- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Obećanje pokojnom ocu jače od svih prepreka – Sabalenka dosanjala san!

© AP Photo / Alberto PezzaliArina Sabalenka
Arina Sabalenka - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2023
Pratite nas
Arina Sabalenka, teniserka savršenih udaraca i kratkih živaca sa energijom koja očarava, konačno će od ponedeljka zasluženo postati prva teniserka sveta. Beloruskinji je to bio san koji je sanjala sa svojim ocem koji je preminuo pre nekoliko godina, a do vrha sveta došla je posle poraza Ige Švjontek od Jelene Ostapenko u osmini finala US Opena.
Prošla godina bila je godina za zaborav beloruske teniserke Arine Sabalenke, od koje su mnogi, kao i ona, očekivali više. Kada su loši rezultati počeli da se nižu poželela je napusti tenis.

„Posle meča na Rolan Garosu otvorila sam društvene mreže i zatekla poruke poput 'prokleta bila, ti i tvoja porodica, umrećete'. Jednostavno ne želim više da igram, sve ukazuje na to da treba da prestanem. Iskreno sam mislila da ću prestati jer je bilo baš loše“, rekla je Beloruskinja u seriji „Brejk poen“ prošle godine.

Iza poraza u trećem kolu Rolan Garosa od Kamile Đorđi krila se mnogo dublja priča od loše igre Sabalenke. Već je tada bez bilo kakvog razloga postala meta medija i kritičara koji su je krivili zbog toga što se ne oglašava povodom situacije u Ukrajini.
Već tada Arina nije mogla da igra pod zastavom svoje zemlje i sve je to na njoj ostavljalo rane koje kao da su se samo sve više inficirale kada je saznala da neće moći da igra na Vimbldonu kao i njene ostale ruske i beloruske kolege.
Međutim, šampioni ne odustaju, a Sabalenka je to naučila od oca koga je izgubila pre pet godina. Upravo zbog njega i sna koji su gajili on i mala Arina, ona nije smela da dopusti da odustane.

„Pre četiri godine ostala sam bez oca, imali smo san, da pre nego što napunim 25 osvojim nekoliko Grend slemova. Kad je umro, previše sam počela o tome da razmišljam, imam 24 godine i nemam Grend slem. Imam osećaj da sam nametnula sebi pritisak i previše razmišljala o tome. Osećala sam da moram da se izborim sa svim tim. Nisam odustala zbog mog i očevog sna, on to ne bi dopustio. Sigurno bi mi rekao 'Šališ se? Bićeš snažna,onako kako sam te vaspitao, kao prvakinju'. Onda sam prelomila i rekla da moram dalje“, ispričala je Arina u serijali „Brejk poen“ prošle godine.

Iako je jedva izborila učešće na Završnom Mastersu gde su mogle da se nađu samo osam najboljih teniserki, Arina je tamo stigla do finala, a u polufinalu savladala je Igu Švjontek i tako dokazala sebi da mora dalje.
Posle tog turnira Beloruskinja se uzdigla i baš u poznatom seriju ostavila je poruku.
„Sledeća sezona, to je moja godina ljudi“, najavila je Sabalenka koja kao da je predvidela 2023. godinu.
Sezona je počela magično, Arina je osvojila Australijan open, svoj prvi Grend slem, a onda je u Madridu osvojila i Masters titulu novom pobedom nad Švjontek. Na Rolan Garosu i Vimbldonu stigla je do polufinala, ali je sačuvala drugo mesto na VTA listi i nastavila da čeka svoj momenat.
Beloruskinja je stigla do osmine finala US Opena, a onda je dobila vest da će postati prva na svetu bez obzira na to šta uradi u nastavku takmičenja jer je Iga ispala i nije odbranila titulu od prošle godine.
Iako je Arina do svetskog vrha došla pobedom Letonke Jelene Ostapenko, ona je prvo mesto zaslužila i to bi moglo da joj donese posebnu motivaciju u nastavku takmičenja.
Zbog Sabalenkinog prvog mesta biće sigurno srećan i Novak Đoković kome se Arina divi i sa kojim obožava da se našali. Srpski as i Beloruskinja sretali su se i fotografisali tokom US Opena, a sada će i Arina moći da se pohvali Novaku da je najbolja na svetu.
Za sve tate i ćerke, ljubav je pokretač svakog sna.
Jelena Ostapenko - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2023
SPORT
„Odbačena“ Letonka izazvala tektonski potres u Njujorku – senzacija po navici za smenu na vrhu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala