- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Predložiću Skupštini da odbaci odluke Evropskog suda

© Foto : RTRS/JutjubMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2023
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da će inicirati održavanje sednice Narodne skupštine Srpske u što skorije vreme na kojoj bi bilo predloženo odbacivanje odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Kovačević“.
Dodik je rekao da Republika Srpska nije iznenađena presudom Evropskog suda.
„Predložiću da NSRS odbaci kao neprihvatljive preporuke ovog suda kao čin voluntarizma i idealističkog pristupa uređenju zemlje, kao novo postavljanje nemogućih uslova BiH. Ovo je pravno nedopustiva i politički spekulantska odluka, sistemski razarajuća za BiH. Predlažem da NSRS predloži organima BiH da odbace ovakvu odluku kao ništavnu i to ćemo učiniti, što se tiče nas, odmah na sednici Doma naroda PS BiH“, istakao je Dodik.
Dodik je istakao da je cilj presude Evropskog suda obračun sa konstitutivnošću naroda i odbacivanje i urušavanje elemenata Dejtonskog sporazuma i Ustava kao Aneksa 4 tog sporazuma, koji je osnovni konstitutivni akt.
Dodik je rekao da presuda dodatno unosi probleme u BiH, ali da se više radi o preporuci nego obavezujućoj odluci.
„Stvari koje podrivaju BiH doprinele su tako nečemu. Mislim da nisu ni svesni da BiH čine veći problem na evropskom putu i zaustavljaju je u procesima vezanim za mogućnosti razvoja“, istakao je predsednik Srpske na konferenciji za novinare u Banjaluci.
Dodik je rekao da presuda izlazi izvan okvira Evropske konvencije i trajno deli BiH.
„BiH ne može da opstane kao zemlja zasnovana na građanskom principu. To nije mogla ni Jugoslavija, nijedna zemlja na ovim prostorima, to danas ne može ni Belgija ni Švajcarska“, rekao je on.
Sud za ljudska prava u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2023
REGION
Opasna odluka: Evropski sud ruši Dejton i ukida Srpsku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala