- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Papa izazvao histeriju u Kijevu: Srušio kulu laži u slavu carice koja je pripojila Krim Rusiji

© Sputnik . AP Photo/Andrew MedichiniPapa Franja
Papa Franja - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2023
Pratite nas
Papine reči o veličini Rusije pokazale su zvaničnom Kijevu da nisu svi na Zapadu podložni pomahnitaloj rusofobiji, izjavio je Kiril Višinski, izvršni direktor medijske grupe „Rusija sevodnja“ i član ruskog Saveta za ljudska prava, nakon što se papa Franja našao na udaru kritika jer je „veličao Rusiju“.
Poglavar rimokatoličke crkve pozvao je rusku katoličku omladinu da se „ne odriču svog nasleđa velike Rusije, majke Rusije“, što je izazvao histeriju u Kijevu i to u trenutku kada se u Ukrajini dešava pogrom Ruske pravoslavne crkve.
Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak izjavio je da je papa rimski postao „instrument ruske propagande“, a portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko je papin govor nazvao „imperijalističkom propagandom“.
Lider ukrajinskih unijata (grkokatolika) Svjatoslav Ševčuk zatražio je objašnjenje od pape koji je pozvao mlade Ruse da ne zaborave da su naslednici careva poput Petra Velikog i Katarine Velike.
Po svemu sudeći, kijevskim vlastima je zasmetalo pominjanje Katarine Velike koja je 1783. pripojila Krim Rusiji, kao i Petra Velikog, kome je Vladimir Putin prošle godine, na 350. godišnjicu njegovog rođenja, odao počast, povlačeći paralelu između dve epohe. Prema Putinovim rečima, savremenoj Rusiji je palo da „vrati ruske teritorije i ojača zemlju“, kao što se to dogodilo i za vreme Petrove vladavine.
Ruski eksperti objašnjavaju da papine izjave nisu po volji Kijeva, jer razbijaju ukrajinske propagandističke mitove o istoriji Rusije, dok Višinski ističe da je govor pape Franje nemoguće osporiti, jer on odražava objektivnu istinu.

„Papa Franja je prosto objektivno, trezveno sagledao šta je Rusija u istorijskom, kulturnom, civilizacijskom smislu... Štaviše, rekao je da se Rusija oduvek ponosila svojom kulturom i humanizmom što je takođe apsolutna istina“, naglasio je član ruskog Saveta za ljudska prava.

Eksperti ocenjuju da je papin govor bio zasnovan na ideji posebne misije koju ima mladež u kontekstu izgradnje mostova između ljudi, između država i među generacijama. S tim u vezi, papa Franja je skrenuo pažnju na ruske istorijske tradicije koje se vezuju za velike ljude i za činjenicu da je Rusija deo evropske civilizacije.
© Foto : YouTube/Vatican NewsPapa Franja pozvao je rusku katoličku omladinu da se „ne odriču svog nasleđa velike Rusije“, što je izazvao histeriju u Kijevu i to u trenutku kada se u Ukrajini dešava pogrom Ruske pravoslavne crkve
Vstreča Papы Rimskogo Franciska s prezidentom Ukrainы Vladimirom Zelenskim v Vatikane  - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2023
Papa Franja pozvao je rusku katoličku omladinu da se „ne odriču svog nasleđa velike Rusije“, što je izazvao histeriju u Kijevu i to u trenutku kada se u Ukrajini dešava pogrom Ruske pravoslavne crkve

NATO je kriv za sukob u Ukrajini

Ruski eksperti objašnjavaju da je papin govor u suprotnosti sa ukrajinskom propagandom, jer je poglavar rimokatoličke crkve opovrgao dugogodišnji mit da su Rusi varvari koji su ugnjetavali male narode tokom svoje istorije, a takođe opovrgao je i sliku, koje kijevske vlasti pokušavaju da stvore u javnosti, da su zapadne zemlje jedinstvene u borbi protiv Rusije.
Papa Franja je više puta pozivao na „momentalni kraj“ onog što je opisao kao „besmisleni rat u Ukrajini“, okrivljujući NATO za sukob i za razliku od mnogih sa Zapada odbijao je da poimence osudi ruskog lidera Vladimira Putina.
Govorio je o tome da je „lajanje NATO-a pred vratima Rusije“ isprovociralo i prinudilo Moskvu na specijalnu operaciju u Ukrajini.
Vatikan je čak bio spreman da posreduje u pregovorima između Moskve i Kijeva i nudio je svoju teritoriju kao neutralno mesto za njihovo održavanje, ali je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski to odbio, tražeći da papa u potpunosti prihvati njegov „mirovni plan“, što rimokatolički poglavar ipak nije uradio.
Formula Zelenskog za mir u Ukrajini, između ostalog, predviđa povlačenje ruskih trupa na granice iz 1991., što je za Moskvu neprihvatljivo.
Moskva je saopštila i da se dijalog Moskve i Vatikana o Ukrajini nastavlja, konstatujući istovremeno da su odnosi između Rusije i Svete stolice konstruktivni i zasnovani na međusobnom poštovanju.
Moskva visoko ceni uravnotežen stav Vatikana po pitanju sukoba u Ukrajini, kao i napore Svete stolice i pape Franje lično koji su usmereni na postizanje mirnog rešenja koje kijevski režim, nažalost, otvoreno odbacuje.
„Šta je toliko uznemirilo zvanični Kijev, a posebno ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova? Papa nije samo duhovni vođa, već i šef države, iako male, ali, ipak, države koja postoji na mapi – Vatikana. Drugo, izjava papa se definitivno ne uklapa u pomahnitalu propagandu rusofobije koju Ukrajina podstiče i predvodi kako bi se ta rusofobija širila evropskim kontinentom. U ovoj situaciji, izjava duhovnog lidera katolika, koji, štaviše, po katoličkim dogmama, ima status nepogrešivosti i čije izjave ne bi smele da izazovu ni najmanju sumnju očigledno je kod zvaničnog Kijeva izazvala napetost“, kaže Višinski.

Veličinu Rusije je nemoguće umanjiti

Kremlj je ocenio kao „veoma zadovoljavajuće” izjave pape Franje kojima je pozvao rusku omladinu da ne zaboravlja svoju istoriju, i saopštio da Rusija ima bogato nasleđe i da je dobro što je papa upoznat sa njim, podsećajući istovremeno da ruska istorija ima duboke korene, a da njeno nasleđe nije ograničeno samo na Petra Velikog ili Katarinu.
Vatikan je obrazložio da je papa nameravao da podstakne mlade ljude da čuvaju i promovišu sve ono što je pozitivno u velikom ruskom kulturnom i duhovnom nasleđu, a nikako da veliča imperijalističku logiku i ličnosti vladara, koje se pominju da bi se naznačili neki istorijski referentni periodi.
Papa, koji je u video obraćanju okupljenima na Ruskom susretu katoličke omladine u Sankt Peterburgu, pozvao rusku katoličku omladinu da se ne odriče svog nasleđa, najpre je pročitao pripremljen govor na španskom, a zatim je prešao na italijanski i rekao: “Ne zaboravite svoju baštinu. Vi ste naslednici velike Rusije, velike Rusije careva, velike Rusije Petra Velikog, Katarine Druge, velikog Ruskog carstva, velike kulture, humanizma. Nikad ne odustajte od svog nasleđa, vi ste naslednici velike majke Rusije. Nastavite tim putem!“.
Vatikan je u subotu objavio tekst obraćanja, ali je izostavio završni, improvizovani pasus, dok su video papinog obraćanja postavili verski sajtovi, što je izazvao burne reakcije Kijeva.
Komentarišući takve reakcije, Višinski ocenjuje da su kijevske vlasti posebno uznemirene zbog činjenice da je „veličinu Rusije, njen značaj za Evropu i za celo čovečanstvo nemoguće umanjiti“. To se, kako je naglasio, može samo konstatovati.
Papa Franja u avionu na povratku iz Budimpešte - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Papa: Vatikan je uključen u tajnu mirovnu misiju u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala