- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Godišnjica početka Drugog svetskog rata

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaBitka na periferiji Budimpešte u Drugom svetskom ratu
Bitka na periferiji Budimpešte u Drugom svetskom ratu - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2023
Pratite nas
Napadom nacističke Nemačke na Poljsku 1. septembra 1939. godine počeo je Drugi svetski rat koji je trajao šest godina i u kojem je poginulo oko 80 miliona ljudi.
Ljudski gubici SSSR-a tokom rata iznosili su 26, 6 miliona ljudi. Od toga, oko 8,7 miliona stanovnika poginulo je na frontu, dok je 7, 42 miliona ljudi stradalo usled planskog istrebljenja nacista na okupiranim teritorijama, a više od 4,1 miliona građana poginulo je usled surovih uslova okupacionog režima.
Istoričari navode da su Velika Britanija i Francuska tokom 1930. godine ciljano gurale Treći rajh u rat protiv Sovjetskog saveza. Takozvana „politika smirivanja“, pretpostavljaju istraživači, bila je pokušaj Londona da iskoristi nemačko napredovanje na Istok za sopstvene ciljeve. Pritom, ti planovi su uključivali da Nemačka okupira Poljsku kao platformu za budući napad na SSSR.
Za ključni korak u tom pravcu smatra se Minhenski pakt iz 1938. godine, kada je Čehoslovačka, okupirana od Nemačke, postala žrtva takve politike. Kao odgovor, Hitler je obećao da neće napadati Veliku Britaniju i Francusku, potpisavši sa njima odgovarajuće deklaracije, u suštini, paktove o nenapadanju.
© Sputnik / V. Borovskiй / Uđi u bazu fotografijaSovjetski vojnici se bore protiv nemačkih okupatora na stanici grada Vorošilovska (današnji Stavropolj), Drugi svetski rat.
Sovjetski vojnici se bore protiv nemačkih okupatora na stanici grada Vorošilovska (današnji Stavropolj), Drugi svetski rat. - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2023
Sovjetski vojnici se bore protiv nemačkih okupatora na stanici grada Vorošilovska (današnji Stavropolj), Drugi svetski rat.
Na englesko-francusko-sovjetskim pregovorima koji su vođeni u leto 1939. godine u Moskvi razgovaralo se o mogućem vojnom savezu protiv Nemačke, ali ni Britanci i Francuzi nisu davali jasne odgovore na konkretne predloge sovjetske strane. U mnogo čemu je do sloma pregovora dovela politika poljskog rukovodstva, koje je izjavljivalo da je spremno da prihvati vojnu pomoć samo od Velike Britanije i Francuske, ali ne i od Sovjetskog Saveza.
Istovremeno je London iza leđa Moskve vodio tajne pregovore sa Berlinom i, da bi se zaštitio od napada nacista, izjavljivao da je spreman da učini znatne ustupke, na primer, da odustane od obaveza u vezi sa Poljskom.
U to vreme, sovjetsko rukovodstvo je već raspolagalo planovima nemačkog napada na Poljsku. U slučaju poraza, Vermaht bi izašao direktno na granicu sa Sovjetskim Savezom. Isto bi se desilo i u slučaju Hitlerove agresije na baltičke zemlje, koje su bile preslabe da se odupru nacističkoj ratnoj mašini. Zbog toga se SSSR našao licem u lice sa Nemačkom, dok su Britanci i Francuzi ostavljeni po strani (slično kao što su London i Pariz faktički bili nemi posmatrači invazije Trećeg Rajha na Poljsku 1. septembra 1939. godine, koja je označila početak Drugog svetskog rata).
© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaSovjetski vojnici oslobađaju Budimpeštu, Drugi svetski rat
Sovjetski vojnici oslobađaju Budimpeštu, Drugi svetski rat - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2023
Sovjetski vojnici oslobađaju Budimpeštu, Drugi svetski rat
U isto vreme Crvena armija se borila protiv japanskih trupa u Mongoliji, u regionu reke Halhin Gol. Japanci su planirali da nastave veliku ofanzivu u slučaju da pobede, a SSSR se suočio sa pretećom perspektivom da bude uvučen u rat na dva fronta.
Staljin je bio prinuđen da donese tešku, ali, po mišljenju stručnjaka, jedinu ispravnu odluku sa stanovišta osiguranja bezbednosti zemlje – da zaključi pakt o nenapadanju sa Nemačkom.
Ministri spoljnih poslova obe zemlje Vjačeslav Molotov i Joahim fon Ribentrop potpisali su sporazum u Kremlju 23. avgusta 1939. godine. Kako naglašavaju istoričari, sadržaj sporazuma nije se razlikovao od normi međunarodnog prava i prakse usvojene za takva regulisanja.
© AP PhotoNemački nacisti na granici
Nemački nacisti na granici - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2023
Nemački nacisti na granici
Drugi svetski rat je trajao od 1939. do 1945. godine. U njemu je učestvovala većina tadašnjih država sveta, uključujući i sve velike sile. Rat u Evropi se završio sovjetskim osvajanjem Berlina i bezuslovnom nemačkom predajom 8. maja 1945. godine.
Poslednjih godina vodeće zapadne zemlje sve više pokušavaju da optuže Sovjetski Savez za raspirivanje Drugog svetskog rata i stave ga u ravan sa nacističkom Nemačkom.
Istovremeno, pokušavaju da se opravdaju zločini onih političkih snaga i režima koji su sarađivali sa Trećim rajhom, ali nisu dobili odgovarajuću pravnu ocenu u Nirnberškom procesu, uključujući i ukrajinske nacionalističke organizacije.
Bitka kod Kurska kaver - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2023
MULTIMEDIJA
Pogledajte: Sve o najvećoj tenkovskoj bitki u istoriji ratovanja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala