- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Gradonačelnica Sarajeva otkrila zašto je spomenik Tvrtku postavljen pod okriljem noći

© Foto : Youtube/Savez opcina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine/PrintscreenSpomenik Tvrtku Prvom Kotromaniću u Sarajevu
Spomenik Tvrtku Prvom Kotromaniću u Sarajevu - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2023
Pratite nas
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić potvrdila je da je odlučila da spomenik kralju Tvrtku Prvom u Sarajevu bude postavljen pod okriljem noći i bez saglasnosti Komisije za zaštitu spomenika, jer, kako tvrdi, u protivnom ne bi bio ni postavljen.
Benjamina Karić napisala je na društvenoj mreži Iks (Tviter) zašto je spomenik kralju Tvrtku Kotromaniću postavljen ispred Predsedništva BiH u Sarajevu na taj način.
„Angelina Ošap Gaćanović, članica Komisije, je nekoliko puta, javno, istakla kako je za nju Tvrtko srpski kralj i to je razlog zašto nije dozvoljavala da spomenik bude postavljen. Budući da se odluke u Komisiji ne mogu doneti bez Angelininog glasa, bila sam svesna da ukoliko budem čekala, neću završiti posao. Zato sam došla na ideju da od načelnika opštine tražim zauzimanje javne površine kako bi organizovala 'Izložbu o srednjovjekovnoj bosanskoj državi- Kralj Tvrtko Prvi Kotromanić' i kako bi izložila bistu kralja“, napisala je Benjamina Karić.
Uzor u toj ideji joj je, dodaje, bio Ajfelov toranj u Parizu, koji je takođe privremeno postavljen tokom Svetske izložbe, i nikada više nije pomeren.
Namera joj je da saglasnost o izložbi produžava do, kako kaže, „nekih boljih vremena“.
„Sigurna sam da će naš Tvrtko ostati tu zauvek, a 25 tona nije lagano, čak i da ga neko pomisli da skloni. Postavljanje spomenika je uspeh, i to niko neće baciti u senku“, navela je Karićeva.
Kao naredni korak gradske uprave najavila je raspisivanje javnog poziva za finansiranje monografije o, kako tvrdi, „bosanskom kralju Tvrtku Prvom Kotromaniću“.
„Borim se koliko mogu i kako mogu, a građani su moja najveća snaga. Tvrtko ostaje!“, navela je gradonačelnica Sarajeva.
Tvrtko Kotromanić - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2023
REGION
Tek će shvatiti šta su učinili: Sarajevo „otelo“ Tvrtka i uzdiglo – srpsku državu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala