vladimir Štimac za Sputnjik: Kada su nam leđa uza zid – tada smo najjači!

© Foto : FIBASrpski košarkaš Vladimir Štimac
Srpski košarkaš Vladimir Štimac - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2023
Pratite nas
Ekskluzivno
Kada bilo kom ljubitelju košarke spomenete ime Vladimir Štimac, asocijacija je jasna i jednostavna: Borba do poslednje kapi znoja. Nema toliko igrača koji su prošli kroz reprezentaciju, a da su je tako dobro osećali i voleli kao Štimac. Sada znaš bivši reprezentativac za Sputnjik komentariše učinak Orlova u Manili.
I govori pred sudar sa Litvancima u četvrtfinalu.
Praćenje utakmica na Mundobasketu malo mu otežava vremenska razlika jer sada igra u Kini, ali se snalazi i pronalazi načine da isprati Orlove. Kao što je snalažljiv i na terenu.
A tamo je u dresu Srbije nizao uspehe.
Pored gomile medalja u mlađim kategorijama, Štimac poseduje i srebro na Olimpijskim igrama, Mundobasketu i Evrobasketu! Koliko igrača može sa time da se pohvali?
„U toku utakmice protiv Dominikane imao sam svoj meč u Kini nažalost, ali sam u toku poluvremena bacao oko na rezultat. Posle sam gledao i najvažnije detalje. Pre neki dan sam napisao na Tviteru: Polako ljudi, daće kad bude bilo potrebno. Ipak malo više poznajem te momke tu, znam kako rade, kako razmišljaju, kakva im je glava. Srećan sam da sam bio u pravu“, rekao je Štimac.
Jedan od onih ko je proradio posle poraza od Italije je Bogdan Bogdanović koji nije imao promašaj iz igre - 4/4 za dva, 3/3 za tri.
„Bogdan je pokazao klasu. Pokazao je da ima taj, kako da kažem, sportski bezobrazluk da izađe i odigra utakmicu posle nešto slabijeg izdanja koje svako ima. Dešava se, Bože moj. Drago mi je da smo ovako pobedili Dominikanu jer to nije naivna reprezentacija sa Entoni Taunsom. Jako mi je drago što smo ovako pobedili pred četvrtfinale“.
Tu dolazimo do najvažnije teme - Litvanci. Jesmo promašili Amere, ali idemo na ekipu koja je pobedila iste te Amere.
Litvanci pamte neke baš teške poraze od naše reprezentacije, a možda je najpoznatiji onaj obračun u finalu Evropskog prvenstva 1995. kada je naša reprezentacija slavila sjajnom igrom Aleksandra Đorđevića, a na tom duelu je i Predrag Danilović zakucao preko Arvidasa Sabonisa.
Usledio je čuveni balkon ispred Skupštine.
Kasnije smo ih tukli i na Olimpijskim igrama u Atlanti.
„Litvanci imaju odličnu ekipu, ali ja bezrezervno verujem u te momke i verujem da ćemo da odigramo čvrstu utakmicu, koja neće biti lagana i mislim da neće biti lepa za gledanje. Biće to rovovska borba. Oni su fizički jaki, krasi ih poslednjih godina to. Nadajmo se da će određeni duhovi prošlosti proraditi, ako me razumete na šta mislim, a-ha-ha“, rekao je Štimac.
Mada, treba reći i da nas je Litvanija savladala u polufinalu Evropskog prvenstva 2015. godine, da nam je nanela još neke poraze poput meča za bronzu 2010. godine na Mundobasketu, tako da je vreme za revanš u tom smislu.
Pošto je Štimac centar, idealan je sagovornik za temu borbe Nikole Milutinova i Jonasa Valančijunasa.

„Ozbiljan duel. U poslednjih nekoliko godina, naravno pored Valtera Tavaresa, Nikola je najbolji centar Evrope. On to pokazuje iz dana u dan. Što ne bi mogao protiv Valančijunasa? I Nikola je NBA igrač, ozbiljan igrač, samo što ne igra u NBA. Dobro je što visoki igrač čuva visokog igrača, da će to biti sve kako treba po nas“.

Potom je Štimac prokomentarisao još neke od nosioca igre našeg tima.
„Meni je najvažnije da Stefan Jović bude on, da bude motor ekipe, on to radi izvanredno, razigrava celu ekipu. Stefan je jedan od najvažnijih šrafova. Avramović stvarno daje sve od sebe, ja to poštujem, jer taj posao nije lak. Unosi energiju, on je tu i srcem i duhom. Mladi Jović je meni jako zanimljiv, igra lepršavu košarku, to mi se sviđa. Nisam očekivao da će ovako, da me pogrešno ne shvati, ali da će da igra sa ovakvim samopouzdanjem, baš sam se oduševio. Lepo ga je gledati, važno je za budućnost reprezentacije. Nije džabe u NBA, bez razloga“.
Nastavio je Štimac da govori mahom o bivšim saigračima.
„Sve ih mnogo poštujem i volim, da nekog ne zaboravim. Gudura će da pogodi neke odlučujuće šuteve, kada to bude najviše trebalo. On je takav, ima takav, ima takav mentalitet, daće kada bude najteže i važno. Znam da ima taj mentalitet, pobednik je iz korena. Tu si i Ognjen Dobrić, Dejan Davidovac, Dušan Ristić, kao i ostali momci, da nekog slučajno ne zaboravim, svako ima svoj doprinos u timu. Protiv Italije mi nije bilo pravo, ali šta da radimo. Dugo igram ovu košarku, znam kako se to dešava, u jednom momentu vodiš 16, pa te stignu, pa onda neće da uđe u koš, dešavaju se takve stvari. Ova pobeda protiv Dominikane nas je ojačala. Videli smo da kada smo leđima uza zid, da smo tada najjači. A to ne može mnogo ljudi i reprezentacija. To je naš mentalitet. Što da bude lako, kada može da bude teško, a-ha-ha“.
Kao nacija, gladni smo uspeha, nemamo medalju na velikim takmičenjima od Evrobasketa 2017. godine na kom je i Štimac osvojio svoje treće srebro.
„Iskreno se nadam, verujem svaki put kada odu. Jednostavno sam takav, nepopravljiv. Svaki put kad odu ja verujem da će uzeti zlato. To sam ja, jednostavno. Svi znaju koliko volim reprezentaciju. I stalno podržavam, uvek sam tu za njih. Uvek ću biti pozitivan glas“.
Kada smo kod pozitivnog glasa oko reprezentacije, Štimac pokazuje nedvosmisleno poverenje u igrače.
Bezrezervna podrška igračima. Verujem u njih, treba da verujemo, nadam se da će i javnost isto verovati i kada bude teško i kada bude pobeda, zaslužili su“.
Našu ekspediciju u Manili, kao i navijače u Srbiji zatekla je loša vest vezano za Borišu Simanića kome je odstranjen burbreg.
„Boriša Simanić je bukvalno dao bubreg za Srbiju. Nadam se da će država i Savez to znati da cene zauvek. Boriša je trenutno u najboljim godinama košarkaškim i da se desi ovo. Jako sam tužan i žao mi je, dečka poznajem i znam koliko je dobar čovek. Drži se Boriša, uz tebe sam. I da dodam, ne bih voleo da ovo bude po onoj izreci "svakog čuda tri dana dosta". Čovek je dao bubreg za reprezentaciju. Ovaj slučaj sa Borišom ne sme nikako da se zaboravi“, podvukao je Štimac.
Inače, Štimac već neko vreme u Kini. Za Sputnjik ističe da i dalje igra sa velikim žarom igru ispod dva obruča.
„Mogu da ti kažem da igram kao da nemam 36 godina, iskreno. Igram dobro, nije ovo evropski nivo košarke, da budemo realni. Ušli smo u plej-of, idemo u polufinale, ide dobro. Bio sam najbolji skakač te lige koja je išla, sada se odlučuje o MVP-ju, ja i još jedan momak smo u užem krugu favorita. Čekam da vidim šta će biti. Ako budem super, ako ne opet super sve. Volim košarku, baš mi je lepo“, završio je javljanje Štimac iz daleke Kine.
Nadajmo se da će i njemu i svima nama biti lepo posle četvrtfinalnog obračuna Srbije i Litvanije koji je na programu u utorak od 10.45 po našem vremenu.
Marko Simonović - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2023
Mundobasket 2023
Simonov hitac: Protiv Litvanije – meč za velike dečake
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala