- Sputnik Srbija, 1920
Mundobasket 2023
Svetsko prvenstvo u košarci 2023. održava se od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinima, u Japanu i Indoneziji. Sva dešavanja sa Mundobasketa pratite uz Sputnjik sport.

Boriši stigla podrška iz Španije, a legende poručuju: „KSS i država da reaguju“

© Sputnik / Lola ĐorđevićKošarkaš Boriša Simanić
Košarkaš Boriša Simanić - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2023
Pratite nas
Kako god da se završi Mundobasket i šta god Srbija da uradi, heroj je Boriša Simanić. Skromni momak i košarkaš Saragose koji je braneći boje svoje zemlje zbog jednog duela pod košem ostao bez bubrega. Njegov nesrećni i nesvakidašnji slučaj ujedinio je Srbiju. Igor Rakočević, kao i Vladimir Štimac, poručili su da KSS i Srbija treba da pomognu.
Stigli su Orlovi pod trenerskom palicom Svetislava Pešića do četvrtfinala Svetskog prvenstva na Filipinima, Indoneziji i u Japanu, ali je sve to definitivno ostalo u senci horor povrede koju je doživeo Boriša protiv Južnog Sudana, kada je pobednik uveliko bio odlučen.
Od tog trenutka kreće njegova bitka. Doslovce životna! Toliko je krvario da je tokom noći prikljupljana krv, ujedinila se kompletna košarkaška ekspedicija u Manili i brzom reakcijom došlo se do toga da se priča ne završi tragično, o čemu je prvi javno progovorio selektor Pešić.
Bubreg je u prvom trenutku sačuvam i sve njegove funkcije, ali su se tri dana kasnije tokom postoperativnog lečenja pojavile komplikacije i Boriša je ponovo morao na operacioni sto i ostao je bez bubrega u koji je dobio jak i nezgodan udarac.
Tužno!
U jeku priča i osporavanja košarkaša Srbije koji su otišli na drugi kraj sveta da brane boje zemlje u kojoj su rođeni, zbog svega što se dogodilo Boriši Simaniću, među prvima se oglasio proslavljeni reprezentativac Jugoslavije i Srbije Igor Rakočević, koji je imao jasnu poruku.
„Boriši Simaniću na Svetskom prvenstvu uklonjen bubreg zbog postoperativne komplikacije. Za sve one koji ne cene (ili čak vređaju) kad profesionalni sportista da celo svoje leto za pripreme, ne provede vreme sa porodicom, rizikuje zdravlje, rizikuje da izgubi ugovor i izvor zarade od koje živi cela njegova porodica... I ovo može da se desi. KSS i država da reaguju i učine sve što mogu da Boriši pomognu i olakšaju mu ovu nesreću koja ga je zadesila. Drži se Boriša“, tvitovao je Igor Rakočević.
Oglasio se i Vladimir Štimac, čovek koji je uvek ostavljao poslednji atom snage u reprezentativnom dresu, i poznat je kao neko bez dlake na jeziku.
„Boriša Simanić je bukvalno dao bubreg za Srbiju. Nadam se da će država i Savez to znati da cene zauvek. Boriša je trenutno u najboljim godinama košarkašim i da se desi ovo. Jako sam tužan i žao mi je, dečka poznajem i znam koliko je dobar čovek. Drži se Boriša, uz tebe sam“, napisao je Štimac.
Jasno je da je u ovim teškim trenucima Boriši kom borba tek predstoji, pre svega ona psihološka, preko potrebna podrška, i da je on heroj Mundobasketa šta god se do kraja desilo u Manili.
Podrška je stigla Boriši i iz Španije, od njegovog kluba, Saragose, gde su se na treningu svi pojavili u majica na kojima je pisalo: „Svi smo uz tebe Boriša“.
I ne prestaju da stižu poruke podrške sa svih strane, među kojima je i ona od Fudbalskog saveza Srbije, koji je stavio srce, stegnut mišić i zastavu Srbije.
Boriša Simanić - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2023
Mundobasket 2023
KSS potvrdio, doktor objasnio zašto je Boriši odstranjen bubreg
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala