- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Kreću protesti u Srpskoj – na liniji razgraničenja sa Federacijom

© Sputnik / Dejan SimićSrpske zastave na ulicama Banjaluke
Srpske zastave na ulicama Banjaluke - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2023
Pratite nas
Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da je zabrana MUP-a Sarajeva da Srbi održe protest ispred Suda i Tužilaštva BiH u znak podrške Miloradu Dodiku isterala na čistac antisrpsku politiku i srbofobiju i najavljuje da će protesta ipak biti – na liniji razgraničenja Srpske sa Federacijom.
Iz MUP-a Sarajevskog kantona saopšteno je da je policija zabranila održavanje skupa koji je bio najavljen za sutra u 18 sati, u organizaciji Odbora za zaštitu prava Srba u FbiH, „zbog neispunjavanja formalnih uslova i iz bezbednosnih razloga.“

Protesta će ipak biti

Međutim, Stevandić je Sputnjiku potvrdio da će skup ipak biti održan u trajanju od 30 minuta na liniji razgraničenja Republike Srpske sa Federacijom, sa teritorije RS.
Kakao je rekao, Sarajevo je zabranom samo pokazalo kolika su prava Srba u BiH kao konstitutivnog naroda.
„Izneli smo na videlo tu antisrpsku i srbofobnu politiku koja teži da ukine ne samo RS, nego i naša prava koja su dozvoljena svim narodima i nacionalnim grupama. Podsećam da su u BiH pravo na protest imali i Palestinci, i Ukrajinci, i neke grupe iz islamskih i arapskih zemalja. Protestovali su i Bošnjaci svojevremeno protiv odluke OHR-a, jer su smatrali da čini uslugu Hrvatima. Dakle, svima je u Sarajevu odnosno u federalnom delu BiH dozvoljeno da protestuju, osim konstitutivnom narodu koji čini BiH i deo vlasti u BiH i bez koga nema BiH, dakle –Srbima,“ naglašava Stevandić.

Pokušaj političkog aparthejda

Prema rečima našeg sagovornika, to je pokušaj uvođenja političkog aparthejda i ujedno pokazivanje sile međunarodnim faktorima koji bi Bošnjacima kao nagradu za uništavanje RS i kao faktora koji ne sluša Zapad ponudila srpske resurse i sve ono na šta Srbi imaju pravo po Dejtonu.
„Ovo je verovatno poslednji ekser u kovčeg koji se zove poštovanje i ravnopravnost i na Ustavu koji je zasnovan na Dejtonu gde se ne može ništa raditi bez saglasnosti dva entiteta i tri naroda i da svi imaju jednaka prava. Ovo pokazuje i da Zapad neće zbog zabrane skupa osuditi Bošnjake,“ upozorava naš sagovornik.

RS će opstati a BiH…

Stevandić dodaje da će ovo samo dovesti do novih napada na RS, što će Srpskoj dati alibi da nađe rešenja koja će omogućiti njen suverenitet i opstanak.
„Republika Srpska će postojati a hoće li BiH to neka se svi oni zapitaju,“ poručuje predsednik Narodne skupštine Republike Srpske.
Kako je najavljeno, Srbi i iz Republike Srpske, ali i oni koji žive u Federaciji BiH i rade u federalnim ustanovama u petak će doći na skup koji će biti organizovan na liniji razgraničenja Srpske i FbiH u svojim lokalnim zajednicama. Biće obustavljen saobraćaj na 30 minuta, što je najblaža moguća reakcija iz Srpske na zabranu skupa podrške ispred Suda i Tužilaštva BiH.
Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2023
REGION
Prijava Dodika protiv Šmita prosleđena Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik  - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2023
REGION
Građanin Šmit i američki ambasador udarili na Dodika, ali im fali - glavni adut
Član predsedništva BiH Milorad Dodik u intervjuu za Sputnjik - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2023
REGION
Dodik: Sve probleme koje ima BiH stvorili su međunarodni službenici
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala