- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija traži garancije da bi prehrambeni sporazum ponovo počeo da funkcioniše

© AP Photo / Emrah GurelBrod sa žitom
Brod sa žitom - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2023
Pratite nas
Novi paket koji su Turska i UN predložile kako bi se obnovio prehrambeni sporazum ne garantuje povratak Rusije u taj sporazum, predstoji veliki rad na prevazilaženju prepreka za ruski izvoz prehrambenih proizvoda, a Moskva u pregovorima zahteva garancije, rekao je za Sputnjik izvor koji učestvuje u pregovorima.

„U medijima možemo da vidimo da ovi novi predlozi o prehrambenom sporazumu mogu garantovati povratak Rusije u Crnomorsku inicijativu. To je lažno viđenje, jer će biti mnogo posla kako bi se uklonile sve prepreke za izvoz ruskih prehrambenih proizvoda i da se zadovolje očekivanja Rusije“, rekao je sagovornik.

Ministar inostranih poslova Turske Hakan Fidan je nakon razgovora sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u Moskvi i izjavio da su Turska i UN pripremile niz novih predloga za prehrambeni sporazum.
Odgovarajući na pitanje o poziciji Rusije u pregovorima o obnavljanju žitnog sporazuma izvor je naveo da je pozicija Moskve veoma principijelna. Podvukao je da ruska strana zahteva garancije.
Naglasio je da Ankara i UN znaju o alternativnom projektu prehrambenom koridoru preko Dunava i da je Turska izrazila zabrinutost i ukazala na rizike zbog sukoba koji je u toku. Dodao je da je stav Turske da je potrebno obnoviti prehrambeni sporazum u njegovom prvobitnom obliku.
Sjedinjene Američke Države sa Rumunijom i Moldavijom rade na povećanju izvoza ukrajinskog žita preko Dunava, saopštila je ranije agencija Rojters pozivajući se na zvaničnika američkog Stejt departmenta. On je istakao da će SAD pokušati da udvostruče količinu ukrajinskog žita koji prolazi kroz Dunavski koridor. Rekao je da SAD podržavaju mere UN i Turske za obnavljanje sporazuma.
Ranije je portparolka EK Mirijam Garsija Ferer rekla da će grupa stručnjaka Evropske komisije otputovati u područje ušća Dunava kako bi ispitali da li postoji mogućnost da se ta ruta koristi za izvoz žita iz Ukrajine.
Prehrambeni sporazum je prestao da važi 18. jula, a Rusija je obavestila Tursku, Ukrajinu i Ujedinjene nacije da se protivi njegovom produžavanju. Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije rekao da uslovi sporazuma koji se tiču Rusije nisu ispunjeni, bez obzira na napore UN, jer zapadne zemlje nisu planirale da ispune svoja obećanja.
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2023
RUSIJA
Gutereš poslao pismo Lavrovu sa predlozima za obnavljanje prehrambenog sporazuma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala