- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Granica između Rusije i Ukrajine - Sputnik Srbija

UŽIVO U Brjanskoj oblasti sprečen upad ukrajinskih diverzanata na teritoriju Rusije

Pratite nas
Nastavlja se specijalna operacija koju Rusija izvodi u Ukrajini. Četiri brza čamca sa ukrajinskim desantom uništena su u Crnom moru. Ruski helikopteri su aktivni u zoni specijalne operacije. Eksplozije su odjeknule u Odeskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:06 04.09.2023
Iz kancelarije predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog saopšteno je da je on boravio na položajima ukrajinskih snaga na delu teritorije Donjecke Narodne Republike koji je pod kontrolom Kijeva.
„Tokom radne posete Donjeckoj oblasti Vladimir Zelenski je boravio u komandnim punktovima vojnih jedinica“, navedeno je u saopštenju, objavljenom na sajtu ukrajinskog predsednika.
U saopštenju se navodi da je Zelenski saslušao izveštaje o situaciji na frontu i materijalno-tehničkoj opremljenosti.
20:50 04.09.2023
U Brjanskoj oblasti sprečen upad ukrajinskih diverzanata na teritoriju Rusije
U pograničnom području Brjanske oblasti sprečen je pokušaj ukrajinske diverzantsko-obaveštajne grupe da prodre na teritoriju Rusije, saopštio je gubernator tog regiona Aleksandar Bogomaz.
Prema njegovim rečima, na mestu koje su diverzanti napustili, pronađeni su oružje i municija, među kojima su i primerci inostrane proizvodnje.
20:40 04.09.2023
Putinov pomoćnik: Nema signala od Kijeva za pregovore
Nema nikakvih signala od Ukrajine da postoji mogućnost za pregovore, izjavio je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov za ruski Prvi kanal.
On je dodao da šef turske diplomatije, koji je u Kijevu boravio uoči sastanka predsednika Rusije i Turske, Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana, „nije preneo nikakve vesti“.
19:13 04.09.2023
Kijev: Pitanje isporuke američkih dalekometnih raketa nije zatvoreno
Šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba izjavio je da pitanje o isporukama američkih balističkih raketa ATACMS Ukrajini nije zatvoreno. Prema njegovim rečima, SAD će doneti odluku o tome kada bude završena analiza podataka.
„U mom poslednjem razgovoru s američkim državnim sekretarom to je bilo razmatrano. On je potvrdio da se analiziraju pojedini elementi u vezi s upotrebom, količinom, da bi se donela konačna odluka“, rekao je Kuleba i dodao da su Velika Britanija i Francuska isporučile Ukrajini dalekometne rakete.
Prema njegovom mišljenju, prirodno je da se SAD i Nemačka pridruže toj koaliciji.
17:51 04.09.2023
Kijev: Put ka pregovorima s Moskvom je na bojnom polju
Ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba smatra da je put ka diplomatiji s Rusijom na bojnom polju.
„Nijedna zemlja na svetu ne želi mir više nego Ukrajina. Ipak, neki ratovi nisu samo sukobi ili teritorijalni sporovi“, rekao je Kuleba tokom susreta ambasadora u Beču, uključivši se putem video-veze.
Prema njegovim rečima, sukob ne može biti prekinut jednostavno, za pregovaračkim stolom, jer bi zamrzavanje konflikta Rusiji dalo mogućnost da predahne i da iskoristi to za pripremu za novi napad.
Kuleba je dodao da je neophodan „pravedan, stabilan mir“ u skladu s formulom predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog.
Šef ukrajinske diplomatije je dodao da „pravednog mira“ neće biti bez teritorijalne celovitosti Ukrajine u okviru granica utvrđenih 1991. godine.
17:15 04.09.2023
Ukrajinska bespilotna letelica presretnuta je u popodnevnim satima iznad teritorije Brjanske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
16:54 04.09.2023
Ruski vojnik u zoni specijalne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2023
RUSIJA
Putin: Kontraofanziva Ukrajine je potpuna propast
16:53 04.09.2023
Šojgu: Za nedelju dana uništeno sedam ukrajinskih bespilotnih čamaca
Rusija je samo tokom proteklih pet dana uništila sedam ukrajinskih bespilotnih čamaca, rekao je novinarima ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.
„Samo tokom proteklih nedelju dana, zapravo, čak i ne za nedelju, nego za pet dana, uništeno je sedam takvih čamaca“, rekao je Šojgu.
On je naveo da je problem zaštite bezbednosti na moru i bio jedan od razloga za istupanje Rusije iz „prehrambenog sporazuma“.
16:45 04.09.2023
Kijev očekuje razgovor Erdogana i Zelenskog
Šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba izjavio je da Kijev očekuje da će predsednik Turske Redžeš Tajip Erdogan nakon sastanka s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarati i s ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim.
Kako prenosi Rojters, Kuleba je izjavio da u odnosima Zelenskog i Erdogana postoji poverenje.
15:18 04.09.2023
Zaporoška administracija: Kijev izgubio desetine hiljada vojnika tokom „kontraofanzive“
Ukrajinska vojska je za tri meseca „kontraofanzive“ na zaporoškoj liniji fronta izgubila na desetine hiljada ljudi, ne uspevši da dopre do prve linije odbrane ruske vojske, izjavio je lider zaporoškog pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.
„Ako bismo svodili rezultate njihove 'kontraofanzive', onda je sve što je uspela da uradi ukrajinska vojska to da izgubi desetine hiljada boraca, stotine jedinica oklopne tehnike i da napreduje na dve deonice na području Urožajnog, na prilazu Vremjovskom, i u Rabotinu, u orehovskom pravcu, oko pet do devet kilometara u dubinu. To napredovanje se dogodilo u sivoj zoni, ali nije došlo do prve linije odbrane“, rekao je Rogov.
Ukrajinska kontraofanziva u južnodonjeckom, artjomovskom i zaporoškom pravcu počela je 4. juna, odnosno pre tačno tri meseca.
13:22 04.09.2023
Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2023
RUSIJA
Gasni hab i prehrambeni sporazum: U Sočiju završen sastanak Putina i Erdogana u širem sastavu
13:19 04.09.2023
Jedan dan oružanog sukoba košta Ukrajinu 100 miliona dolara, rekao je ministar odbrane Aleksej Reznikov u intervjuu za Ukrinform.
„Mogu da vam kažem da je od 24. februara do danas udeo dobrovoljnih priloga iznosio svega 3 odsto od cifre koja je potrošena na rat. Jedan ratni dan nas košta 100 miliona dolara. Razmislite", rekao je Reznikov.
On je ranije u ponedeljak saopštio da je podneo ostavku Vrhovnoj radi. Dan ranije, Zelenski je najavio ostavku Reznikova na mesto ministra odbrane zemlje i imenovanje šefa Fonda državne imovine Rustema Umerova na njegovo mesto.
12:33 04.09.2023
Brifing Ministarstva odbrane Rusije:
Ruska vojska je dronovima izvela napad na ukrajinsko brodograditeljsko preduzeće gde su bespilotni čamci sastavljani od uvoznih komponenti.
Avioni ruske Crnomorske flote noćas su uništili četiri vojna broda sa ukrajinskim specijalnim snagama u severozapadnom delu Crnog mora.
U donjeckom pravcu odbijena su tri napada jurišnih grupa ukrajinske vojske u području mesta Artjomovsk i Severno u DNR.
Ukrajinske snage su izgubile do 285 vojnika (poginuli i ranjeni), pet oklopnih vozila, samohodne topove M109 „paladin“ američke proizvodnje i „gvozdika“.
U zaporoškom pravcu Oružane snage Rusije aktivno su delovale kako bi poboljšale položaje kod Rabotina.
Ukrajinska vojska je izgubila preko 115 ljudi. U krasnolimanskom pravcu za dan je likvidirano do 40 ukrajinskih vojnika.
U kupjanskom pravcu odbijena su četiri kontranapada jurišnih ukrajinskih grupa. Likvidirano je do 60 ukrajinskih vojnika i sistem „krab“.
U južnodonjeckom pravcu ukrajinske snage su izgubile preko 120 ljudi. U hersonskom pravcu za dan je likvidirano do 35 ukrajinskih vojnika.
U DNR Je oboren ukrajinski vojni helikopter Mi-8.
10:55 04.09.2023
Ministarstvo odbrane Rumunije demantovalo je izveštaje iz Kijeva da su ruski dronovi sinoć, navodno, pali na teritoriju zemlje.
Ministarstvo je istaklo da rusko oružje nikada nije stvorilo „direktne vojne pretnje nacionalnoj teritoriji ili teritorijalnim vodama Rumunije“.
Kako su istakli, odbrambene strukture stalno prate situaciju sa dronovima, preduzete su pojačane mere budnosti na kopnu, na moru i u vazdušnom prostoru zemlje.
Ukrajinski mediji su javili da su tokom noći odjeknule eksplozije u gradu Izmailu. Ukrajinska operativna komanda „Jug” obavestila je da je u Odeskoj oblasti oštećena oprema poljoprivrednih i industrijskih preduzeća.
10:14 04.09.2023
Ruska vojska preuzela je kontrolu nad uporištem ukrajinskih snaga u krasnolimanskom pravcu, saopštio je vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin televiziji "Rusija 24".

„Želeo bih da istaknem da su položaju na krasnolimanskom pravcu poboljšljani: najmanje jedno uporište neprijatelja je prešlo pod našu kontrolu“, rekao je lider regiona.

Govoreći o situaciji kod Artjomovska, on je napomenuo da neprijatelj nastavlja sa pokušajima da zauzme visoravni u blizini grada. Osim toga, aktivirale su se i ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe. Ruske jedinice su odbile sve pokušaje.
I u pravcu Marinke, položaji su se donekle poboljšali, nastavio je Pušilin.
"Ovo nije mnogo izraženo u broju kilometara, čak nisu u pitanju ni stotine metara, ali tamo svaki položaj, svako uporište neprijatelja igra veoma značajnu ulogu “, primetio je vd šefa DNR.
Prema njegovim rečima, nema značajnijih promena u pravcu Avdejevke.
09:55 04.09.2023
Jurišna grupa ukrajinskih vojnika do 20 ljudi likvidirana je u punom sastavu u blizini sela Rabotino u Zaporoškoj oblasti, napisao je vršilac dužnosti gubernatora regiona Evgenije Balicki na svom Telegram kanalu.
„Situacija na liniji razdvajanja u području Rabotina je i dalje napeta. Noću je ponovo zabeleženo kretanje neprijateljske tehnike, kao i napredovanje jurišne grupe do 20 ljudi. Tokom borbi, grupa je uništena u potpunosti“, napisao je Balički.
08:56 04.09.2023
Bela kuća trenutno ne može da potvrdi planove za slanje granata sa osiromašenim uranijumom u Ukrajinu, rekao za Sputnjik predstavnik Saveta za nacionalnu bezbednost SAD.
08:31 04.09.2023
Vojnicima u Kijevu je neugodno i opasno da šetaju ulicama u uniformi jer bi stanovnici grada mogli da ih zamene sa zaposlenima u vojnim odsecima koji nose pozive za mobilizaciju, rekao je za Sputnjik ukrajinski vojnik koji se nalazi u ruskom zarobljeništvu.

"Pre oko mesec i po dana bio sam u Kijevu. Šetamo samo u civilnoj odeći, čak sam išao u vojni odsek u civilu, jer sam se plašio da će me neko udariti flašom, misliće da nosim poziv za mobilizaciju”, rekao je ukrajinski vojnik.

Prema njegovim rečima, sramota je nositi uniformu u gradu zbog onih ljudi koji rade u vojnim odsecima, traže mito za određene usluge, između ostalog za oslobađanje od mobilizacije.
07:19 04.09.2023
U Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine oštećen je infrastrukturni objekat, što je rezultiralo požarom, saopštio je šef regionalne administracije Sergej Lisak.
Prema njegovim rečima, reč je o infrastrukturnom objektu u Dnjeparskom regionu oblasti.
"Tamo je izbio požar. Posledice se preciziraju", napisao je Lisak na svom Telegram kanalu.
07:17 04.09.2023
U području Izmaila, na jugu Odeske oblasti, oštećeni su magacini i proizvodni objekti, saopštio je načelnik regionalne administracije Oleg Kiper na telegramu.
Prema njegovim rečima, oštećena je i oprema industrijskih preduzeća. Kiper je dodao da su požari izbili na nekoliko lokacija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala