- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Amerikanci nude Evropi nešto čega nema - njihov „jeftiniji i bolji gas“ od ruskog

© AP Photo / Koji Sasahara, FileTanker
Tanker - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2023
Pratite nas
Evropa koja se ovih dana pohvalila da su joj skladišta gasa napunjena više od 90 odsto, zapravo nema mnogo razloga za likovanje u konstataciji da je gotovo izbacila ruski gas iz upotrebe. Time pokušavaju da zamažu oči javnosti koliko ih je to koštalo, kao što to pokušava i američki zvaničnik nudeći „jeftiniji i bolji gas“ od ruskog.
Na to Sputnjiku ukazuje stručnjak za energetiku, glavna urednica sajta Energija Balkana, Jelica Putniković.

EU priča o uspehu

Ovih dana je prvo o punim skladištima prirodnog gasa slavodobitno izvestila Evropska unija, konstatujući da je udeo ruskog gasa u uvozu tog bloka pao na samo 8,4 odsto i da će, ako nastavi tim tempom do 2027. godine, potpuno prekinuti sa uvozom tog ruskog energenta.
„Ovo je definitivno priča o uspehu i za Evropsku komisiju, i za energetsko tržište država članica jer su uspešno reagovale na činjenicu da u vrlo kratkom roku treba da pronaću zamenu za ogromne količine prirodnog gasa koje su ranije uvozile iz Rusije“, pohvalili su se iz Brisela.
A predsednik američkog Predstavničkog doma Kevin Makarti najavio je da planira da promoviše izvoz američkog prirodnog gasa na predstojećem sastanku s kolegama iz G7 u Japanu, sve u nastojanju da Evropa u potpunosti napravi otklon od ruskog gasa.
„Ako zamenimo ruski prirodni gas američkim samo u Evropi na godinu dana, smanjili bismo za 218 milijardi tona emisiju ugljen-dioksida, jer je naš prirodni gas čistiji. Amerika bi bila ekonomski jača, naše cene bi bile niže i svet bi bio bezbedniji'', rekao je Makarti.
Jelica Putniković ističe da Amerikanci zapravo ne mogu da zamene ruski gas, kako bi to želeo Makarti.
© AP Photo / Andrew HarnikŠef donjeg doma američkog Kongresa Makarti Evropi nudi njihof nepostojeći čistiji i jeftiniji gas od ruskog
Kevin Makarti - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2023
Šef donjeg doma američkog Kongresa Makarti Evropi nudi njihof nepostojeći čistiji i jeftiniji gas od ruskog

Amerikanci nisu povećali kapacitete

„Američki proizvođači prirodnog gasa, bilo iz gasnih bušotina, bilo dobijenog preradom škriljaca, nisu povećali kapacitete toliko da mogu da nadomeste one količine koje su uvožene ranije iz Rusije. Treba pritom reći da je Evropa, pored toga što se hvali da je smanjila uvoz ruskog gasa, često kupovala kontigente LNG gasa koji su stizali iz Rusije, a preprodavale su ih kineske ili neke druge trgovačke kompanije“, ističe urednica Energije Balkana.
Prema pisanju nevladine organizacije "Global vitnes", u sedam meseci ove godine, Belgija i Španija su bile drugi i treći najveći kupci ruskog LNG-a posle Kine. Analiza poznate kompanije "Kpler" koja se bavi tržištima, pokazala je da Evropska unija uvozi oko 1,7 odsto više ruskog LNG-a u odnosu na onaj rekordno visok uvoz iz prošle godine.
Putnikovićeva, pritom, ukazuje na to da kada se Evropljani hvale smanjenjem uvoza jeftinog ruskog gasa ne pominju koliko ih je koštao onaj iz SAD, Norveške, Azerbejdžana i drugih zemalja. To što su skladišta puna posledica je, kaže, pre svega činjenice da je prošla zima bila relativno blaga, da se nisu potrošile velike količine gasa. Uz to, gas je prošle jeseni poskupeo pa su mnogi kupci smanjili potrošnju gasa prelazeći na druge energente.

Stečajevi sve govore

Holandski TTF indeks cene gasa, koji se smatra najreferentnijom berzom za taj energent, kretao se pre desetak dana oko 38 evra po megavat-satu, što je gotovo duplo više nego pre početka rusko-ukrajinskog sukoba kada je ona iznosila oko 20 evra. Veleprodajne cene gasa su i dalje osetno više od onih u prošloj deceniji, a činjenica da su evropska skladišta već popunjena ne garantuje dalji pad cena, ocena je analitičara gasnog tržišta, Toma Marzeka Mansera. Pitanje je, kako kaže, hoće li naredna zima biti hladnija od prošle.
I iz Međunarodne agencije za energetiku su nedavno upozorili da velika popunjenost EU skladišta gasa nije garancija stabilizacije tržišta. Hladna zima, kao i prekid isporuka ruskog gasa gasovodom u EU, kako su napomenuli, lako mogu da dovedu do nestabilnih cena i do toga da tržište izgubi deset milijardi kubnih metara gasa.

„Privreda koja već oseća posledice skupih energenata pa i prirodnog gasa, traži od svojih država da je zaštite visokih cena. Nijedna država, međutim, koja mora iz svog budžeta ili na drugi način da nadomesti skupe energente neće do besvesti moći da troši novac na pomaganje stanovništvu i privredi. Zapravo će se vrlo brzo doći do toga da će se pobuniti ne samo građani, već i privrednici, tražeći da se uvozi što jeftiniji gas“, ocena je Putnikovićeve.

Pošto cena gasa direktno utiče na cenu električne energije, nemački ministar privrede Robert Habek je od kancelara Olafa Šolca nedavno tražio subvencinisanje njene cene i za industriju, posebno onu tešku koja troši dosta struje. U suprotnom, nemačka privreda koja je već u recesiji će ostati bez industrijske baze. Šolc je odgovorio negativno, uprkos tome što je do maja evidentirano 4.270 zahteva firmi za stečaj.
© Foto : YouTube / WCCO - CBS MinnesotaCena američkog LNG kojim su zamenili jeftin ruski gas koštala je evropsku privredu, a posebno nemačku, stečajevima na hiljade firmi
Natpis na benzinskoj pumpi u Minesoti - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2023
Cena američkog LNG kojim su zamenili jeftin ruski gas koštala je evropsku privredu, a posebno nemačku, stečajevima na hiljade firmi
Glavni razlog je što su im troškovi proizvodnje, u kojima glavnu stavku čini cena električne energije, veći od prihoda. Niz je nastavljen do danas, pa gotovo svakodnevno izveste o novim slučajevima ključa u bravu, među kojima su i poznate kompanije sa tradicijom dužom od 100 godina.

I Australija podigla cenu gasa

Naša sagovornica napominje da se u Evropi već beleže protesti među privrednicima zbog visoke cene gasa, koju je dodatno podigla najava štrajkova zaposlenih u LNG terminalima u Australiji koji su pretili da će ugroziti isporuke gasa.
„Ako bude ugrožena isporuka australijskog gasa ka Evropi on će dodatno poskupeti. Azijski kupci će tražiti da kupe gas na drugoj strani, a sigurno je da američki prodavci neće slušati bilo kog političara, nego će prodati gas onome ko ga više plati“, uverena je Putnikovićeva.
Totalno anulirati uvoz ruskog gasa u Evropu je, kako kaže naša sagovornica, veoma upitno, pogotovo što postoje zemlje poput Austrije, Bugarske, Mađarske, koje su otvoreno priznale da one i dalje ne mogu da se reše uvoza ruskog gasa jer ne mogu da obezbede nabavku na drugim mestima.
Ona podseća da je Katar među potencijalnim izvoznicama gasa, ali da je još prošle godine rekao da ne može da ga prodaje Evropi jer ima dugoročne ugovore do 2026. godine sa drugim kupcima, koje poštuje. Uglavnom su to oni iz Azije. A Kina, Indija i još neki veliki ekonomski sistemi u Aziji su sve veći potrošači prirodnog gasa.

Biznis ne haje za izjave političara

S druge strane, i ruski gas nalazi kupce u Aziji i u zemljama koje nisu pod komandom Amerike, ili članica G7, dodaje naša sagovornica, konstatujući da ni proizvođači, ni trgovci mnogo ne haju za političke izjave.
A ona bez osnova je, po njenoj oceni, upravo Makartijeva o kvalitetnijem američkom gasu, jer da bi gas pa i ruski ušao u gasovode on mora da zadovolji evropske standarde kvaliteta i Evropa sigurno ne bi uvozila gas koji bi ugrožavao životnu sredinu.
To kao i priča o američkom jeftinijem gasu koji, jasno je iz nemačkog iskustva, zapravo ne postoji, samo je Makartijevo zamazivanje očiju javnosti, zaključila je Putnikovićeva.
Južni tok - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2023
SVET
„Ne radite to!“: Orban upozorava – Mađarska i Srbija bi napad na „Južni tok“ smatrale povodom za rat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala