- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Evropska komisija želi da otvori „dunavski koridor“ za ukrajinsko žito

© AP Photo / Michael ShtekelTeretni brod Razoni u luci u Odesi
Teretni brod Razoni u luci u Odesi - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2023
Pratite nas
Grupa stručnjaka Evropske komisije otputovaće ove nedelje u područje ušća Dunava kako bi ispitali da li postoji mogućnost da se ta ruta koristi za izvoz žita iz Ukrajine, saopštila je portparolka EK Mirijam Garsija Ferer.

„Tada ćemo videti šta može da se uradi po pitanju izvoza. Cilj ostaje isti – da se tim koridorom izvezu četiri miliona tona žita“, kazala je portparolka na brifingu u Briselu.

Istovremeno je dodala da je sa „dunavskim koridorom“ povezano rešavanje čitavog niza pitanja. Konkretno, radi se o mogućnostima za skladištenje, transport i kontrolu.
Garsija Ferer je podsetila da je formirana platforma za koordinaciju po pitanju ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda – već je održan sastanak na kojem je razgovarano o poboljšanju tranzita i mogućnostima skladištenja kako bi Ukrajina mogla da izvozi svoje žito.

Prehrambeni sporazum

„Prehrambeni sporazum“ je prestao da važi 18. jula, a Rusija je obavestila Tursku, Ukrajinu i Ujedinjene nacije da se protivi njegovom produžavanju. Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije rekao da uslovi sporazuma koji se tiču Rusije nisu ispunjeni, bez obzira na napore UN, jer zapadne zemlje nisu planirale da ispune svoja obećanja.
Nakon prekida funkcionisanja crnomorske žitne inicijative i prekida morskog humanitarnog koridora, svi brodovi koji plove u akvatoriji Crnog mora ka ukrajinskim lukama, od ponoći 20. jula tretiraju se kao potencijalni prevoznici vojnog tereta, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Crnomorsku inicijativu potpisali su 22. jula prošle godine predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija u Istanbulu, a njom je predviđen izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva Crnim morem iz tri luke, uključujući odesu. Usaglašavanjem plovidbe brodova bavi se Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu. Predsednik Rusije Vladimir Putin je prošlog septembra ukazao na to da Zapad izvozi veći deo ukrajinskog žita u svoje države, umesto u afričke zemlje, kojima je ono neophodno.
Crno more - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2023
RUSIJA
Ruska vojska će potopiti svaki brod koji pokuša da uplovi u crnomorske luke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala