- Sputnik Srbija, 1920
Mundobasket 2023
Svetsko prvenstvo u košarci 2023. održava se od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinima, u Japanu i Indoneziji. Sva dešavanja sa Mundobasketa pratite uz Sputnjik sport.

„Ko sme, taj može“

© Foto : FIBASrbija - Italija
Srbija - Italija - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2023
Pratite nas
„Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred“, glasila je parola čuvenog srpskog vojvode Živojina Mišića koja decenijama služi i kao parola mnogim junacima, herojima, a mogla bi da posluži i srpskim košarkašima.
Od 14 časova košarkaši Srbije odmeriće snage sa reprezentacijom Dominikanske Republike u drugoj utakmici druge faze Svetskog prvenstva, a pobeda je imperativ.
Ukoliko Orlovi žele u četvrtfinale, a u njihovu želju ne treba sumnjati, sve greške iz meča sa Italijom moraju da budu ispravljene, a kvaliteti podignuti na još veći nivo.
Kapiten Bogdan Bogdanović mora da pronađe svoj kapitenski šut i da podignute glave izađe na parket što nije bio slučaj protiv Italijana. Nikola Jović ne sme da se uplaši svog talenta, a ostali moraju da ostave srce kao što je to bila namera u prethodnoj utakmici.
Poraz od Dominikane za Srbiju bi značio povratak kući, bilo bi to i suviše bolno kada bi se uzelo u obzir sa kakvim motivom su Orlovi otišli na Mundobasket.

Postoje i drugi problemi

Poraz od Italije i poraz Dominikane od Portorika zakomplikovao je situaciju i sada Orlovi moraju da se nadaju novom čudu Portorikanaca odnosno porazu Italije ukoliko hoće na prvo mesto, naravno pobeda Srbije je uz to imperativ.
Prvo mesto u grupi doneo bi lakšeg protivnika u četvrtfinalu, dok bi sa drugog mesta Srbija naletela na prvu ekipu iz grupe J gde se za lidersku poziciju bore Sjedinjene Američke Države i Litvanija.
Oba ta tima imaju skor od 4:0 pa će tako meč koji se igra u 14:40 odlučiti pozicije.

Najveća pretnja

Dominikanci su pokazali da imaju odličan tim, u prvoj fazi ostvarili su tri pobede protiv Filipina, Italije i Angole, ali su doživeli iznenađenje protiv Portorika koje im je kao i Srbiji zakomplikovalo put ka četvrtfinalu.
Dok Srbija ima možda i najboljeg mladog igrača na prvenstvu Nikolu Jovića, maestralnog Nikolu Milutinova, iskusnog Stefana Jovića i kapitena Bogdana koji strašno može da nervira protivnika kada mu je dan, Dominikana najviše računa posebno na jednog igrača.
Karl-Entoni Tauns, košarkaš Minesote, trenutno je četvrti najefikasniji igrač Mundobasketa sa prosekom od 24,3 poena po meču. Ispred njega su samo Luka Dončić, Džordan Klarkson i Lauri Markanen.
Protiv Filipina Tauns je ubacio čak 26 poena, čak 15 sa linije penala, pa je tako pitanje da li ga faulirati ili pustitu da šutira, deluje da se u oba slučaja ne može zaustaviti.
Najbolji igrač Dominikane Italijanima je ubacio 24 poena, od čega čak četiri trojke, dok je najbolji meč odigrao protiv Portorika kada je ubacio neverovatnih 39 poena, ali tada je njegov tim izgubio.
Tauns je podbacio samo protiv Angole kada je postigao osam poena.

Bez straha

Dominikana ima motiv kao i Srbija, ima i Taunsa, ali Orlovi imaju jedan drugog i znaju da poraz od Italije mora da bude zaboravljen. Samo ukoliko ne bude straha, koga kao da je bilo u prethodnom meču, Srbija može u četvrtfinalu.
Ko bi tamo mogao da je sačeka je pitanje o kojem će se tek razmišljati, ako sve prođe onako kako Srbija želi. Za početak Orlovi pobedite!
Košarkaši Južnog Sudana i Japana - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2023
Mundobasket 2023
Više od košarke
Nikola Jović - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2023
Mundobasket 2023
Analiza najmlađeg – „Uhvatili smo loptu i nismo znali šta ćemo sa njom“
Holis Džeferson - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2023
Mundobasket 2023
Svet je uživao u igrama Kobijevog dvojnika /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala