- Sputnik Srbija, 1920
Mundobasket 2023
Svetsko prvenstvo u košarci 2023. održava se od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinima, u Japanu i Indoneziji. Sva dešavanja sa Mundobasketa pratite uz Sputnjik sport.

Heroj kome se Srbija nije nadala

© FOTO: FIBANikola Jović
Nikola Jović - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2023
Pratite nas
Srbijo, zavali se, gledaj i uživaj! Talentovani Nikola Jović pokazao je protiv Južnog Sudana (115:83) raskošan talenat, odigravši meč bez promašaja iz igre sa 25 poena uz dva skoka i tri asistencije. Selektor Pešić javno ga je pohvalio, dok je tihi heroj Srbije, poručio da živi san i da nije zvezda.
„Rekao sam mu da ako ostane sam, da ne misli mnogo, da donosi odluke i da šutira. On je mnogo talentovan, mlad, ali ima odličan osećaj i ekipa mu veruje“, rekao je selektor koji vrlo dobro zna šta radi i svesno je „bacio u vatru“ mladog Jovića.
Ali, bilo je onih koji su s određenom dozom skepse gledali što je Nikola Jović tako rano i (ne)očekivano dobio zapaženu minutažu i ulogu kod Pešića, a ekspresno je opravdao poverenje.
Tri perfektna meča na Mundobasketu na Filipinima, u Japanu i Indoneziji.
Ne libi se da šutne u ranoj fazi meča, u ranoj fazi napada. Postoje igrači koji u tim godinama oklevaju jer su novi u timu, jer poštuju starije, ali to ne važi za bivšeg člana Mege, koji se rano otisnu u NBA ligu i član je Majami Hita.
Iako „preko bare“ nije imao zapaženu ulogu u redovima tima koji je poražen u velikom finalu od Jokićevog Denvera, Jović je pokazao koliko je bitan za Srbiju.
I što je još važnije, pokazao je da Srbija može da se osloni na njega, pobravši aplauze i naklon. Maestralno je otvarao mečeve protiv Kine, Portorika, a recept je prepisao i za Južni Sudan.
Epilog – 25 poena: četiri od četiri iz igre za dva poena, trojke – odličan 5/5!
Nije se (uz)digao posle strašne partije i činjenice da je neverovatnom brzinom postao miljenik nacije, koja od njega očekuje da teroriše koš rivala i da razigrava saigrače.
Ne u smislu asistenta, ima ko je za to zadužen, pre svih njegov prezimenjak Stefan, koji je „dirigovao“ igrom Srbije sa 13 asistencija, već toga da nakon svake uhvaćene lopte želi maksimalno da ubrza igru, što rezultira tranzicijom i lakim poenima. Otvorenom trojkm ili polaganjem...
„Bilo je to moje veče, ovo je moj dečački san. Ne mogu da kažem da sam zvezda. Što se tiče mog blistanja moram da kažem da su mi dosta pomogli saigrači, zbog njih pogađam ove šuteve. Stefan Jović radi odličan posao. Bogdan, Milutinov, takođe. Svi rade stvarno odličan posao. Nalazim se u dobrim situacijama za to za otvorene šuteve, koje sam danas, hvala, bogu pogodio. Ne igram kao mator, već sa samopouzdanjem. Verujem u sebe i nadam se da ću tako nastavim da igram“, rekao je Jović.
A veruje u njega Srbija. Veruju mu selektor, saigrači, navijači. I, ukoliko je kod nekih i postojala sumnja da li i koliko može, posle svega prikazanog trebalo bi da je nestala, jer je talentovani Nikola Jović pokazao da je sadašnjost i budućnost srpske košarke.
Mnogima je teško palo što je Nikola Jokić odlučio da ne igra na Mundobasketu za Srbiju, ali tu je njegov imenjak sličnog prezimena, razlika je u jednom slovu, a nama preostaje da uživamo u svemu onom što elegantno na parketu radi bivši vaterpolista Partizana rođen u Lesteru pre ravno 20 godina.
Srbija i Južni Sudan - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2023
Mundobasket 2023
Srbijo, vreme je za osvetu starom dužniku!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala