- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Predsednici Turske i Rusije, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin - Sputnik Srbija

Putin: Kijev je sve dogovoreno bacio na smetlište /video/

Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan održali su konferenciju za medije nakon sastanka u Sočiju.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
16:18 04.09.2023
Ruski vojnik u zoni specijalne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2023
RUSIJA
Putin: Kontraofanziva Ukrajine je potpuna propast
16:12 04.09.2023
Turski predsednik poklanja veliku pažnju rešavanju situacije u Ukrajini, ali je Kijev dogovore postignute njegovim posredovanjem odbacio, rekao je ruski predsednik.
„Što se tiče napora predsednika Erdogana za rešavanje krize oko Ukrajine, on je uvek obraćao i obraća pažnju na to, a danas je posvetio veliku pažnju, uključujući i tokom našeg razgovora. Znamo da je uz posredovanje predsednika Turske bio postignut dogovor, bili su usaglašeni nacrti dokumenata između ruske i ukrajinske delegacije, ali ih je Ukrajina potom bacila na smetlište“, istakao je Putin.
„Jednostavno se niko više ne vraća na to. Slušamo o nekim novim inicijativama, ali to nije ono što se sa nama razgovaralo. Stoga mi ne vidimo ništa novo“, dodao je Putin.
On je istakao da Rusija nikada nije odbijala posredničke usluge za rešavanje situacije u Ukrajini.
„Upoznati smo sa predlozima i inicijativama za posredovanje Kine i afričkih država. Naravno, zahvalni smo i predsedniku Turske na naporima koji je uložio u tom pravcu“, rekao je Putin.
Govoreći o rešavanju ukrajinskog sukoba, Erdogan je rekao da je Turska spremna da preuzme ulogu posrednika.
„Odlučni smo da nastavimo da ulažemo napore za uspostavljanje trajnog mira, stabilnosti i prosperiteta u našem regionu. Ranije smo delovali kao zemlja-domaćin direktnih pregovora između strana u sukobu. Kao i do sada, spremni smo da damo sve od sebe po tom pitanju i preuzmemo ulogu posrednika“, objasnio je on.
15:59 04.09.2023
Putin je dodao i da ukrajinski dronovi napadaju gasovode „Turski tok“ i „Plavi tok“, preko kojih Rusija isporučuje gas Turskoj.
15:56 04.09.2023
Putin: Rusija uvek bila pouzdan dobavljač gasa
Rusija je bila i biće pouzdan i odgovoran snabdevač gasa i namerava da nastavi da snabdeva tursku ekonomiju i treće zemlje jeftinim, ali visoko efikasnim i ekološki prihvatljivim gorivom, rekao je ruski predsednik.
„Štaviše, spremni smo da izvozimo gas u tranzitu preko Turske do potrošača u treće zemlje, gde su partneri zainteresovani za to“, precizirao je Putin.
15:53 04.09.2023
Erdogan je dodao da je sa ruskim kolegom razgovarao i o izgradnji nove atomske centrale u turskom Sinopu.
Dvojica predsednika takođe su razgovarala o situaciji na Kavkazu, u Libiji i Africi.
15:50 04.09.2023
Sa svoje strane, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je opširno razgovarao o prehrambenom sporazumu sa Putinom koji je odigrao ogromnu ulogu u sprečavanju prehrambene krize.
15:47 04.09.2023
Prekid prehrambenog sporazuma nije uticao na globalna tržišta hrane, cene i dalje padaju, ocenio je Putin.
„Želeo bih ovo posebno da istaknem kako ne bismo govorili o tome“, rekao je on.
„Postoje problemi sa njihovom pravednom raspodelom. Ali to nikako nije vezano sa takozvanim prehrambenim sporazumom“, ocenio je Putin.
15:46 04.09.2023
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da se ispoljava tendencija da se koriste nacionalne valute u obračunima Turske i Rusije, uz smanjenje upotrebe dolara i evra.
„Naše centralne banke uključene su u razvoj dopisničke mreže između finansijskih i kreditnih organizacija dveju zemalja“, rekao je on.
15:44 04.09.2023
Ruski lider je ponovio da Rusija namerava da nastavlja da izvozi prehrambene proizvode i đubrivo.
15:44 04.09.2023
Putin je istakao da će Rusija biti spremna da reanimira prehrambeni sporazum i to će učiniti čim se ispune svi zabeleženi dogovori.
„Želeo bih da ponovo potvrdim našu principijelnu poziciju: bićemo spremni da razmotrimo mogućnost oživljavanja prehrambenog sporazuma. I danas sam o tome još jednom rekao predsedniku (Turske)“, rekao je Putin.
15:43 04.09.2023
Rusija je jasno obezbeđivala bezbednu isporuku u okviru prehrambenog sporazuma, ali je druga strana koristila koridore za terorističke napade, rekao je ruski predsednik.
„Dok je Rusija jasno davala bezbednosne garancije za plovidbu u okviru ovog sporazuma, druga strana je koristila humanitarne koridore za terorističke napade na ruske civilne i vojne objekte“, rekao je Putin.
„To se više ne može tolerisati“, naglasio je on.
On je dodao da je Rusiju Zapad obmanjivao po povodu humanitarnog karaktera prehrambenog sporazuma.
15:41 04.09.2023
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je, nakon razgovora s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, da se odnosi Rusije i Turske uspešno razvijaju u svim pravcima. On je dodao da je sastanak s turskim kolegom protekao uspešno.
„Naravno, mi smo tokom razgovora mnogo pažnje posvetili aktuelnim međunarodnim pitanjima, posebno situaciji oko Ukrajine“, rekao je Putin na konferenciji za novinare posle razgovora.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala