- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Gutereš poslao pismo Lavrovu sa predlozima za obnavljanje prehrambenog sporazuma

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaGeneralni sekretar UN Antonio Gutereš
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2023
Pratite nas
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš saopštio je da je poslao pismo ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu u kojem je izneo konkretne predloge za obnavljanje prehrambenog sporazuma.
„U pismu, koje sam poslao ruskom ministru spoljnih poslova, izneli smo niz konkretnih predloga. Oni omogućavaju da se stvore uslovi za obnavljanje crnomorske inicijative. Smatramo da je crnomorska inicijativa dala važan doprinos tome da prehrambena tržišta adekvatnije odgovore na zadatke osiguravanja prehrambene bezbednosti, dovela je do smanjenja cena, stvorila je uslove za ulazak proizvoda na tržišta zemalja u razvoju. Smatramo da je izuzetno važno da se inicijativa obnovi“, rekao je Gutereš.
U međuvremenu, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov saopštio je da će Rusija biti spremna da obnovi prehrambeni sporazum čim se preduzmu mere za rešavanje problema sa sprovođenjem ruskog dela crnomorskog paketa, koji je ostao nerealizovan uprkos obećanjima Gutereša.
Čim razgovori pređu u konkretne odluke, Rusija će istog dana biti spremna da obnovi i ukrajinski deo prehrambenog paketa, istakao je Lavrov.
On je dodao da Zapad sprečava rešavanje problema sa izvozom ruskog žita i đubriva.
„UN ne mogu ništa same da urade. One su primorane da mole Zapad da pokaže razboritost, konstruktivan pristup, što Zapad ne želi da uradim. I zasad se sve svodi na puka obećanja“, konstatovao je šef ruske diplomatije.
Po njegovim rečima, ruski predsednik Vladimir Putin garantovao je da će Rusija u potpunosti nadoknaditi deo ukrajinskog žita koji je tokom funkcionisanja crnomorske inicijative isporučen u siromašne zemlje, što je manje od tri odsto od ukupno izvezenog žita.
„Prehrambeni sporazum“ je prestao da važi 18. jula, a Rusija je obavestila Tursku, Ukrajinu i Ujedinjene nacije da se protivi njegovom produžavanju. Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije rekao da uslovi sporazuma koji se tiču Rusije nisu ispunjeni, bez obzira na napore UN, jer zapadne zemlje nisu planirale da ispune svoja obećanja.
Sergej Lavrov i Hakan Fidan u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2023
RUSIJA
Rusija prenela Turskoj šta Zapad treba da uradi da bi sporazum o žitu opet počeo da funkcioniše
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala