Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nova ucena EU isporučena Srbima: Korak do uništenja Briselskog sporazuma

© Sputnik / Teodor AnastasijevićBadnje jutro na severu Kosova
Badnje jutro na severu Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2023
Pratite nas
Izjava Petera Stana pokazuje da sve ono što se do sada dešavalo na severu KiM, Aljbin Kurti nije radio na svoju ruku. Suštinski, novim zahtevom Srbima, stvari se vraćaju na početak, jer ako bi naš narod izašao na lokalne izbore bez ispunjenih zahteva, onda bi Briselski sporazum bio ništavan. Ali, EU možda baš to i hoće.
Ovako Aleksandar Lukić, naučni saradnik na Institutu za političke studije, za Sputnjik komentariše izjavu portparola Evropske unije „da je važno što pre da se organizuju lokalni izbori na severu KiM, na kojima će Srbi učestvovati bez ikakvih preduslova“.

Zapadu odgovara da Srbi ne dobiju ništa

Drugim rečima, svi oni zahtevi zbog kojih su Srbi izašli iz kosovskih institucija, među kojima je najbitniji bio početak procesa formiranja Zajednice srpskih opština po Briselskom sporazumu, za EU - nisu bitni.
Lukić nije iznenađen ovim stavom iz Brisela jer smatra da oni imaju više razloga za žurbu.
„Ovako nešto smo mogli i da očekujemo s obzirom da sve vreme ovog terora na severu KiM nijednom nisu propustili da pomenu da „obe strane treba da spuste loptu“. Iako, Srbi sa KiM i Beograd ni prstom nisu maknuli da bi nastalo ovo stanje koje je trenutno na terenu,“ ističe Lukić.
Drugim rečima, dodaje naš sagovornik, srpski zahtev za poštovanje sporazuma koji je Priština potpisala, a za koji je garantovala EU, neko želi da obezvredi.
„Dakle, Briselski sporazum više ne bi imao nikakav smisao. Jer šta bi to značilo da se sad održe izbori, Srbi na njih izađu, pa da onda ponovo izlaze iz kosovskih institucija jer sporazum nije ispoštovan? Uostalom, situacija je ista, ako ne i gora nego što je bila i onda kada su Srbi izašli iz kosovskih institucija. Nije jasno čemu ovakva politika vodi, osim ako možda Evropi ne odgovara da se srpski zahtevi ispune, dok im sa druge strane ne odgovara ni ovakvo stanje terora na severu KiM,“ ističe Lukić.

EU žuri da odreši kosovski čvor

Smatram, nastavlja naš sagovornik, da je potreba EU da se trenutna situacija na severu KiM prevlada tako što bi Srbe naterali da sami sebi „skoče u usta“ i pređu preko svega. Naravno, dodaje Lukić, ovde je veoma bitan i tajming jer i EU i Americi ponestaje vremena za bavljenjem kosovskim pitanjem jer i jedne i druge čekaju izbori.
„Njima se svakako žuri jer se geopolitička situacija menja. Bliže se američki predsednički izbori, a poznato je da u tom periodu SAD budu malo trome na spoljnopolitičkom planu, jer se bave sobom. Zato u izbornoj godini i ne preduzimaju neke krupne korake već se trude da sakupe političke poene među svojim biračima, pa više rade na unutrašnjem planu,“ kaže Lukić.
On kaže da Srbi moraju da pokušaju da na svaki mogući način izdrže i da isteraju svoje, jer smo na strani pravde i zakona.

Loša odluka ali hajde da ponovimo

Inače, Stano je ponovio stav da aprilski izbori za gradonačelnike u aprilu nisu ponudili dugoročno političko rešenje, iako su sprovedeni u skladu sa pravnim okvirom Kosova.
Portparol Evropske unije je dodao i da bi ti izbori morali biti održani u skladu sa dogovorom o deeskalaciji tenzija, kojom je Evropska unija 3. juna ove godine od Kosova i Srbije tražila da preduzmu mere za deeskalaciju situacije i uzdrže se od bilo kakvih daljih nekoordinisanih akcija.
Šta Brisel sprema na Balkanu bila je tema emisije "Svet sa Sputnjikom":
Grafit UČK na zdravstvenoj ambulanti u Suvom Dolu - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2023
SRBIJA
Zapad pravi Sever KiM po meri juga – Srbe u enklave
Zastave Evropske unije ispred sedišta EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2023
SRBIJA
EU: Što pre održati izbore na severu Kosova i Metohije, Srbi da učestvuju bez preduslova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala