- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Šta je sve indijski rover pronašao na Mesecu

© AP Photo / (HOGP)Indijska svemirska letelica „Čandrajan-3“ uspešno je sletela blizu južnog pola Meseca,
Indijska svemirska letelica „Čandrajan-3“ uspešno je sletela blizu južnog pola Meseca, - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2023
Pratite nas
Indijska nacionalna svemirska agencija saopštila je da je misija Čandrajan-3 otkrila nekoliko elemenata na površini Meseca i da je u toku potraga za vodonikom.
Lunarni rover Pragjan, koji je deo indijske misije Čandrajan-3, otkrio je sumpor u blizini južnog pola Meseca, saopštila je Indijska organizacija za svemirska istraživanja (ISRO) u utorak.
„Instrument laserski indukovanog spektroskopa (LIBS) na roveru nedvosmisleno potvrđuje prisustvo sumpora na površini Meseca u blizini južnog pola, kroz prva merenja na licu mesta“, objavio je ISRO na Tviteru.
Svemirska agencija je potvrdila da su aluminijum, kalcijum, gvožđe, hrom, titan, mangan, silicijum i kiseonik takođe otkriveni, kako se i očekivalo, i da je „potraga za vodonikom u toku“. U posebnom postu, ISRO je pokazao slike koje je snimila navigaciona kamera na roveru u sredu ujutro, prenosi RT.
Od tri misije koje su predvideli naučnici iza misije Čandrajan-3 – demonstracija mekog sletanja, rovera koji luta Mesecom i sprovođenje naučnih eksperimenata na licu mesta – sonda je već obavila dve, a treća je u toku, saopštila je prethodno ISRO.
Misija Čandrajan-3 analizira sastav materijala na Mesecu tako što ih izlaže laserskim impulsima visoke energije, saopštila je agencija. Tehnika, poznata kao "LIBS", može odrediti elementarni sastav materijala kao što su stene i zemljište.
Rover je 27. avgusta naišao na krater prečnika 4 metra koji se nalazio 3 metra ispred njega. Međutim, izvršena je korekcija kursa i rover je bezbedno krenuo novom putanjom, navela je svemirska agencija.
Sletanje Čandrijan-3 23. avgusta smatra se značajnim dostignućem, čime je Indija postala prva zemlja koja je sletela blizu južnog pola Meseca, i četvrta nakon Sovjetskog Saveza, Sjedinjenih Država i Kine koja je uspešno spustila svemirski brod na Mesec. Prema bazi podataka američke svemirske agencije NASA o misijama na Mesec, samo 62 takve misije (od ukupno 111) bile su uspešne u poslednjih sedam decenija.
„U ovom periodu 21. veka, zemlja koja preuzima vođstvo u nauci i tehnologiji će napredovati“, rekao je indijski premijer Narendra Modi tokom posete komandnom centru ISRO u Bengaluru 26. avgusta.
Površina Meseca snimljena sa indijske svemirske letelice „Čandrajan-3“ - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2023
DRUŠTVO
Nije onako kao što se mislilo: Šta je otkrio indijski rover na južnom polu Meseca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala