- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Prešao granicu: Američki ambasador bio primoran da se izvini Južnoj Africi zbog Rusije

© Sputnik / Sergeй SubbotinPogled na Kejptaun
Pogled na Kejptaun - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2023
Pratite nas
Američki ambasador u Južnoj Africi Ruben Brigeti je nakon optužbi na račun te zemlje da navodno isporučuje oružje Rusiji i zvaničnog protesta Ministarstva spoljnih poslova Južne Afrike priznao da je prešao granicu i izvinio se.
Kako je saopštila televizija „Njuz24“, Brigeti je rekao da Južna Afrika navodno isporučuje oružje ruskoj vojsci. On tvrdi da je na ruski brod „Lejdi R“, koji je boravio u bazi južnoafričke Ratne mornarice Sajmonstaun u decembru 2022. godine, tada navodno „utovareno oružje i municija“.
Nakon toga je Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo 12. maja Brigetija na razgovor tokom koga su mu izrazili protest i nezadovoljstvo zbog njegovog ponašanja i izjava.

„Ambasador je priznao da je prešao granicu i bespogovorno se izvinio Vladi i narodu Južne Afrike“, saopštio je spoljnopolitički resor koji podseća da je njihova zemlja poznata po svojim strogim procedurama koje prate prodaju oružja drugim državama.

Kasnije je saopšteno da je američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao telefonom sa ministrom spoljnih poslova Južne Afrike Naledi Pandor zbog incidenta sa američkim ambasadorom.
Ministar komunikacija i digitalnih tehnologija Južne Afrike, predsednik Nacionalnog komiteta za kontrolu konvencionalnog naoružanja Mondli Gungubele rekao je u petak da Južna Afrika nije dala dozvolu za isporuku oružja Rusiji.
Ministar u kabinetu predsednika Južne Afrike Kumbuzo Ntšaveni je u ime južnoafričke vlade kategorički negirala navode da je oružje ukrcano na brod „Lejdi R“ uz znanje vlasti.
Ona je istovremeno navela da će biti sprovedena istraga o mogućem delovanju iza leđa Vlade u situaciji oko broda „Lejdi R“.
Južnoafrički predsednik Siril Ramaposa naredio je da se pokrene istraga kako bi se razjasnila situacija.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2023
RUSIJA
Putin na vezi sa predsednikom Južne Afrike: Lideri Afrike žele da se uključe u rešavanje konflikta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala