- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Odbrana „Južnog toka“ na sve moguće načine: Orbanovo oštro upozorenje Ukrajini

© Sputnik / Lola ĐorđevićViktor Orban
Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2023
Pratite nas
Orbanova poruka da bi diverziju na „Turskom toku“ Mađarska i Srbija smatrale povodom za rat oštro je upozorenje Ukrajincima, jer ukoliko bi do toga došlo, opstanak Mađarske bio bi doveden u pitanje, smatra politikolog dr Aleksandar Mitić.
Mađarska i Srbija su nakon dizanja u vazduh gasovoda „Severni tok“ upozorile da će udarac na rute koje koriste za dopremanje ruskog gasa smatrati povodom za rat, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban u razgovoru sa američkim novinarom Takerom Karlsonom.

Napad na „Južni tok“ – povod za rat

Mađarska je odmah okvalifikovala izbacivanje iz stroja „Severnog toka“ kao teroristički akt, a odsustvo tako oštre reakcije Nemačke, Orban je nazvao „ispoljavanjem deficita suvereniteta“.
„Mi Mađari odmah smo jasno stavili do znanja da postoji još jedan gasovod – ne 'Severni tok', već 'Južni tok', kojim gas dolazi iz Rusije duž južnog koridora u Tursku, Bugarsku, Srbiju i Mađarsku. Zajedno sa premijerom Srbije jasno sam stavio do znanja da, ako neko želi da sa južnim koridorom uradi isto što je urađeno sa severnim, onda ćemo to smatrati kao povod za rat, teroristički napad i odmah ćemo reagovati“, naglasio je Orban.
„Zato nemojte to da radite. Možda to možete da radite sa Nemcima, ali ne možete sa ovim regionom“, upozorio je Orban.
Orban nije precizirao kome je upućeno upozorenje, rekavši samo da se ne radi o Rusiji.

Odbrana „Turskog toka“ – borba za opstanak Mađarske

Orbanova izjava nije iznenađujuća i u skladu je sa onim što su on i predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorili u prošlosti, a to je da će se na sve moguće načine zaštiti infrastruktura „Južnog toka“, kaže za Sputnjik Aleksandar Mitić, saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu.
U kontekstu novih izveštaja nemačkih medija ZDF-a i „Špigla“ u kojima se govori o krivcima za diverziju nad „Severnim tokom“, a to su Ukrajinci, očigledno je da je Orban želeo da upozori da će svaki eventualni napad na „Turski tok“ biti sprečen. Orban takođe želi da upozori da eventualni napad na „Južni tok“ neće tretirati na isti način kako su to uradili Nemci, odnosno kolektivni Zapad.
„Videli smo u izveštajima nemačkih medija je da je pripremana diverzija i na 'Turski tok' ali da do nje nije došlo ali nisu poznati razlozi za to. To je sigurno dodatno uznemirilo Orbana, s obzirom da on vrlo dobro zna da Ukrajinci nameravaju da prestanu sa isporukama gasa preko svoje teritorije ka Mađarskoj iduće godine i da će praktično jedina ruta ostati ta koja ide preko Turske, Bugarske i Srbije. Dakle, u pitanju je energetska bezbednost, ekonomija Mađarske uopšte, sam opstanak Mađarske i jednostavno, zbog toga je to za njega apsolutno nedopustivo“.

Poruka Ukrajincima

Bez obzira na istraživanja i obaveštajne podatke, Nemačka nije donela nikakvu političku ili pravnu odluku koja se tiče sankcionisanja bilo koga ko je bio uključen u diverziju na „Severnom toku“, što je, po Orbanu nedopustivo.
Iako je i pre diverzije Nemačka odlučila da ne preuzima gas preko „Severnog toka“, Nemačkoj je taj napad naneo ogromnu štetu, a naneće joj i u budućnosti ukoliko uopšte odluči da se vrati isporukama ruskog gasa.
„Prethodnih dana premijer Saksonije Mihael Krečmer, član Demohrišćanske stranke, iako opozicione trenutno najmoćnije po svim istraživanjima u Nemačkoj, izjavio je da je u nekom trenutku sasvim normalno da se 'Severni tok' popravi i stavi u funkciju. Tako da je očigledno da je ovo pre svega poruka upućena Ukrajincima, ali i svima onima koji bi imali bilo kakvu nameru da se uključe u ovu diverziju“.

Može li se ponoviti scenario diverzije „Severnog toka“

Ukoliko bi došlo do diverzije na „Turskom toku“ teško je predvideti kakve bi mogle biti direktne reakcije Beograda i Budimpešte, ali je sasvim sigurno da bi pre svega bilo reči o političko-pravnim, diplomatskim i ekonomskim merama. Ako bi se dokazalo da je reč o nekoj konkretnoj zemlji koja bi stajala iza diverzije, došlo bi i do snažnog upozorenja, smatra Mitić.
Teško je u ovom trenutku spekulisati da li bi to dovelo do konkretne konfrontacije sa bilo kojim akterom, jer ukoliko bi došlo do napada on bi bio izveden na sličan način kao što je izveden i na „Severni tok“. A takav napad izvele bi određene terorističke grupacije i diverzantske grupe određenih obaveštajnih službi i pokušala bi se prikriti bilo kakva veza sa političkim vrhom države odakle bi te grupe došle.
„Očigledno je da bi se ponovio jedan sličan scenario kao onaj što smo imali u slučaju 'Severnog toka' i baš zbog toga bi bilo teško bilo kome, pa i Budimpešti i Beogradu da reaguju na vojni način protiv onoga ko bi se usudio da tako nešto preduzme. Ali ostaje nada da će ove mere koje su i Budimpešta i Beograd preduzeli, a nadamo se i Bugarska i Turska, biti dovoljne da se ipak ne pokuša sa ponavljanjem scenarija 'Severnog toka'“.
Južni tok - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2023
Treba li reagovati ako Zapad ugrozi „Južni tok“ – Orban kaže da bi to bila objava rata?
Južni tok - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2023
SVET
„Ne radite to!“: Orban upozorava – Mađarska i Srbija bi napad na „Južni tok“ smatrale povodom za rat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala