- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji otkrivaju: UN predlažu da odmrznu imovinu ruskih kompanija zbog prehrambenog sporazuma

© Sputnik / Aleksandr Galьperin / Uđi u bazu fotografijaSkladištenje žitarica
Skladištenje žitarica - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2023
Pratite nas
Novi paket predloga Ujedinjenih nacija u vezi prehrambenog sporazuma podrazumeva ponovno uključenje „Roseljhozbanke“ u međunarodni platni sistem SVIFT i odmrzavanje imovine ruskih kompanija, saopštila je državna turska agencija Anadolija.
„Nakon povlačenja Rusije iz crnomorske prehrambene inicijative, koja se sprovodila uz posredovanje UN, i dalje se ulažu napori kako bi se koridor ponovo otvorio. Na zajedničkoj pres-konferenciji sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u Moskvi, ministar spoljnih poslova Turske Hakan Fidan rekao je da su UN pripremile novi paket predloga koji uzima u obzir doprinos Turske i da će, po mišljenju Ankare, taj paket biti pogodna osnova za obnavljanje inicijative“, piše turska agencija.
Kako je precizirano, taj paket podrazumeva ponovno uključivanje „Rosseljhozbanke“ u sistem SVIFT i odmrzavanje imovine ruskih kompanija u Evropi koje proizvode đubrivo.
Nakon toga se oglasila portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, koja je istakla da se i ranije sve to „podrazumevalo“, ali da nije realizovano.
Ranije je generalni sekretar UN Antonio Gutereš saopštio je da je poslao pismo ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu u kojem je izneo konkretne predloge za obnavljanje prehrambenog sporazuma. U međuvremenu je šef ruske diplomatije poručio da će Rusija biti spremna da obnovi prehrambeni sporazum čim se preduzmu mere za rešavanje problema sa sprovođenjem ruskog dela crnomorskog paketa, koji je ostao nerealizovan uprkos obećanjima Gutereša.
Podsećamo, predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, sastaće se 4. septembra u Sočiju. Iz Ankare je saopšteno da će lideri razgovarati o situaciji oko prehrambenog sporazuma.
„Prehrambeni sporazum“ je prestao da važi 18. jula, a Rusija je obavestila Tursku, Ukrajinu i Ujedinjene nacije da se protivi njegovom produžavanju. Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije rekao da uslovi sporazuma koji se tiču Rusije nisu ispunjeni, bez obzira na napore UN, jer zapadne zemlje nisu planirale da ispune svoja obećanja.
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2023
RUSIJA
Gutereš poslao pismo Lavrovu sa predlozima za obnavljanje prehrambenog sporazuma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala