- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Rimski papa: Rusku kulturu ne treba ukidati zbog politike

© AP Photo / Ciro FuscoRimski papa Franja obraća se predstavnicima medija u avionu na putu iz Mongolije za Vatikan
Rimski papa Franja obraća se predstavnicima medija u avionu na putu iz Mongolije za Vatikan - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2023
Pratite nas
Ruska kultura se ne može ukidati zbog političkih pitanja, izjavio je papa Franja, komentarišući nedavnu situaciju sa obraćanjem mladim ruskim katolicima.
„To je bio dijalog sa mladim Rusima. Na kraju sam uputio poruku koju uvek ponavljam: preuzmite odgovornost za svoje nasleđe“, rekao je on novinarima u avionu, vraćajući se sa apostolskog putovanja u Mongoliju.
Prema njegovim rečima, govoreći o nasleđu kao primer je naveo „ideju Velike Rusije“, jer je „rusko nasleđe veoma dobro i veoma lepo“.
„Pomislite na književnost, na muziku, na Dostojevskog, koji nam danas govori o zrelom humanizmu razvijenom u umetnosti i književnosti“, rekao je on.
„Ruska kultura ima veliku lepotu i dubinu i ne treba je ukidati zbog političkih problema. Rusija je imala mračne godine, ali nasleđe je uvek ostajalo“, rekao je papa, prenosi „Korijere dela sera“.
On je naglasio da je o Velikoj Rusiji govorio više u kulturnom, nego o geografskom smislu, pa mu je palo na pamet „ono što je učio u školi“ o Petru Prvom i Katarini Drugoj.
„Možda je bilo pogrešno, neka kažu istoričari“, zaključio je papa Franja.
Papa Franja je 25. avgusta razgovarao putem video-linka u okviru Sveruskog susreta katoličke omladine u Sankt Peterburgu, gde je rusku omladinu nazvao naslednicima velike Rusije i pozvao je da ne zaboravlja na ovo nasleđe. Papine izjave u kojima se pominju Petar Prvi i Katarina Druga izazvale su kritike zvaničnog Kijeva i Ukrajinske grkokatoličke crkve.
Papa Franja - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2023
RUSIJA
Papa izazvao histeriju u Kijevu: Srušio kulu laži u slavu carice koja je pripojila Krim Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala