- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov spremio predlog za Tursku o ruskom žitu

© Sputnik / Ilья NaйmušinŽetva žita
Žetva žita - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2023
Pratite nas
Moskva razmatra inicijativu ruskog predsednika Vladimira Putina da Turskoj isporuči milion tona žitarica za preradu i slanje u zemlje kojima je to potrebno kao alternativa crnomorskom sporazumu o žitu, navodi se na sajtu ruskog diplomatskog resora.
"Ministri spoljnih poslova Rusije i Turske (Sergej Lavrov i Hakan Fidan) nameravaju da razmotre sprovođenje inicijative predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina o organizaciji isporuke jednog miliona tona ruskog žita u Tursku po sniženim cenama, uz finansijsku podršku Katara, radi naknadne prerade u turskim preduzećima i isporuke u zemlje kojima je ono najpotrebnije“, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova uoči razgovora dva ministra.
Pored toga, dodali su da Ruska Federacija ovaj projekat smatra „optimalnom radnom alternativom crnomorskog sporazuma“.
Istovremeno, Lavrov namerava da ukaže svom turskom kolegi da Rusija sve brodove koji idu u Ukrajinu smatra potencijalnim prevoznicima vojnog tereta.
„Razgovaraće se o situaciji koja je nastala nakon prestanka važenja crnomorske inicijative o izvozu žita iz ukrajinskih luka 18. jula ove godine. Još jednom ćemo turskoj strani izneti ruski stav, koji se ogleda u izjavi Ministarstva odbrane od 19. jula ove godine u skladu koje, nakon prekida važenja sporazuma svi brodovi koji se budu išli u Ukrajinu smatraju se potencijalnim prevoznicima vojnog tereta, da su uključeni u sukob na strani Kijeva“, istakla je diplomatska misija.
Sastanak Lavrova i Fidana biće održan 31. avgusta u Moskvi.
Teretni brod Razoni u luci u Odesi - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2023
RUSIJA
Evropska komisija želi da otvori „dunavski koridor“ za ukrajinsko žito
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala