- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Kontraofanziva Ukrajine je potpuna propast

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaRuski vojnik u zoni specijalne operacije u Ukrajini
Ruski vojnik u zoni specijalne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2023
Pratite nas
Kontraofanziva Ukrajine nije u zaostatku, ona je poptuno propala, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare s turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, nakon sastanka u Sočiju.
Na pitanje može li se govoriti o usporenom toku ofanzive ukrajinske vojske Putin je odgovorio: „To nije usporeni tok, to je propast“.
„U svakom slučaju, danas to izgleda upravo tako. Videćemo šta će biti dalje. Nadam se da će i nadalje biti upravo tako“, rekao je Putin.
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu potvrdio je Putinovu ocenu o propasti ukrajinske kontraofanzive, istakavši da u poslednjih deset dana snage Kijeva izvode pomahnitale napade.

Kijev odbacio sve posredničke napore Ankare

Vladimir Putin je, takođe, istakao da turski predsednik poklanja veliku pažnju rešavanju situacije u Ukrajini, ali da je Kijev dogovore postignute njegovim posredovanjem odbacio.
„Što se tiče napora predsednika Erdogana za rešavanje krize oko Ukrajine, on je uvek obraćao i obraća pažnju na to. I danas je, tokom našeg razgovora, posvetio veliku pažnju toj temi. Znamo da je uz posredovanje predsednika Turske bio postignut dogovor, ruska i ukrajinska delegacija su usaglasile nacrte dokumenata, ali ih je Ukrajina potom bacila na smetlište“, istakao je Putin.
On je dodao da se mogu čuti neke nove inicijative, ali da se o njima ne razgovara s Moskvom, koja „nikada nije odbijala posredničke usluge za rešavanje situacije u Ukrajini“.
„Upoznati smo s predlozima i inicijativama za posredovanje Kine i afričkih država. Naravno, zahvalni smo i predsedniku Turske na naporima koji je uložio u tom pravcu“, rekao je Putin.
Govoreći o rešavanju ukrajinskog sukoba, Erdogan je rekao da je Turska spremna da preuzme ulogu posrednika.

„Odlučni smo da nastavimo da ulažemo napore za uspostavljanje trajnog mira, stabilnosti i prosperiteta u našem regionu. Ranije smo delovali kao zemlja-domaćin direktnih pregovora između strana u sukobu. Kao i do sada, spremni smo da damo sve od sebe po tom pitanju i preuzmemo ulogu posrednika“, objasnio je Erdogan.

Predsednici Turske i Rusije, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2023
RUSIJA
Putin: Kijev je sve dogovoreno bacio na smetlište /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala