- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Predsednik Južne Afrike: Nema dokaza da je zemlja isporučivala Rusiji oružje

© AFP 2023 / RODGER BOSCHLuka u Kejptaunu
Luka u Kejptaunu - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2023
Pratite nas
Predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa izjavio je tokom obraćanja naciji da rezultati istrage pokazuju odsustvo bilo kakvih dokaza o prevozu oružja za Rusiju na ruskom brodu „Lejdi R“, koji je bio usidren u Južnoj Africi.
„Tokom istrage komisija nije našla nikakve dokaze da je bilo kakav teret oružja utovaren za izvoz na brod ‘Lejdi R’... i nema nikakvih dokaza koji bi potkrepili tvrdnju da je brod prevozio oružje iz Južne Afrike namenjeno Rusiji“, rekao je južnoafrički lider.
Tokom istrage, komisija je posetila južnoafričku pomorsku bazu Sajmonstaun i uzela izjave od skoro 50 ljudi. Tokom rada komisije proučeno je i više od sto različitih dokumenata, dodao je Ramafosa.
Prema njegovim rečima, optužbe na račun Južne Afrike da isporučuje oružje Rusiji imale su poguban uticaj na valutu, ekonomiju i položaj zemlje u svetu.
U decembru 2022. godine ruski brod „Lejdi R“ usidrio se u Južnoj Africi. Južnoafrička televizija „Njuz 24“ preneo je reči ambasadora SAD u Južnoj Africi Rubena Brigetija, koji je tvrdio da Južna Afrika navodno isporučuje oružje ruskoj vojsci, misleći na dolazak ruskog broda u bazu južnoafričke mornarice Sajmonstaun. Brod je boravio u bazi od 6. do 8. decembra 2022. godine.
Prema rečima ambasadora, Sjedinjene Američke Države uverene su da su na brod navodno utovareni oružje i municija, nakon čega se brod vratio nazad u Rusiju. Južnoafričke vlasti saopštile su da Brigetijevi navodi ne sadrže nikakve dokaze. Južnoafričko Ministarstvo spoljnih poslova posle toga je saopštilo da je američki ambasador, nakon zvaničnog protesta resora, priznao da je prešao granicu i izvinio se. U avgustu je nezavisna komisija osnovana za istragu tvrdnji nije dobila nikakve dokaze koje potvrđuju isporuku oružja.
Pogled na Kejptaun - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2023
RUSIJA
Prešao granicu: Američki ambasador bio primoran da se izvini Južnoj Africi zbog Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala